Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Sączę sobie dzisiaj brandy miodowe (dębione) ze szklanki. Kolor złoty. W aromacie czuć miód, destylat miodowy, w tle dość silna nuta rumu, owoców, dębu, wanilii, karmelu i słodyczy. W smaku jest miód, słodycz, przyjemny alkohol, karmel, dąb, wanilia, delikatny dym, nuty winne. Po przełknięciu zostaje treściwy, miodowy, lekko zbożowy posmak. Mieszanka dębu z różnych trunków spisała się znakomicie, nie przykryła charakteru destylatu miodowego, a przyjemnie podkreśliła.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: euphorbia1 »

Idziesz na łatwiznę. Powinieneś opisać to w aleksandrynie polskim. Dopiero wtedy krasa cała tego trunku zostanie wypuklona
In vino feritas
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: gr000by »

Moje uzdolnienia pisarskie kończą się na tym, co umieszczam w swoich postach. Nie będę na siłę walczył z formą wierszowaną, wolę napisać to co faktycznie czuję, prosto, zwięźle i na temat. Co tu owijać w bawełnę - chcesz, to wyślę ci próbkę, a ty ją opisz aleksandrynem polskim :D, a ja zostanę przy swojej formie wypowiedzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: euphorbia1 »

To był tylko żart. Mam nadzieję , że nie poczułeś się dotknięty
In vino feritas

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: wawaldek11 »

Euforbia1 - mnie zastanawia jak duża musiałaby być próbka od @gr000bego abyś podjął się opisania doznań w aleksandrynie polskim? :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: radius »

Tak z ciekawości zapytałem ciotki Wikipedii, cóż to za stwór ten aleksandryn i po przeczytaniu tych fragmentów;
aleksandryn jest to iloczasowy asklepiadej mniejszy, który został w ten sposób zaadaptowany do poezji beziloczasowej jako wiersz sylabiczny...
W języku polskim forma ta jest bardzo rzadka ze względu na trudności w uzyskaniu czystego wersu jambicznego oraz w bardzo nienaturalnie po polsku brzmiącym układzie wersowym...
już go ku..wa nie lubię :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: wawaldek11 »

Spokojnie radius :D
Stara harcerska piosenka: Gdzie strumyk płynie z wolna... należy do tej poezji. A jaka fajna jest :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: Tołdi1929 »

Ile dundru dajecie do kolejnego nastawu? Całość czy jakąś część?
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: gr000by »

Dunder miodowy w całości zawracałem do nowego nastawu, jest bardzo aromatyczny i nie wpływa negatywnie na pracę drożdży, w przeciwieństwie do dundru melasowego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: Tołdi1929 »

Dzięki. Nic się dundrowi nie stanie jak postoi z 2-3 dni po gotowaniu?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: boxer1981228 »

Dunder możesz przechowywać dłużej, z rurką fermentacyjną w chłodnym miejscu. Chociaż ja ostatnio trzymałem dunder rumowy w słojach i do tego zakręconych ponad 3 tygodnie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sie 2015, 14:11 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: gr000by »

Mój dunder po zacierze kukurydzianym nie wiem ile już stoi, ale pewnie dobija do 2 lat ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: Seniorpawliq »

Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: cybkryst »

Seniorpawliq pisze:Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?
Czyli taki który zczął fermentować?
Ja bym go rozpuścił w zimnej wodzie do 15 blg i fermentował dalej na dzikusach, albo podgrzewając do 80 stopni, ropuścić do 23 blg, zadać drożdze, fermentować, i na rurki, i jeszcze jedno, zrobić miód pitny.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: ramzol »

Nie opłaca sie startować na dzikusach miodu. Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Bynajmniej u mnie nie wyszło.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: michal278 »

Bo do miodu to trzeba mega drożdze bo gęstość duża.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Post autor: Kamal »

Nie muszą być mega, wystarczą dedykowane, a praca napewno będzie im szła przyzwoicie :).
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”