Nastaw z T3 spiritferm

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

michwo1
50
Posty: 75
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: michwo1 »

Witam podczepię się pod temat, otóż mam zamiar zrobić powiększony nastaw z 21,5kg cukru i 78 l wody na 2 paczkach T3, startowe BLG na poziomie 21,6 temp. w pomieszczeniu 22 C, i pytanie czy jest jakaś procedura postępowania przy tak powiększonym nastawie (dodawanie drożdży)?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: gr000by »

Tak samo jak przy zwykłych nastawach - wrzucasz drożdże do nastawu i dobrze mieszasz. To wszystko :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: olo 69 »

A dlaczego akurat z 21,5 kg cukru? Spokojnie możesz zrobić z 22 kg. 24 kg też spokojnie drożdże w takiej proporcji przerobią.
Pozdrawiam,olo 69

makallele
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 03:24
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: makallele »

takobel pisze: Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Witam.
Czy takie proporcje można też stosować z innymi drożdżami turbo? Np.T3 - Black Bull
Czy zastosować jakieś inne proporcje?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: gr000by »

Inne drożdże typu T3 też powinny dać sobie radę z takim nastawem, w końcu różnią się głównie opakowaniem ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

makallele
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 03:24
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: makallele »

Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru? :D

michwo1
50
Posty: 75
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: michwo1 »

makallele pisze:Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru? :D
Przepisy można sobie tworzyć samemu, najważniejszy parametr to zawartość cukru w nastawie wyrażony w jednostce Blg. Z lektury forum można wyciągnąć wniosek, iż syrop przed dodaniem drożdży musi mieć wartość 21-22 Blg, aby grzybki w spokoju bez stresu popracowały sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”