Witam serdecznie,
pierwszy raz w życiu planuje (choć już jestem w trakcie) sporządzić nastaw z winogron. W piątek władowałem winogron (z gałązkami) do x2 100l beczek po uprzednim przepłukaniu i rozmiksowaniu winogron końcówką do mieszania betonu. Mniej więcej jest tego po pół beczki, dodałem po wiadrze ok. 20l wody i 15kg cukru. Dziś kończę zrywać resztę winogron, który planuję dodać po równo do obu beczek.
Następnie myślę uzupełnić beczki do 80-90% wodą i dosypać po 10kg cukru do każdej z nich. Rozważam także zakup drożdży winiarskich z firmy biowin, gdyż takie jestem zakupić w centrum ogrodniczy (myślałem o tych co nie trzeba namnarzać, które są gotowe od zaraz) - po 4 opakowania na beczkę.
Prosiły o jakieś rady czy dobrze postępuje, nie do końca się orientuje ile muszę dodać cukru po dolaniu wody i kiedy, ile i jakie zastosować drożdże.
Nastaw z winogron
-
- Posty: 61
- Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Zasada jest taka. Im więcej cukru tym gorsza jakość, ale większa ilość urobku. Woda jest w ogóle nie potrzebna. Polecam dodawać max 1kg cukru na 10 kg owoców, a jeszcze lepiej 1kg glukozy na 10 kg owoców, a najlepiej ~0.5l spirytusu na 10 kg owoców - dodawać po fermentacji. W tedy nie dostajesz dodatkowo przed i pogonów z cukru.
Pozdro
Pozdro
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z winogron
Tak jak napisałeś Będziniak zależy mi na ilości lub ewentualnie złotym środku pomiędzy jakością a ilością. Ewentualnie w przyszłym roku spróbuję część winogron przeznaczyć na nastaw z małą ilością wody i cukru.
@edit
Po dodaniu owoców wyszło mi ok. 70% beczki, dodałem do 90% beczki wody - stężenie cukru 20Blg + 21g (3 opakowania) drożdży enovini baya. Za 2 dni dodam po 2 opakowania pożywki.
Czy będę musiał coś dodawać jeszcze w trakcie fermentacji lub później przed rozpoczęciem pędzenia?
@edit
Po dodaniu owoców wyszło mi ok. 70% beczki, dodałem do 90% beczki wody - stężenie cukru 20Blg + 21g (3 opakowania) drożdży enovini baya. Za 2 dni dodam po 2 opakowania pożywki.
Czy będę musiał coś dodawać jeszcze w trakcie fermentacji lub później przed rozpoczęciem pędzenia?