Nastaw z T3 spiritferm

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22

Post autor: Krzysiek_J »

Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedz ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Krzysiek_J
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

lesgo58 pisze: Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
No, jeśli będzie gotował jeszcze ostro gazujący nastaw - ale wątpie by wykazał się hmmm... totalnym
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany ;)
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Wczoraj proces się zatrzymał, nie słychać szumu i nie widać aby płyn pracował. Jeśli dobrze kojarzę informację to procedura postępowania powinna być taka:
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.

Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.

Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Jesteś pewien, że wszystko jest przerobione?
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.

Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Spróbowałem nastawu, jest lekko słodkawy, lekko kwaśny i czuć trochę goryczki. Sprawdziłem mój cukromierz, w czystej wodzie wskazuje 0, sporządziłem też testową mieszaninę 220 ml wody i 70 g cukru i wskazanie było 25 blg więc o ile dobrze policzyłem to wskazanie jest prawidłowe.

Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Słuchaj - załóżmy, ze w pierwszym poście się pomyliłeś i zamiast 27 napisałeś 17.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Cukromierz wskazuje 0. Czyli jeszcze pewna część cukru pozostała, o czym świadczy smak nastawu. Pytanie tylko czy drożdże przerobią resztę czy przypadkiem nie wymarły. Jak pisałem wcześniej wczoraj przed południem zmierzyłem temperaturę i było 34 stopnie. Fermentacja bardzo burzliwa. Po południu temperatura zaczęła spadać, wieczorem było już 24. Dziś cisza w interesie.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Ja bym to jeszcze zostawił niech postoi z dzień, dwa jak osad sam się zacznie wytrącać,
to wtedy zmierz blg, bo możliwe jest, że drożdże po prostu nie przerobiły wszystkiego do
konca, T3 tak już czasem mają, wiele razy o tym na forum pisano.

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Tak zrobię. Dziękuję za pomoc!

michwo1
50
Posty: 75
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: michwo1 »

Witam podczepię się pod temat, otóż mam zamiar zrobić powiększony nastaw z 21,5kg cukru i 78 l wody na 2 paczkach T3, startowe BLG na poziomie 21,6 temp. w pomieszczeniu 22 C, i pytanie czy jest jakaś procedura postępowania przy tak powiększonym nastawie (dodawanie drożdży)?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: gr000by »

Tak samo jak przy zwykłych nastawach - wrzucasz drożdże do nastawu i dobrze mieszasz. To wszystko :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: olo 69 »

A dlaczego akurat z 21,5 kg cukru? Spokojnie możesz zrobić z 22 kg. 24 kg też spokojnie drożdże w takiej proporcji przerobią.
Pozdrawiam,olo 69

makallele
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 03:24
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: makallele »

takobel pisze: Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Witam.
Czy takie proporcje można też stosować z innymi drożdżami turbo? Np.T3 - Black Bull
Czy zastosować jakieś inne proporcje?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: gr000by »

Inne drożdże typu T3 też powinny dać sobie radę z takim nastawem, w końcu różnią się głównie opakowaniem ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

makallele
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 03:24
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: makallele »

Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru? :D

michwo1
50
Posty: 75
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: michwo1 »

makallele pisze:Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru? :D
Przepisy można sobie tworzyć samemu, najważniejszy parametr to zawartość cukru w nastawie wyrażony w jednostce Blg. Z lektury forum można wyciągnąć wniosek, iż syrop przed dodaniem drożdży musi mieć wartość 21-22 Blg, aby grzybki w spokoju bez stresu popracowały sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”