Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Z tego, co czytałem to lekka pleść na wierzchu dżemu nie szkodzi jeśli się ją zbierze.
Można prosić o tytuł tej rewolucyjnej publikacji?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Oczywiście że pleśń mozna zebrać. Należy się za to zabrać jednakże w odpowiedni sposób i zgodnie ze sztuką. A dokładnie to wywala się dany słoik bez odkręcania prościutko do śmietnika.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, ale mam jeszcze kilka pytań No trudno już wylądowało w gaże . Dałem około 15 L kompotów do tego dolałem około 27 L wody. 10 kg cukru Całość stoi 8 dni bez drożdży. Dzisiaj dostałem drożdże aktywne winiarskie BAYANUS G 995- i teraz mam rozrobić 25 g w cieplej wodzie i odstawić na jakieś 20 min, a potem do gara? Czy rozrobić całe 50g? Zawartość cukru w nastawie 14blg, uzupełnić do 20blg czy zostawić tak jak jest? I jeszcze pytanie o odżywkę czy też wsypać do gara?
Dałeś ciała na samym początku. Zwyczajnie źle zacząłes. Nie wiem czy twój nastaw zaczął pracować na drożdzach dzikich, nie piszesz. Jednakowoż pytasz, więc nie wypada zostawić cię na lodzie. Blg masz dobre, na twoim miejscu zapodałbym całość bayanków aby ci jak najszybciej wystartowało. Po paru dniach dolejesz resztę cukru jak Blg spadnie. Nie zapomnij o dobrym rozrobieniu drożdzy, jak i o temperaturze startowej, czyli zwyczajnie podgrzej toto aby ci ładnie wystartowało.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Wiem, że dałem ciała, no ale człowiek uczy się na błędach. W sumie pierwszy raz nastawiam sam nastaw. Tak nastaw pracuje na dzikich drożdżach. Więc 50 g drożdży rozrobić w 0, 5 l (1/3 nastaw, 2/3 wody) wody o temp. 35 stopni i odstawić na 20 min., po 20 min. dodać jeszcze trochę nastawu żeby temp. sie wyrównała, a potem do gara? a może lepiej wsypać mniej drożdży i dodać odżywki?
Ja dałem 20 g bajanosów na 50 l i spieprzyłem sprawę, chodziło to 2 miechy i mi nerwy puściły, bo dalej nie przerobiło cukru i dałem na rurki, efekt był taki jak się spodziewałem. Ja radze daj wszystkie drożdże i dodaj pożywkę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości