Nastaw z suszonych daktyli

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
2rek67
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 21:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: 2rek67 »

Zostałem obdarowany około 40 kg suszonych daktyli i pomyślałem o tym , że można to przerobić na coś zacnego.I tu jest problem bo nigdy nie robiłem z czegoś takiego.
Czy ktoś miał doświadczenie z tym owocem?
Czy może kierować się zasadami produkcji wina z suszonych daktyli a potem do gara?

Sugestie i podpowiedzi mile oczekiwane.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z suszonych daktyli

Post autor: janik »

2rek67 pisze: Czy może kierować się zasadami produkcji wina z suszonych daktyli a potem do gara?
Jak najbardziej :D .
2rek67 pisze:Sugestie i podpowiedzi mile oczekiwane.
Zastosuj drożdże winne, np.Bayanus G-995,pożywka,kwasek cytrynowy i cukier w ilości na jaką moc zaplanujesz nastaw oczywiście biorąc pod uwagę cukier zawarty w daktylach.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z suszonych daktyli

Post autor: Kamal »

Ja bym nie dawał cukru. Ponieważ daktyle mają go sporo. Przyjmuje się, że chyba w 100g jest 50g cukrów fermentowalnych. Więc dodatek cukru był by zbędny. No chyba, że chcemy podnieść uzysk %. Wyjdzie Ci arak. :D
K.
Obrazek

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z suszonych daktyli

Post autor: janik »

@Kamal,rozmawiamy o zawartości cukru w suszonych owocach,ale mając tak duże ilości suszu tego owocu to trzeba dodać odpowiednią ilość wody.
Aby zachować intensywność aromatu celowałbym w 14% nastaw.
Podaje wzór na uzyskanie planowanej mocy nastawu: Obj.nastawu x 17(stała)x zakł.moc % = ilość cukru w gr. Dla na stawów owocowych odliczamy -4 na niecukry.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z suszonych daktyli

Post autor: klodek4 »

Robiłem kiedyś daktylówkę tylko już zapomniałem jak smakowała :( ale z tego co strzępy pamięci mi podpowiadają to tak sobie.
Ale tym się nie kieruj bo gusta to gusta.
Rób jak byś robił winko, ja robiłem na bauanusach + pozywka i faktycznie uważaj na ten cukier bo pamiętam że mi jako wino nie smakowało bo wyszło przesłodzone i dlatego poszło na rurki, gdzieś o tym pisałem ale jest tak gorąco U nas że mózg się gotuje i nie pamietam.
Próbuj i wyczyny opisuj, powodzenia.

osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z suszonych daktyli

Post autor: osmaro »

Ja robiłem kiedyś wino z daktyli ale sklarowanie tego to jakaś masakra. Wino wyszło mdłe. Osobiście odradzam pomysł z nastawem z daktyli suszonych.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”