Nastaw z T3 spiritferm

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

To ciekawe zjawisko u mnie jest tak samo pół dymiona wytwarza zdecydowanie więcej bąbelków albo z jednej są większe a z drugiej mniejsze.
Ja u siebie też to zuważyłem kiedyś i tak sie nad tym zastowiłem troszkę i wpadłem na taki pomysł jako,
że u mnie balon z jednej strony stoi przy ścianie a z drugiej "na pokój" to wpadłem na taki pomysł:
Cały nastaw (płyn) w balonie "krąży" to góra to dół i jak zauważyłem z tej str. od ściany idzie w dół
a tej od pokoju idzie do góry... Może to jakieś głupie ale wydaje mi się, że od ściany ma chłodniej to
opada w dół następnie odbija się od dna i trafia na sciankę od pokoju która jest cieplejsza i idzie do
góry i tam się robi piana i bąbelki i tak w kółko...
Wiem, że to bez sensu ale tylko takie wytłumaczenie mi na myśl przyszło... :)

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Ale moim zdaniem pomidorki dają ciekawy słodkawy zapach i smaczek.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Po destylacji na pot-stillu może i tak ale na kolumnie zostaje czysty spir - nic więcej...
Tak dla eksperymentu spróbuj kiedyś zamiast przecieru pomidorowego użyć zmielonego
jabłka... jak dla mnie smak jest lepszy :) Ale to tylko mój gust i przemyślenia :D

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Durik »

Destylacja odbywa się na sprzęcie teścia pamiętającym kartki i kolejki - ale sprawdza się bardzo dobrze.

Zmielone jabłko?? Jak to zrobić?? Zetrzeć jak ziemniaki na placki ziemniaczane?? Jle tego dać??
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Destylacja odbywa się na sprzęcie teścia pamiętającym kartki i kolejki - ale sprawdza się bardzo dobrze
Czyli prawdopodobnie pot-still - stąd ten słodkawy posmak, ale spoko ja też jeszcze go czasem używam i sobie chwalę,
wszelkie whisky, owocówki - ogólnie destylaty smakowe wychodzą super i nigdy z niego nie zrezygnuję :)

Co do jabłka to tak, możesz zetrzeć na tarce do ziemniaków, możesz zmielić w maszynce do mięsa,
albo wrzucić do blendera itp. chodzi o to by dostać taką przecierową papkę, no a ile...
Ja np. na 45l nastawu wrzucam "takie" trzy średnie jabłka, po destylacji na kolumnie wogóle ich
nie czuć ale przy pot-stillu dają taki słodkawy posmak w destylacie, jak dla mnie lepszy niż po pomidorach...

pluton
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: pluton »

Witam,
takobel pisze:.... proporcję do nastawu: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm czy aby na pewnno jest wystarczająco cukru?
Muszę się dokształcić w temacie 'Spiritferm' bo zawsze używałem po prostu T3. Co to nich to mam następujące uwagi:
1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
3) Temperaturę stosuję pokojową, rzędu 20-22C

pozdrawiam
pluton

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: we125 »

2) T3 lubią opadać na dno i fermentacja bardzo spowalnia. Bardzo dobrze robi codzienne bardzo energiczne potrząsanie beczką przez kilka chwil (ja fermentuję w kegu 50L), tak aby cała zawartość dokładnie się wymieszała. Po 5 dniach nastaw jest prawie gotowy do dalszej przeróbki.
Drożdżom to nic nie pomaga bez tego telepania w takim samym czasie przerobią cukier
1) torebka jest na ok. 5 kg cukru, więc dajesz 2 razy za dużo. Ja też tak robię, ze skąpstwa i wyniki są bardzo dobre.
Wydłuży to tylko czas pracy o 2-3 dni. Ja też tak robię ale nie ze skąpstwa , Jak jest ktoś skąpy i skoda mu 9 zeta to daje babuni do nastawu i czeka miesiąc.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: pokrec »

Na babuninych to się czeka 6 tygodni, żeby BLG spadło poniżej 0. Oczywiście przy dawkowaniu 3 kostki drożdży na 10 kg cukru. Ale efekt i wydajność bardzo dobre są. Mi się z reguły nie śpieszy, więc po kiego mam rozpirzać forsę?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: we125 »

Ja też nie lubię marnować kasy .Mam kilka torebek drożdży do przetasowania , nie mogę się doczekać aż wypróbuje czarownice 8 i do zacieru Red ethanol. Ale to nie traktuje jak marnowanie ciężko zarobionych pieniędzy ale jak doświadczenie. Spróbuje też drożdży babuni.

maciusiek610
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 5 sie 2012, 15:28
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: maciusiek610 »

Witam

Mam troszkę problem z nastawem z T3.
Moja proporcja to 14 kg cukru, 44 litry wody i dwie paczki drożdży.
Nastawiłem tydzień temu wszystko wystartowało jak zwykle, dwa dni burzliwej fermentacji i po tygodniu pozostało 5 bgl cukru. Zmierzyłem temp. po dwóch dniach i było ok. 35 stopni C. Czy temp. zabiła drożdże i nie skończyły przerabiać cukru? Czy dodać teraz jeszcze drożdże czy na rurki?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

Temperatura była za wysoka i drożdże zakończyły swój żywot. Szkoda sypać dodatkowe grzybki, procenty nie pozwolą na efektywną ich pracę. Puść to na rurki a do pozostałego dundru dodaj kolejną porcję cukru i nowe drożdże i wtedy "odzyskasz" nieprzefermentowany cukier z pierwszego nastawu. Tylko nie zapomnij tego drugiego nastawu dobrze natlenić. Grzybkom jest to bardzo potrzebne :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

maciusiek610
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 5 sie 2012, 15:28
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: maciusiek610 »

Witam ponownie

Na próbę pomieszałem nastaw i zaczęła się fermentacja.
Bąbelki co 1-2 sekundy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Chciałem użyć super-klar żeby wyklarować nastaw ale w takim przypadku chyba to nie bardzo mam sens.
Na przyszłość jak ograniczyć temp. żeby nie przekroczyć 30 st.
Dodam że fermentuję w butli szklanej 54 l.

pozdrawiam
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: JanOkowita »

Te bąbelki to raczej CO2, który uwalnia się z nastawu. Balon szklany ma wąską szyjkę, która utrudnia oddawanie ciepła, stąd też pewnie powstał kłopot.
Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: radius »

JanOkowita pisze:. Ogólnie lepiej i praktyczniej jest stosować przeznaczone do takich celów fermentatory.
...które są plastikowe i lepiej oddają ciepło na zewnątrz niż szkło a do tego są wygodniejsze w użyciu niż balony z wąską szyjką. No i się nie tłuką :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

radius pisze: Nastaw napowietrzamy przed dodaniem drożdży w celu wstępnego namnożenia kolonii tych pracowitych grzybków :lol:
Jak napowietrzyć nastaw? Mieszadłem i wkrętarką wystarczy czy muszę jakieś pompki akwariowe stosować? Swoją drogą czy mieszadło z wkrętarką nie pomaga w późniejszym pozbyciu się CO2 z nastawu? Kiedy się pozbywać tego niechcianego CO2??
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Jak napowietrzyć nastaw? Mieszadłem i wkrętarką wystarczy czy muszę jakieś pompki akwariowe stosować?
Możesz wiertarką, a możesz nawet kilkukrotnie nastaw przelać z jednego pojemnika do drugiego.
Swoją drogą czy mieszadło z wkrętarką nie pomaga w późniejszym pozbyciu się CO2 z nastawu?
Pomaga tak samo mieszadło i przelewanie, jak wyżej :lol:
Kiedy się pozbywać tego niechcianego CO2??
Jak to kiedy? Po skończonej fermentacji (przed ewentualnym dodaniem środków klarujących)...

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

mtx1985 pisze: Jak to kiedy? Po skończonej fermentacji (przed ewentualnym dodaniem środków klarujących)...
Jakoś wyleciało mi z głowy, że po zabełtaniu wszystkiego mieszadłem mogę dorzucić jakieś środki klarujące :|
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: klodek4 »

A masz tego pełny wybór i pamiętaj że klarownie przebiega szybciej w niższej temperaturze.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Cenna uwaga. Dziękuję :)
Jeśli się uda to do końca weekendu szarpnę się na swój pierwszy "Grunwald" :)

---

"Grunwald" nastawiony. Klasycznie wg przepisu. 25l wody, 7kg cukru i torebka T3.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Grunwald zakończył fermentację. Dorzucać do cukrówki środki klarujące? Jeszcze nie usuwałem nadmiaru CO2, stąd też nie wiem czy zostawić nastaw samemu sobie na jeszcze dwa dni czy pomóc mu.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Jeśli zakończył pracować - zlej znad osadu. Rozbełtaj go aby odpowietrzyć i wystaw na dwór. Jutro masz klarowny.
Dziś w nocy jest mróz a to najlepszy środek klarujący...i ekologiczny...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Lesgo58 mam lipę, bo nie dość, że mieszkam w bloku, to jeszcze balkonu nie mam:(
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

To otwórz okno i postaw na parapecie... :lol:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

heh... to już chyba wolę jakieś środki klarujące:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Na poważnie.
Jak masz coś do klarowania to klaruj - jak nie masz i nic Cię nie goni to pozostaw na kilka dni.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: szfagir »

Mam http://alkohole-domowe.pl/product-pl-66 ... tonit.html i z tego co wyczytałem to nada się. Dobrze wyczytałem?

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Witam szacowne grono pedagogiczne ;) . Od kilku dni chłonne wiedzę zawartą na forum, ale cały czas mam sporo wątpliwości. Chciałbym spróbować sił w domowym psoceniu, więc przygotowałem nastaw na T3, 7 kg cukru i jakieś 22 l wody. Całość w szklanym balonie 40 litrów. Nastaw ustawiony w piwnicy, temperatura około 15-16 stopni. Nastawiłem w niedzielę.

BLG początkowe 17

Aby zapewnić odpowiednią temperaturę gąsior obłożyłem szmatami. Wczoraj nastaw miał temperaturę 24 stopni, blg 17. Dziś rano sprawdzam nastaw, słychać i widać że ładnie pracuje, ale okazało się, że temperatura to 34 stopnie, blg około 2. Od razu zdjąłem szmaty, aby zbić trochę temperaturę. Jestem zaskoczony, że temperatura aż tak podskoczyła przez noc.

Czy dobrze wnioskuje, że skoro blg jest niskie, to proces powinien dochodzić do końca i nawet jeśli drożdże zginą w skutek wysokiej temperatury, to i tak wykonały swoją pracę?

Z góry dzięki za pomoc.

Krzysiek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 gru 2012, 10:48 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

No, w jakimś tam stopniu wykonały, ale jeśli blg nie spadnie do -4 to jednak nie napracowały
sie do końca i chłopaki padli :freak: . Przy drożdżach turbo to normalne, że nastawy się
grzeją dlatego nie jest wskazane szczelne okrywanie pojemników...

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Widać, że proces zwolnił, temperatura spadła do około 30 stopni ale cały czas słychać szum i widać że pracuje. Zastanawiam się tylko nad skalą mojego miernika blg, mam miernik:
http://allegro.pl/cukromierz-areometr-m ... 09573.html

Obecnie wykazuje 0 czyli czerwone pole, skąd ujemny wynik o którym wspomniałeś? Zależy to od rodzaju miernika?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Czyli jak pokazuje 0 to jeszcze powinien zejść poniżej, fakt, że nie ma takiej skali,
ale po prostu bierzesz to "na oko", widzisz ile zajmują 4 ostatnie kreski przed zerem
no i mniejwięcej tyle możesz sobie zaznaczyć na szkle pływaka - za zerem, to będzie
Twoje -4, a bierze się to z tąd, że ten areometr mierzy gęstość cieczy tyle, że zawarty
w niej alkohol (w przerobionym/przerabianym nastawie) + jeszcze czasem gaz (jesli nastaw
ciągle pracuje) wprowadza przekłamania w odczycie ze skali, dlatego przyjęło się, że koniec
pracy jest na -4blg.

