Nastaw z owoców pigwowca

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ksander
100
Posty: 104
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: ksander »

To nie był błąd w sztuce robię jabłkowe brendy, śliwowicę, destylowałem nastaw z brzoskwini, wino z winogron wszystko wychodziło ok natomiast nastaw z pigwy jak już pisałem zapowiadał się b. dobrze po zapachu ale po destylacji nic specjalnego, nawet czas nie poprawił znacząco smaku.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: szatajoh »

:D
ksander pisze:To nie był błąd w sztuce robię jabłkowe brendy, śliwowicę, destylowałem nastaw z brzoskwini, wino z winogron wszystko wychodziło ok natomiast nastaw z pigwy jak już pisałem zapowiadał się b. dobrze po zapachu ale po destylacji nic specjalnego, nawet czas nie poprawił znacząco smaku.
Zrób 50/50 z jabłkiem zapraw dębem poczekaj minimum pół roku.
Zaryzykuj i dopiero potem możesz powiedziec co ten materiał jest wart.
Wedlug mnie (robiłem 3 razy) warto.

Autor tematu
Tango
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 18 lip 2015, 07:07
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Tango »

Tak jak pisałem mam dostęp do śliwek. Czy są jakieś uzasadnione obawy przed nastawem pigwowca ze śliwkami? Jeśli nie to w jakiej proporcji i ile dodać cukru i wody?

Autor tematu
Tango
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 18 lip 2015, 07:07
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Tango »

Spróbuję tylko z samych pigwowców korzystając z przepisu na Calvados. Mam z poprzedniego roku mocno przesłodzoną nalewkę z pigwowca ok 1l. Chcę ją przerobić razem z tym nastawem. Czy dolać tą nalewkę po zakończonej fermentacji czy wcześniej by drożdże przerobiły tą słodycz? Mam do dyspozycji tylko drożdże Fermiol lub Whisky Yeast, które będą lepsze?
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: szatajoh »

Pigwowiec jest super do nalewek nastaw z samego pigwowca jest nieciekawy smakowo. Ja robię z jabłkiem polecam. Drożdże które masz są dobre do zboża raczej poszukaj winych albo gorzelnianych dedykowanych do owoców.
Nieudaną zasłodką nalewkę daj pod koniec fermentacji do nastawu drożdże powiny skonsumować cukier.
Pigwowca z śliwkami nie próbowałem ale co Ci szkodzi sprobować i pochwalic się na forum co wykapało.

Autor tematu
Tango
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 18 lip 2015, 07:07
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Tango »

Tydzień temu nastawiłem pierwszą partię pigwowca z winogronami ( następny będzie pigwowiec ze śliwkami). Nastaw pięknie fermentuje i pachnie. Czytałem gdzieś że jeżeli fermentuję pulpę to po kilku dniach zanurzania "czapy" powinno się ją odłowić za pomocą sitka i dalej fermentować tylko rzadkie. Mam tak zrobić czy fermentować do końca razem?

kaskader8888
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 3 lut 2016, 10:35
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: kaskader8888 »

Potwierdzam właśnie dziś robiłem psotke z pigwowca i bardzo się zdziwiłem o ile nastaw bardzo ładnie pachniał i smakował to efekt pędzenia jest bardzo słaby smakowo
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Góral bagienny »

Poczekaj parę dni a efekt na pewno będzie lepszy :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: rozrywek »

Czyli co nie czujesz owocu?
Smak się gubi.
Na początku jest wyczuwalny a potem znika. I kurde się pojawia znienacka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Góral bagienny »

Aromat cały czas jest on się nie gubi :D
Ja swoje owocówki próbuję po miesiącu i wtedy wiem czy nic nie s.....łem :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Kasko »

Witam. Również robiłem destylat z nastawu na owocach pigwowca,nie pamiętam proporcji ale owoców było dużo. Po destylacji zapach super ale smak nie zadawalał mnie. Może jakby poleżalo z pół roku albo zmieszać z innym destylatem np.zbozowym to byłoby lepsze.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Góral bagienny »

Kasko pisze: Może jakby poleżalo z pół roku albo zmieszać z innym destylatem np.zbozowym to byłoby lepsze.
:scratch: Hmm a ile leżało 2 tygodnie :scratch: ja swój destylat próbuje po miesiącu ;)
Nie trzymam destylatów jakoś długo ale z litr lub 0.5l to zawsze zostawiam na gorsze czasy :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Kasko »

Nie pamiętam dokładnie ale te dwa tygodnie to na pewno. Nawet czystą cukrówkę spożywam co najmniej po dwóch tygodniach bo łagodnieje w smaku.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca

Post autor: Góral bagienny »

Aromat owoca z którego destylujmy uwydatnia się po jakimś czasie :)
Nie są to 2 tygodnie ani miesiąc.
Ale po miesiącu, już możemy stwierdzić czy zrobiliśmy destylat czy berbeluchę :D
Według mnie najwięcej aromatów ma destylat który ma około 6 miesięcy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”