Nastaw z jabłek

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy

Post autor: inblue »

@defacto - Pożywka była dodawana do nastawu ?
Jak słusznie zauważył Pretender jabłka tak mają.
Nie wszystkie, ale czasami lubią sobie pocuchnąć.

@radius - Szacuję Twój wkład w forum i doświadczenie praktyka,
ale pozwolisz że zachowam odrębne zdanie :D
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: radius »

Pozwalam :D :piwo:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Pretender »

czeejen pisze:Dziękuje ci za odpowiedź i super opracowanie nt. alkoholi ( już się drukuje do przeczytania do poduszki ).

No nic trzeba by się zaopatrzyć w prasę i wyciskać sok z jabłuszek. @inblue jak sugerujesz najpierw zaszczepić jabłka drożdżami a później prasować czy prasować świeże jabłka. Pytam o to w którym z nastawów powinno być mniej metanolu
Podpowiem Ci w kwestii tłoczenia. Lepiej wyciskać miazgę od razu. Mniejszy problem z zapychaniem się worka. Uzysk taki sam.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: użytkownik usunięty »

inblue pisze:@defacto - Pożywka była dodawana do nastawu ?
To są dwa nastawy zlane do jednego balonu.
Dwa nastawy zostały poszczute tymi samymi drożdżami (SF Turbo Fruit ), z tym, że jeden nie wystartował. Restartowałem go G995 bez pożywki- szczegóły wyżej.
Pożywka znajdowała się razem z SF Turbo Fruit.
Obecnie nastaw jeszcze pracuje i ma ok.1Blg.
Pozdrawiam

czeejen
20
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2015, 12:53
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: czeejen »

Jaki wpływ waszym zdaniem ma rozdrobnienie owoców na prędkość fermentacji?

Ostatni nastaw robiłem z ładnych dużych i soczystych jabłek. Wręcz rozpadaly się pod tłuczkiem (taki duży tłuczek jak do ziemniaków) a jednak nastaw pracuje już tydzień dłużej niż nastaw ze spadow i karłowatych jabłek. Ciekawa też rzecz jak odsaczylem tydzień temu sitkiem cydr ( czy tam moszcz jak zwał tak zwał) to cukromierz pokał 2BLG a nastaw do teraz ochoczo pracuje.

Co może być tego przyczyną?

Możliwe że teraz fermentuje to co było nie dokładnie rozdrobnione ?

rupi998
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 18 sie 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: rupi998 »

Witam wszystkich.
Miesiąc temu zrobiłem nastaw z soku jabłkowego na drożdżach Bayanus z niewielkim dodatkiem cukru. W chwili obecnej nastaw już nie pracuje ale jest bardzo dużo gazu. Blg poniżej zera (mierzone po odgazowaniu). Czy można to już destylować czy jeszcze poczekać?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Sklarować i niech zagra orkiestra. :odlot:
Mam nadzieję, że pochwalisz się wynikiem. Ciekaw jestem, bo coś podobnego mam, tylko że jeszcze mi to pracuje.
Zagrasz na pot-stillu, czy pójdziesz w maksymalny odzysk mocy?
Pozdro

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: golec269 »

Rupi998 złej z nad osadu i odgazuj . Wlej 20% mniej niż ma zbiornik i możesz działać.
Powinna wyjść pychotka skoro zrobiłeś taki nastaw. Na czym będziesz puszczał?

rupi998
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 18 sie 2014, 14:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: rupi998 »

A no na tym: http://alkohole-domowe.com/forum/pomysl ... 40-10.html
A w jaki sposób odgazować?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Zygmunt »

Odgazować można poprzez intensywne mieszanie. Uwaga na pracujące nastawy, może wykipieć.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Z tego całego interesu uzyskałem 3l, 58% psoty z zaworu LM, odbierając wszystko między 80-55%.
Dałem temu troszkę odpocząć i po 2 tygodniach zasypałem płatkami dębowymi, średnio palonymi.
Po kolejnych 6 tygodniach okazało się, że trunek złagodniał i podpada mi pod brandy. Panie i panowie wyszedł całkiem zacny psot ( szkoda, że tak mało zostało)
Jedna wada ! Nie mogę tego rozrabiać. Jest ostre jak dla mnie, chciałbym do ok.40volt, ale mętnieje poniżej 50%.
Ale i takie się wykorzysta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Doody »

Jabłka zawsze wychodzą ;) A co najważniejsze dostęp do jabłek jest cały rok. Ja mam u siebie "źródełko" dobrych , soczystych jabłek po złotówce od kilograma i praktycznie jak jedna fermentacja w 60l beczce się kończy to druga się zaczyna :) Taka beczka "oddaje" jakieś 10l - 60% urobku, który natychmiast zastaje zadębiony i trafia do "poczekalni". W ten sposób zawsze można mieć pod ręką coś dobrego "na grypę".

Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Pozdrawiam
Darek

mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: mienho »

@Doody podziel się przepisem jak robisz, który daje taki urobek. Ja mam jabłka za Free także może zrobię kolejny nastaw.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Doody »

Żaden tajemny przepis to nie jest ;)
Do beczki 60l wrzucam 40 kg jak najbardziej rozdrobnionych jabłek (rozdrabniam w mikserze) wraz ze skórkami (ja wycinam gniazda nasienne z pestkami ale podobno nie trzeba tego robić) Dodaję 6kg cukru rozpuszczonego w 6l wody, oraz 3 opakowania pektoenzymu rozpuszczonego wg opisu na saszetce. Dodaję dwie łyżki stołowe kwasku cytrynowego i na wszelki wypadek 30g DAF-u. Następnie dodaje turbo drożdże "fruit" obojętnie jakiego producenta i mieszadłem do kleju mieszam i mieszam ;).
Mieszam codziennie przez 3-4 dni (raz dziennie wciskając miąższ z powierzchni pod lustro płynu) po czym dodaję kolejne 3kg cukru rozpuszczone w 3l "wody. Po około 10 dniach ( raz dziennie mieszam) zbieram warstwę "kożucha" i wyciskam go przez worek filtracyjny do osobnego naczynia i przez ten sam worek przeciskam zawartość całości nastawu. Zazwyczaj suchej masy jest od 6 do 10l - reszta to mętne wino jabłkowe. pozostawiam w fermentatorze plastikowym z rurką nastaw na okres około 4dni aby dofermetowało (ale może one również być przechowywane w beczce bez rurki z nie do końca szczelnie domkniętym deklem) Potem destyluje dwa razy. Pierwszy raz odpęd na krótkiej kolumnie (tylko miedź) na całkowicie otwartym zaworze LM (aabratek) do 99 stopni. Drugi raz stabilizacja 45minut odbiór przedgonów kropelkowy i po całkowitym otwarciu zaworka odbiór do 97 stopni. Potem rozrobienie do 60% (czasami do 50-ciu paru) tak aby dało 10l i zadębienie. Po około miesiącu już jest zacne ;)
Pozdrawiam
Darek

mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: mienho »

Ilość cukru mnie ciekawiła, gdyż też zrobiłem z 40 kg jabłek. Wody sumarycznie prawie to samo bo dałem 10l. No i tak jak na forum "piszą" to maksymalnie 1kg cukru na 10kg owoców, ale to przekroczyłem i poszło 5kg. Z tego wyszło mi 6l lekko ponad 50%. Tylko, że nie mam kolumny a zwykły pot stil na szklanej chłodnicy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Doody »

Wiem, że im więcej cukru tym więcej posmaków bimbrowych a mniej owocowych, Ale opracowałem "swoją" proporcję, która mi pasuje dając kompromis pomiędzy wydajnością i aromatem produktu. Kiedyś dałem nawet 11kg cukru , potem tylko 7kg i tak metodą prób i błędów doszedłem do 9-ciu. Ostatnio spróbowałem dać 30kg jabłek i 10l gotowego wytłaczanego soku, który produkuje "mój" dostawca jabłek w dobrej cenie. Dało to mniejszą ilość miąższu a tym samym skróciło filtrację. Efekt końcowy wyśmienity, tak że pójdę chyba w tym kierunku ;)
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: użytkownik usunięty »

No proszę.
Jeden ma po złotówce, drugi za free.
U mnie po 2.90 i nawet jak zakupiłbyś skrzynkę, to nie opuści Ci.
A niech to.
Pozdrawiam

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Szlumf »

defacto pisze: U mnie po 2.90 i nawet jak zakupiłbyś skrzynkę, to nie opuści Ci.
Skup owoców w mojej okolicy w 2015r (w 2016 miałem własne jabłka). Przejeżdżam obok i widzę z 10 traktorów z przyczepami czekających na obsłużenie. Staję, podchodzę do najbliższego i pytam po ile jabłka skupują. 60gr odpowiedź. Mówię dam po 1zł i kupie 200kg. Brak chętnych.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Doody »

Facet mi powiedział: "Panie, po jabłka na wino to się przyjeżdża we wrześniu/październiku jak są spady wtedy oddaje za 20gr."....
W przyszłym roku będę czujniejszy ;)
Pozdrawiam
Darek

mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: mienho »

Na działce przy rodzinnym domu stoją sobie 2 jabłonie i w tym roku sporo obrodziły. Stąd moje zaopatrzenie

Cielak
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 17:58
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Cielak »

Panowie
mam taki problem - mam wytłoki po wyciskaniu jabłek na sok. Sok niestety "wyparował" do słoików na zimę. Czy z wytłokami można coś mądrego zrobić? Teściu jest mega przeciwnikiem drożdży - stąd pierwszy nastaw poszedł do pojemnika+woda+cukier i sobie naturalnie pyrkało. Niestety aby cokolwiek z tego otrzymać gonił dwa razy a i tak jest średnio pijalne. Trzeba było zaprawić przepalanką. No i teraz myślimy co zrobić z kolejną porcją. Próbuje namówić teścia na drożdżaki - tylko w zasadzie nie wiem nic na temat - co gdzie jakie i dlaczego:) Stąd do was pytanie - co z tym zrobić?:) Dodam że owe wytłoki niestety mają już kilka miesięcy - soki były robione na jesień. Wytłoki stały na dworze wiec raczej marzły sobie - ale mogą być zainfekowane dzikusami.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Kamal »

A sprawdziłeś czy nie są zaoctowane?
Jeśli wszystko nimi ok, to dodaj cukru, wody i drożdże bayanus, albo turbo fruit. I później na rury, z cięciem frakcji (2x), a dalej do destylatu dodaj szczapki dębowe.
K.
Obrazek

Cielak
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 17:58
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Cielak »

Kamal pisze:A sprawdziłeś czy nie są zaoctowane?
A jak to się robi?:)
Kamal pisze: to dodaj cukru, wody i drożdże bayanus, albo turbo fruit.
Ale jakie proporcje w stosunku do tych wytłoków? Jakie drożdże najlepsze? Bo z tego co się orientowałem to i bayanusy są różne.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Kamal »

Bayanus g995 ;)
Czuć zapach octu, uderza w nozdrza.
1-2kg cukru na 10kg wytłoków ;)
K.
Obrazek

Cielak
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 17:58
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Cielak »

Kamal pisze: Czuć zapach octu, uderza w nozdrza.
K.
Jeśli capi to śmietnik?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Pretender »

Tak. Szkoda pracy i cukru.

Cielak
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 17:58
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: Cielak »

Kamal pisze:Bayanus g995 ;)
Czuć zapach octu, uderza w nozdrza.
1-2kg cukru na 10kg wytłoków ;)
K.
Zapaszek jest ładniutki - lekko trącone słodkie jabłko - ale zapach miły :)

Ile proponujecie tych Bayanusów? Dodawać pożywkę? Balon 60l.
Jakie powinno być BLG? Pytam gdyż teściu już rozrobił z wodą i cukrem i nie wiem ile było tych wytłoków.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek

Post autor: rosjan »

Jedna paczka (10 g) wystarczy. Nie zapomnij o nawodnieniu ich wcześniej. BLG ok. 22. Dodaj pożywkę, chociaż ja do bayanusów nie dodaję.
Powodzenia
Pozdrawiam
Jachu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”