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedz ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Krzysiek_J
7kg cukru i 22 litry wody daje Blg 26, a nie 17. Powinno to dać nastaw o mocy ok. 15%.
Sprawdź cukromierz. Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

lesgo58 pisze: Bo inaczej na podstawie wskazań tego cukromierza możesz destylować nastaw w którym jest jeszcze sporo nieprzerobionego cukru.
No, jeśli będzie gotował jeszcze ostro gazujący nastaw - ale wątpie by wykazał się hmmm... totalnym
brakiem wiedzy, wiadomo przecież, że nastaw do gotowania nie gazuje i jest choć w części sklarowany ;)
Więc osobiście polecam też zdrowy rozsądek i własny smak (a raczej nastawu) niż kurczowe trzymanie się
wskazań cukromierza...

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Wczoraj proces się zatrzymał, nie słychać szumu i nie widać aby płyn pracował. Jeśli dobrze kojarzę informację to procedura postępowania powinna być taka:
1. Klarowanie (na razie nastaw jest mętny z pianą na górze).
2. Zlanie nastawu z nad osadu, odgazowanie i gotowanie.

Pośpiechu nie ma, mam zamiar w najbliższych dniach zmontować aparaturę w oparciu o szklaną chłodnicę i deflegmator wypełniony drutem miedzianym.

Jak przejrzysty powinien być nastaw przed destylacją?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Jesteś pewien, że wszystko jest przerobione?
To, że proces się zatrzymał to nie oznacza, iz cały cukier jest przerobiony - zwłaszcza w Twoim przypadku. Jak dobrze pamiętam temp. otoczenia była ok.15*C. A to może oznaczać, że drożdże po prostu zwolniły. Możesz spróbować posmakować - powinno być kwaśne z goryczką w tle. Jeśli tak będzie to można być prawie pewnym, że drożdże przerobiły wszystko.
Piszę w ten sposób, bo zorientowałem się także, iż masz uszkodzony cukromierz.

Jeśli by się okazało, że fermentacja zakończona to :
- zlewasz z nad osadu,
- odgazowujesz,
- i zostawiasz do klarowania grawitacyjnego ( trwa kilka dni)
- ewentualnie klarujesz za pomocą np. bentonitu.
- jeśli wykonasz wszystko jak należy to nastaw powinien być czysty jak woda.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Spróbowałem nastawu, jest lekko słodkawy, lekko kwaśny i czuć trochę goryczki. Sprawdziłem mój cukromierz, w czystej wodzie wskazuje 0, sporządziłem też testową mieszaninę 220 ml wody i 70 g cukru i wskazanie było 25 blg więc o ile dobrze policzyłem to wskazanie jest prawidłowe.

Wieczorem zleję nastaw i odstawię do klarowania, temperatura klarowania powinna być możliwie jak najniższa?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: lesgo58 »

Słuchaj - załóżmy, ze w pierwszym poście się pomyliłeś i zamiast 27 napisałeś 17.
Więc - załóżmy ponownie - cukromierz masz sprawny.
A zatem włóż go do nastawu i napisz ile pokazuje... Jeśli poniżej zera - im niżej tym lepiej - to oznacza, że nastaw jest gotowy do klarowania.
I nie ma dyskusji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Cukromierz wskazuje 0. Czyli jeszcze pewna część cukru pozostała, o czym świadczy smak nastawu. Pytanie tylko czy drożdże przerobią resztę czy przypadkiem nie wymarły. Jak pisałem wcześniej wczoraj przed południem zmierzyłem temperaturę i było 34 stopnie. Fermentacja bardzo burzliwa. Po południu temperatura zaczęła spadać, wieczorem było już 24. Dziś cisza w interesie.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: mtx »

Ja bym to jeszcze zostawił niech postoi z dzień, dwa jak osad sam się zacznie wytrącać,
to wtedy zmierz blg, bo możliwe jest, że drożdże po prostu nie przerobiły wszystkiego do
konca, T3 tak już czasem mają, wiele razy o tym na forum pisano.

Krzysiek_J
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 16 gru 2012, 12:22
Re: Nastaw z T3 spitferm

Post autor: Krzysiek_J »

Tak zrobię. Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”