Nastaw z T3 spiritferm
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Krzysiek_J
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...
No, jeśli będzie gotował jeszcze ostro gazujący nastaw - ale wątpie by wykazał się hmmm... totalnymlesgo58 pisze: Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Wczoraj proces się zatrzymał, nie słychać szumu i nie widać aby płyn pracował. Jeśli dobrze kojarzę informację to procedura postępowania powinna być taka:
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.
Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.
Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.
Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.
Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Jesteś pewien, że wszystko jest przerobione?
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.
Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.
Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Spróbowałem nastawu, jest lekko słodkawy, lekko kwaśny i czuć trochę goryczki. Sprawdziłem mój cukromierz, w czystej wodzie wskazuje 0, sporządziłem też testową mieszaninę 220 ml wody i 70 g cukru i wskazanie było 25 blg więc o ile dobrze policzyłem to wskazanie jest prawidłowe.
Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Słuchaj - załóżmy, ze w pierwszym poście się pomyliłeś i zamiast 27 napisałeś 17.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm
Cukromierz wskazuje 0. Czyli jeszcze pewna część cukru pozostała, o czym świadczy smak nastawu. Pytanie tylko czy drożdże przerobią resztę czy przypadkiem nie wymarły. Jak pisałem wcześniej wczoraj przed południem zmierzyłem temperaturę i było 34 stopnie. Fermentacja bardzo burzliwa. Po południu temperatura zaczęła spadać, wieczorem było już 24. Dziś cisza w interesie.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
-
- Posty: 75
- Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Witam podczepię się pod temat, otóż mam zamiar zrobić powiększony nastaw z 21,5kg cukru i 78 l wody na 2 paczkach T3, startowe BLG na poziomie 21,6 temp. w pomieszczeniu 22 C, i pytanie czy jest jakaś procedura postępowania przy tak powiększonym nastawie (dodawanie drożdży)?
-
- Posty: 75
- Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm
Przepisy można sobie tworzyć samemu, najważniejszy parametr to zawartość cukru w nastawie wyrażony w jednostce Blg. Z lektury forum można wyciągnąć wniosek, iż syrop przed dodaniem drożdży musi mieć wartość 21-22 Blg, aby grzybki w spokoju bez stresu popracowały sobie.makallele pisze:Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru?