Nastaw z T3 spiritferm

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

Jeśli zakończył pracować - zlej znad osadu. Rozbełtaj go aby odpowietrzyć i wystaw na dwór. Jutro masz klarowny.
Dziś w nocy jest mróz a to najlepszy środek klarujący...i ekologiczny...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Lesgo58 mam lipę, bo nie dość, że mieszkam w bloku, to jeszcze balkonu nie mam:(
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

To otwórz okno i postaw na parapecie... :lol:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

heh... to już chyba wolę jakieś środki klarujące:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Na poważnie.
Jak masz coś do klarowania to klaruj - jak nie masz i nic Cię nie goni to pozostaw na kilka dni.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Mam http://alkohole-domowe.pl/product-pl-66 ... tonit.html i z tego co wyczytałem to nada się. Dobrze wyczytałem?

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Witam szacowne grono pedagogiczne ;) . Od kilku dni chłonne wiedzę zawartą na forum, ale cały czas mam sporo wątpliwości. Chciałbym spróbować sił w domowym psoceniu, więc przygotowałem nastaw na T3, 7 kg cukru i jakieś 22 l wody. Całość w szklanym balonie 40 litrów. Nastaw ustawiony w piwnicy, temperatura około 15-16 stopni. Nastawiłem w niedzielę.

BLG początkowe 17

Aby zapewnić odpowiednią temperaturę gąsior obłożyłem szmatami. Wczoraj nastaw miał temperaturę 24 stopni, blg 17. Dziś rano sprawdzam nastaw, słychać i widać że ładnie pracuje, ale okazało się, że temperatura to 34 stopnie, blg około 2. Od razu zdjąłem szmaty, aby zbić trochę temperaturę. Jestem zaskoczony, że temperatura aż tak podskoczyła przez noc.

Czy dobrze wnioskuje, że skoro blg jest niskie, to proces powinien dochodzić do końca i nawet jeśli drożdże zginą w skutek wysokiej temperatury, to i tak wykonały swoją pracę?

Z góry dzięki za pomoc.

Krzysiek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 gru 2012, 10:48 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

No, w jakimś tam stopniu wykonały, ale jeśli blg nie spadnie do -4 to jednak nie napracowały
sie do końca i chłopaki padli :freak: . Przy drożdżach turbo to normalne, że nastawy się
grzeją dlatego nie jest wskazane szczelne okrywanie pojemników...

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Widać, że proces zwolnił, temperatura spadła do około 30 stopni ale cały czas słychać szum i widać że pracuje. Zastanawiam się tylko nad skalą mojego miernika blg, mam miernik:
http://allegro.pl/cukromierz-areometr-m ... 09573.html

Obecnie wykazuje 0 czyli czerwone pole, skąd ujemny wynik o którym wspomniałeś? Zależy to od rodzaju miernika?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Czyli jak pokazuje 0 to jeszcze powinien zejść poniżej, fakt, że nie ma takiej skali,
ale po prostu bierzesz to "na oko", widzisz ile zajmują 4 ostatnie kreski przed zerem
no i mniejwięcej tyle możesz sobie zaznaczyć na szkle pływaka - za zerem, to będzie
Twoje -4, a bierze się to z tąd, że ten areometr mierzy gęstość cieczy tyle, że zawarty
w niej alkohol (w przerobionym/przerabianym nastawie) + jeszcze czasem gaz (jesli nastaw
ciągle pracuje) wprowadza przekłamania w odczycie ze skali, dlatego przyjęło się, że koniec
pracy jest na -4blg.

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedz ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Krzysiek_J
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

lesgo58 pisze: Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
No, jeśli będzie gotował jeszcze ostro gazujący nastaw - ale wątpie by wykazał się hmmm... totalnym
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany ;)
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Wczoraj proces się zatrzymał, nie słychać szumu i nie widać aby płyn pracował. Jeśli dobrze kojarzę informację to procedura postępowania powinna być taka:
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.

Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.

Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Jesteś pewien, że wszystko jest przerobione?
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.

Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Spróbowałem nastawu, jest lekko słodkawy, lekko kwaśny i czuć trochę goryczki. Sprawdziłem mój cukromierz, w czystej wodzie wskazuje 0, sporządziłem też testową mieszaninę 220 ml wody i 70 g cukru i wskazanie było 25 blg więc o ile dobrze policzyłem to wskazanie jest prawidłowe.

Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Słuchaj - załóżmy, ze w pierwszym poście się pomyliłeś i zamiast 27 napisałeś 17.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Cukromierz wskazuje 0. Czyli jeszcze pewna część cukru pozostała, o czym świadczy smak nastawu. Pytanie tylko czy drożdże przerobią resztę czy przypadkiem nie wymarły. Jak pisałem wcześniej wczoraj przed południem zmierzyłem temperaturę i było 34 stopnie. Fermentacja bardzo burzliwa. Po południu temperatura zaczęła spadać, wieczorem było już 24. Dziś cisza w interesie.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Ja bym to jeszcze zostawił niech postoi z dzień, dwa jak osad sam się zacznie wytrącać,
to wtedy zmierz blg, bo możliwe jest, że drożdże po prostu nie przerobiły wszystkiego do
konca, T3 tak już czasem mają, wiele razy o tym na forum pisano.

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Tak zrobię. Dziękuję za pomoc!

michwo1
50
Posty: 75
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: michwo1 »

Witam podczepię się pod temat, otóż mam zamiar zrobić powiększony nastaw z 21,5kg cukru i 78 l wody na 2 paczkach T3, startowe BLG na poziomie 21,6 temp. w pomieszczeniu 22 C, i pytanie czy jest jakaś procedura postępowania przy tak powiększonym nastawie (dodawanie drożdży)?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: gr000by »

Tak samo jak przy zwykłych nastawach - wrzucasz drożdże do nastawu i dobrze mieszasz. To wszystko :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: olo 69 »

A dlaczego akurat z 21,5 kg cukru? Spokojnie możesz zrobić z 22 kg. 24 kg też spokojnie drożdże w takiej proporcji przerobią.
Pozdrawiam,olo 69

makallele
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 03:24
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: makallele »

takobel pisze: Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Witam.
Czy takie proporcje można też stosować z innymi drożdżami turbo? Np.T3 - Black Bull
Czy zastosować jakieś inne proporcje?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: gr000by »

Inne drożdże typu T3 też powinny dać sobie radę z takim nastawem, w końcu różnią się głównie opakowaniem ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

makallele
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 03:24
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: makallele »

Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru? :D

michwo1
50
Posty: 75
Rejestracja: środa, 3 kwie 2013, 10:42
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: michwo1 »

makallele pisze:Wiem że to głupie pytanie i przepis to przepis ale dlaczego wody jest 39l a nie 40 i inne proporcje cukru? :D
Przepisy można sobie tworzyć samemu, najważniejszy parametr to zawartość cukru w nastawie wyrażony w jednostce Blg. Z lektury forum można wyciągnąć wniosek, iż syrop przed dodaniem drożdży musi mieć wartość 21-22 Blg, aby grzybki w spokoju bez stresu popracowały sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”