Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Jakieś 5 dni temu nastawiłem zacier z kompotów różnego rodzaju, około 15 l, do tego dodałem jakieś 7 kg cukru i 30 L wody. Problem jest taki że nie dodałem do tego drożdży (nie miałem, a z przetworami musiałem coś zrobić bo by spleśniały) we wtorek będę już miał drożdże winiarskie. Czy mogę wtedy je dodać do zacieru? Jak na razie wszystko pracuje jak szalone.
Co pracuje? Skoro nie było drożdży, to może do końca nie być ta fermentacja, o którą nam chodzi :/ Drożdże dodaj jak najszybciej, leć do sklepu po jakieś aktywne, bo jak winiarskie będziesz miał we wtorek, to dodać je będziesz mógł dopiero w okolicach czwartku...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Aktywne jak najbardziej od razu- Kolega napisał "winiarskie", a te zwykle aktywne nie są i wymagają matki.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ten "zakwit" pleśni na powierzchni to znak, że grzybnia weszła w całą objętość zawartości słoika. Nie zebrałeś pleśni, tylko jej bardzo niewielką część...
Z tego, co czytałem to lekka pleść na wierzchu dżemu nie szkodzi jeśli się ją zbierze. Dzisiaj dostałem Drożdże Winiarskie Bayanus G995 50 g. Co teraz mam zrobić? W sumie nastaw jest w garze od 8 dni, smak słodko winny. Wszystko wygląda OK. Z gara wydobywają się odgłosy jak by wszystko ładnie fermentowało.
Zygmunt ma rację, jeżeli pojawiła się pleśń na powierzchni to na pewno jest pleśń w całej zawartości słoika. Taki dżem, kompot czy inny wytwór owocowy należy bezwzględnie wy... i nie żałować. Ten smak słodko-winny to od fermentacji dzikich drożdży znajdujących się w skórkach owoców, ale one nie przerobią ci całej słodyczy jaką masz w nastawie. Nie zastanawiaj się tylko rozmnażaj te bayanusy i wal do nastawu. Jeżeli jest słodki to w każdej chwili można restartować taki nastaw, na pewno efekt końcowy będzie o niebo lepszy.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości