Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: ziemba12345 »

Nie przesadzajmy, nie jest to jakaś magia. Trochę tych owocówek zrobionych przezemnie już stoi w piwnicy także coś tam już wiem. Ale kosztowne to napewno. Dlatego chcę to zrobić jak najlepiej. A zainspirował mnie ten gość o którym wyżej pisałem. On mieszkał w miejscowości Calvados we francji kilka lat i robił ten trunek. Bynajmniej tak twierdzi. Podstawa to zero cukru i mieszane jabłka, jak najwięcej odmian kwaśnych i słodkich. Dlatego teraz zamówiłem sok z kwaśnych jabłek. Tylko nie wiem co z tą beczką zrobić, zalewać tym winem czy nie. Niby mówił, że tam zlewali do beczek po winach ale może dlatego bo chciał żebym od niego beczki kupił, nie wiem.
promocja
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: david81z »

Nie chciałem nowego tematu zakladać, więc podłącze się tu.
W Irlandii jabłka cholernie drogie, za dobre słodkie i soczyste owoce trzeba zaplacić
2 euro/kg, a za psiary 1euro/kg.
Zastanawiam sie czy warto zrobić calvadosa z puszki http://www.homebrewwest.ie/finlandia-ci ... 1349-p.asp
i dosłodzić to glukozą do 22blg.
Może ktoś już robił coś takiego?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: euphorbia1 »

Jestem w trakcie tworzenia calvadosa. Najpierw sam wyciskałem jabłka. Mnóstwo pracy. Teraz jadę do tłoczni , jest kilka kilometrów, i przy mnie wyciskany jest na poczekaniu sok /bez aromatów identycznych z naturalnymi itd./ Wychodzi niewiele drożej a czasu można zaoszczędzić nawet do 80 %
In vino feritas

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Ile masz tych jabłek i ile płacisz za ich wyciśnięcie?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: euphorbia1 »

Jabłek mam dowolną ilość /rodzina żony to wielkie sady/ Koszt ok 1,8 - 2,0 PLN
Teraz gonię 200 litrów nastawu
In vino feritas

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Nie zrozumieliśmy się. Chodzi mi o to ile płacisz za wyciśnięcie określonej ilości jabłek. Te 1,8 to za kg jabłek?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: euphorbia1 »

Faktyczny koszt /jabłka i tłoczenie/ to ok 1,8 za litr
In vino feritas

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: eldier »

Trochę dużo za tłoczenie.
W Wiatrowym Sadzie (Kałęczew 14) jest 1zł/l - bez pasteryzacji i do własnych pojemników. Jedyne co mnie odstrasza to minimum 300kg jabłek do przerobienia.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Szlumf »

eldier pisze: W Wiatrowym Sadzie (Kałęczew 14) jest 1zł/l - bez pasteryzacji i do własnych pojemników.
Czy ta cena zawiera też cenę jabłek? Jeżeli tak to czy dają jakiś wybór gatunków?

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: eldier »

To jest cena samego tłoczenia, jabłka własne. W innej tłoczni tez pytałem, było 1,05zł netto - tyle, że z tego co pamiętam mniejsza minimalna ilość jabłek do przerobu.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: euphorbia1 »

1,8 za jeden litr to wydaje mi się ceną dobrą / w litrze jest ok 2 kilogramy jabłek !
In vino feritas
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

Eldier
Ja w zeszłym roku na jesień z kolegą przerobiliśmy na jeden raz ok 500 kg jabłek. Najpierw do rozdrabniarki kilka godzin, a za 2-3 dni tłoczenie na prasie. W sumie dwa niepełne dni. Soku otrzymaliśmy ok 260l. Prasa z Biowinu, mała więc tłoczenie szło powoli. Ale przy większej prasie powinno być lepiej.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Panowie, a co z moim dylematem, zalewać tą beczkę winem czy nie?
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

Nie. Fermentuj w niej sok, a po zlaniu znad zalej osadu napełnij do pełna przefermentowanym sokiem jabłkowym i zostaw na kilka m-cy.
Możliwe że będę w kwietniu na kilka dni w kraju, jeśli byłby ktoś chętny na wyciąg (destylat) z gęstwy drożdżowej z dzikich drożdży cydrowych, albo samą zamrożoną gęstwę, wtedy pisać na pw.
Wyciąg pozwala na uzyskanie nut Calvadosu w destylacie z jabłek deserowych.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: janik »

DSC03056.JPG
Dziwi mnie,że po sezonie kiedy ceny surowca idą w górę jest takie zainteresowanie jabłkami.
Może właśnie teraz warto pomyśleć o przyszłym sezonie i zaopatrzyć się w odpowiedni osprzęt.
Najprostszym sposobem nabycia jabłek użytkowych jest zaopatrzenie się w ten towar na skupie jabłek
gdzie ceny w sezonie są na poziomie groszowym.
Zrobienie młynka do przerobu jabłek to też nie jest sfera nie osiągalna.
Można w oparciu o wzajemne relacje i kontakty zrobić takie urządzenie:
DSC03069.JPG
DSC03068.JPG
DSC03064.JPG
DSC03060.JPG
DSC03056.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Szlumf »

Jaką wydajność osiągasz przy tak dużym rozdrobnieniu jabłek? Wyciskasz z workiem czy bez?

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Emiel Regis pisze:Nie. Fermentuj w niej sok, a po zlaniu znad zalej osadu napełnij do pełna przefermentowanym sokiem jabłkowym i zostaw na kilka m-cy.
Pomysł podobny do mojego tyle, że beczka będzie zalana winen jabłkowym co jeszcze bardziej
powinno poprawić jakość calvadosu który będę w niej trzymałm. Że też na to nie wpadłem. Szacun dla Ciebie :poklon;

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: janik »

Szlumf pisze:Jaką wydajność osiągasz przy tak dużym rozdrobnieniu jabłek? Wyciskasz z workiem czy bez?
Jak widać na zdjęciach wychodzi pulpa z której z łatwością wyciskam sok
W koszu włożona jest drobna siatka więc nie ma problemu z oddzieleniem soku od części stałych.
Wyciśnięty sok używam w większości do na stawu na wino jabłkowe i cydr.

W prasie nie wyciskam sok na maksa aby nie pogarszać jakości półproduktu a dodatkowo pozostałe z prasy części stałe jabłek służą do na stawu jabłkowego. Gwarantuje że warto wykorzystać ten tzw.
odpad bo potrafi oddać jeszcze wiele dobra :) .

Nastaw na typowy Calvados robię z pełnej masy jabłkowej która wychodzi z młynka i jest to moim zdaniem optymalne rozwiązanie aby uzyskać jak najbardziej aromatyczny destylat. :ok:

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Dostałem telefon, że kolejna porcja soku została wyciśnięta więc zabieram rodzinkę i jedziemy na działkę. Zrobi się grila a przy okazji nastawi się kolejne dwie beczki z nastawem na calvados :D

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Pierwsza beczka przedestylowana. Liczyłem na trochę większy urobek no ale. Z ok. 100l soku wyszło 17l po pierwszym psoceniu. Odbierałem do ok. 10% Jutro puszczam drugą beczkę bo skończyła pracę a pozostałe muszą jeszcze postać.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: eldier »

A jaka moc tych 17l? Bo nic o tym nie piszesz. Sprawdzałeś początkowe i końcowe blg soku?

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Poczatkowego nie sprawdzałem bo sok mętny był a nie mialem pod ręką nic do przecedzenia. Końcowe -3, kwaśno gorzki smak soku, cukier przerobiony w 100%.
A teraz mocy nie sprawdzałem ale myślę, że koło 30%. Dzisiaj sprawdzę. Zawsze dodawałem trochę cukru dlatego więcej wychodziło.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Lootzek »

Jeśli urobek faktycznie ma koło 30-35% to uzysk prawidłowy. Sok jabłkowy (sklepowy) ma około 100g cukru na litr, ty miałeś 100 litrów, więc ~10kg cukru. Może i mniej urobku niż z dodatkiem cukru, ale jakie to będzie dobre kiedy skończysz.. :D

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Surówka ma 30-35%. Druga beczka już przegotowana i wyszło trochę więcej bo 22l i skończyłem przy ok. 15%. Temperatury wysokie to i drożdżaki sie ruszyły. Jeszcze tylko jedna beczka pracuje a reszta jest już gotowa do gotowania. Co jakiś czas będę pisał jak to wszysto idzie.
A tak z innej strony. Beczki które zdębiły mi śliwowice i calvados zalałem dobrze ponad miesiąc temu winem. Dzisiaj go prubowałem i wogóle nie wyczówam w nim dębu. Widać pierwsze zalanie wyciąga najgorszy smak

----scalone---
W sobotę zleję wino z jednej beki i zaleję ją winogronem. Destylat stoi już pół roku i mam nadzieję, że do bożego narodzenia wyjdzie z tego niezły koniaczek.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: scrabie »

Mam pewne pytanie o nastaw z jabłek, otóż robiłem nastaw z soku wyciskanego ( tego w workach) jedno wiadro miało wyraźnie gorzki smak, a w drugim nic takiego nie wyczuwam, czy możliwe jest że użycie różnych drożdży miało wpływ na taki efekt? Pierwsze drożdże to turbo fruit, drugie zaś samogon turbo. Pozdrawiam

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Do owoców nie używa się drożdży turbo. Tutaj chodzi o długą i spokojną pracę drożdży np. winnych.
Sok był gorzki, przerobiony nastaw czy surówka?
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Dave »

Jeśli dałeś paczkę drożdży turbo na 30 litrowy nastaw z owocow to mogło to zle wpłynąć na smak ale pytanie o temp. Nastawu i otoczenia w którym pracował oraz początkowe BLG i ile cukru dodawałes bo drozdze turbo lubią sacharoze. Na przyszłość możesz wsypać przynajmniej o polowe mniej drożdży lub zrobic nastaw większy z 1 paczki, ja nastawiłem wino śliwkowe w ilości ok 110 litrów na jednej paczce turbo fruit i jest ok w smaku choć minął rok i nie chce sie wyklarowac ale to tez moze być wina samych śliwek.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: scrabie »

Wziąłem drożdże jakie mi polecił Pan w sklepie. Rozpocząłem z blg 22 i zeszło poniżej 0, temperatura otoczenia około 18 stopni. Sok był słodki, za to nastaw po przerobieniu miał gorycz. Następnym razem użyje mniej drożdży. Dzięki

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

To normalne. Mój nastaw po przerobieniu jest kwaśno gorzki takrze nie musisz się tym martwić.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: janik »

scrabie pisze:Wziąłem drożdże jakie mi polecił Pan w sklepie. Rozpocząłem z blg 22 i zeszło poniżej 0, temperatura otoczenia około 18 stopni. Sok był słodki, za to nastaw po przerobieniu miał gorycz. Następnym razem użyje mniej drożdży. Dzięki
@ scrabie, ci panowie którzy sprzedają drożdże i inne dodatki do naszego hobby to albo nie mają zielonego pojęcia o technologi wytwarzania trunków i specyfiki działania poszczególnych szczepów drożdży,albo mając nawet pewną wiedzę wrabiają klientów o małej wiedzy.

Jest obecnie "moda" na drożdże turbo z dopiskiem "Fruit",czyli szybko i efektywnie smakowo.
Mógłbym teraz zabrać się za totalną krytykę bo nie wierzę w takie cuda ;) w oparciu o swoje doświadczenia. :idea:

Zgadzam się z wypowiedzią kol.@ziemba ,nie można na skróty zrobić dobrą smakówkę! :czytaj:
Dla dobrych efektów końcowych z wykorzystaniem owoców,czy zbóż trzeba odpowiednich drożdży,odpowiedniej temp. fermentacji i czasu, aby drożdże mogły wydobyć z wsadu odpowiednią ilość estrów, wówczas można mówić o destylacie smakowym.

Nastaw jabłkowy pomimo,że wydaje się bardzo aromatyczny i dominujący nawet z innymi połączeniami
owocowymi podczas dojrzewania destylatu gubi nieco z wcześniejszych cech.
Warto więc zadbać szczególnie w tym przypadku o dobry dobór drożdży i innych niezbędnych warunków dla efektu końcowego.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: scrabie »

Jakie drożdże sugerujesz?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: lesgo58 »

janik pisze: Nastaw jabłkowy pomimo,że wydaje się bardzo aromatyczny i dominujący nawet z innymi połączeniami
owocowymi podczas dojrzewania destylatu gubi nieco z wcześniejszych cech.
Warto więc zadbać szczególnie w tym przypadku o dobry dobór drożdży i innych niezbędnych warunków dla efektu końcowego.
Zgadzam się w pełni z pierwszą częścią cytatu.
Co do drugiej części - mógłbyś podać więcej szczegółów? Jakie to są "szczególne drożdże" i "niezbędne warunki"?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Lesgo58, po mojemu chodzi tu o typowe drożdże do owocówe a nie jakieś tam turbo które nastaw przerobią w tydzień. Do tego nie za wysoka temperatura żeby drożdżaki na spokojnie przerobiły sobie cukier w czasie powiedzmy do 2 miesięcy. Umnie bynajmniej tak to wygląda. Ale przyznać muszę, że jabłka po czasie są średnio aromatycznym owocem i w porównaniu do śliwek a tym bardziej pożeczek wypadają słabo. Zrobiłem je tylko dlatego bo namówił mnie jeden sprzedawca beczek który robił calvados we Francji. Przedestylować, zlać do beczki i zapomnieć na kilka lat. Tak to ma wyglądać i tak też zrobię. Jadę zaraz pędzić kolejną beczkę :D

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: janik »

lesgo58 pisze:
janik pisze: Nastaw jabłkowy pomimo,że wydaje się bardzo aromatyczny i dominujący nawet z innymi połączeniami
owocowymi podczas dojrzewania destylatu gubi nieco z wcześniejszych cech.
Warto więc zadbać szczególnie w tym przypadku o dobry dobór drożdży i innych niezbędnych warunków dla efektu końcowego.
Zgadzam się w pełni z pierwszą częścią cytatu.
Co do drugiej części - mógłbyś podać więcej szczegółów? Jakie to są "szczególne drożdże" i "niezbędne warunki"?
Wprawdzie @ziemba odpowiedział za mnie ale dla doprecyzowania to ja stosuję do nastawów owocowych
głównie Bayanusy G-995 które są drożdżami efektywnymi i doskonale wyciągają estry smakowe z owoców ,również dobrze sprawdzają się u mnie Estelle które stosuję w nastawach zbożowych z dodatkiem suszonych owoców, które doskonale są zaakcentowane w destylacie.
Dodatkowym plusem tych dwóch typów drożdży jest możliwość prowadzenia fermentacji w niskich temp. co w okresie zimy ma też praktyczne znaczenie. :idea:
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Dave »

Również nie zamieniłbym Bayanussów G995 na żadne inne do nastawów owocowych, szczególnie dobre wina wychodzą mi kiedy nastawiam je zimą w garażu gdzie temperatura jest na stałym poziomie 11 stopni.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Co do niskich temperatur to już o tym gdzieś pisałem. Zwykłe drożdżaki fermivin z biowinu, bo takie stosuje, pracują do ok. 0C. Sprawdzone jest to u mnie kilkukrotnie. Beczki stoją w nieogrzewanej szopie i zimą przy średnich mrozach jest w niej właśnie w granicach 0-5C. Czas przerobu beczki w takiej temperaturze wynosi ok. 4 miesięcy. Temperatura nastawu ma w granicach 3-5C. Ale może w lato przy śliwowicy skuszę się wkońcu na te g995 bo wszyscy je chwalą.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: scrabie »

Słuchajcie jakiś czas temu przestały fermentować jabłka ( dokładnie sok jabłkowy). Po tygodniu zlałem wszystko znad osadu i odstawiłem na klarowania. Minęły dwa tygodnie, a na dnie znów zebrał się osad a klarowności nadal nie ma. Dodałem turbo-klar, minęły 3 dni i nadal nic. Wyjaśni mi ktoś czemu to cholerstwo nie chce się sklarować?ObrazekObrazek

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: janik »

Z nastawami jabłkowymi a szczególnie z soków,to z klarowaniem mogą być kłopoty. :x
Przeważnie oprócz środków klarujących to czas robi swoje,tak jest w przypadku nastawów dla wina jak i
destylatu.
Oczywiście można dążyć do perfekcji ,ale jak masz minusowe Blg. a chcesz mieć destylat już teraz to nie przejmuj się brakiem pełnej klarowności nastawu. Smakowo to nie ma większego znaczenia czy nastaw jest w większym czy w mniejszym stopniu klarowny. ;)
Ważne są inne czynniki procesu fermentacji jak typ drożdży,temp. fermentacji. :idea:

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: scrabie »

Poczekam jeszcze, bo mi się nie śpieszy. Wczoraj robiłem testy smakowe destylatu, który ma 17 dni. O ile te z wiórkami są spoko, to czysty jest okropny. Tuż po destylacji smakował dużo lepiej. Poczekam miesiąc i kolejne próby :) zeszłoroczny calvados jest naprawdę coraz lepszy, a w drinku z colą mistrz :)

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

No nie,17 dni? Poczekaj przynajmniej do wigili z degustacją.
Ja wkońcu przegotowałem wszystkie beczki. Wyszło 100l 35-40%. W przyszłym tygodniu przegotuję to na gotowo drugi raz i do beczek na lata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”