Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 05:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nastaw z kompotów
PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 08:58 
Tematy: 5
Jakieś 5 dni temu nastawiłem zacier z kompotów różnego rodzaju, około 15 l, do tego dodałem jakieś 7 kg cukru i 30 L wody. Problem jest taki że nie dodałem do tego drożdży (nie miałem, a z przetworami musiałem coś zrobić bo by spleśniały) we wtorek będę już miał drożdże winiarskie. Czy mogę wtedy je dodać do zacieru? Jak na razie wszystko pracuje jak szalone.

Tytuł: Re: Nastaw z kompotów
PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 10:24 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Co pracuje? Skoro nie było drożdży, to może do końca nie być ta fermentacja, o którą nam chodzi :/
Drożdże dodaj jak najszybciej, leć do sklepu po jakieś aktywne, bo jak winiarskie będziesz miał we wtorek, to dodać je będziesz mógł dopiero w okolicach czwartku...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 10:33 
Dla czego dopiero w czwartek? Z tego co wyczytałem to drożdże aktywne można od razu walić do gara.

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 10:57 
Aktywne jak najbardziej od razu- Kolega napisał "winiarskie", a te zwykle aktywne nie są i wymagają matki.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 11:53 
Tematy: 21
Kicaj ciekawi mnie w jakim stanie były przetwory które użyłeś?

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 12:07 
Tematy: 12
Te można od razu wlać do gara.http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=296.

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 14:40 
stan przetworów raczej był dobry. Jak narazie wszystko syczy w garze tak jak by się przerabiały. Na dwóch słoikach była lekka pleśń którą zebrałem.
Cytuj:
Te można od razu wlać do gara.http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=296.

dokładnie takie zamówiłem.
Kiedyś przerabiałem winogrona bez drożdży i wszystko wyszło Ok. No, ale z przetworami to inna bajka.

PostPostNapisane: niedziela, 16 sty 2011, 15:51 
Ten "zakwit" pleśni na powierzchni to znak, że grzybnia weszła w całą objętość zawartości słoika. Nie zebrałeś pleśni, tylko jej bardzo niewielką część...

PostPostNapisane: czwartek, 20 sty 2011, 11:19 
Z tego, co czytałem to lekka pleść na wierzchu dżemu nie szkodzi jeśli się ją zbierze.
Dzisiaj dostałem Drożdże Winiarskie Bayanus G995 50 g.
Co teraz mam zrobić?
W sumie nastaw jest w garze od 8 dni, smak słodko winny.
Wszystko wygląda OK. Z gara wydobywają się odgłosy jak by wszystko ładnie fermentowało.

PostPostNapisane: czwartek, 20 sty 2011, 13:14 
Tematy: 43
Zygmunt ma rację, jeżeli pojawiła się pleśń na powierzchni to na pewno jest pleśń w całej zawartości słoika. Taki dżem, kompot czy inny wytwór owocowy należy bezwzględnie wy... i nie żałować. Ten smak słodko-winny to od fermentacji dzikich drożdży znajdujących się w skórkach owoców, ale one nie przerobią ci całej słodyczy jaką masz w nastawie. Nie zastanawiaj się tylko rozmnażaj te bayanusy i wal do nastawu. Jeżeli jest słodki to w każdej chwili można restartować taki nastaw, na pewno efekt końcowy będzie o niebo lepszy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1