Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 05:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nastaw z dzikiej róży
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 wrz 2009, 17:26 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam!
Mam zamiar zrobić winko różane i chciał bym też zrobić nastaw z owoców dzikiej róży ale nie wiem co i jak i ile. . .

Myślicie że taki przepisik będzie dobry?

10kg Owoców dzikiej róży
2-3 kg cukru.
15l wody.
Drożdże.
Pekrtopol

Umyć i oczyścić owoce d/r
Wrzucić to do pojemnika fermentacyjnego sparzyć gorącą wodą z cukrem, zamknąć szczelnie i dać rurkę fermentacyjną. Po 3-4 dniach przebełtać wszystko mieszadłem do farb, i pozostawić na ? miesiąc ? aż sfermentuje i potem do kotła i przedestylować.

Co myślicie o tym przepisie ("protoptypie")
Wszystkie opinie jak najbardziej mile widziane!! :D
Pozdrawiam Radek

Ostatnio edytowano wtorek, 8 wrz 2009, 08:42 przez r4d3x, łącznie edytowano 1 raz

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł

Tytuł: Re: Zacier z dzikiej róży
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 wrz 2009, 20:10 
Tematy: 73
Owoce po zbiorze zamroź, a po rozmrożeniu puść przez maszynę do mięsa z sitkiem o wielkich okach, bądź pochlastaj nożem czy tasakiem. Całe owoce kiepsko oddają Tobie co kryją w sobie, zaś zamrożenie niszczy ścianki komórek co dodatkowo wspomaga ekstrakcję dobroci rozmaitych...

Tytuł: Re: Zacier z dzikiej róży
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 wrz 2009, 21:04 
Tematy: 11
I nie nazywaj tego zacierem :shock:

Tytuł: Re: Nastaw z dzikiej róży
PostPostNapisane: wtorek, 8 wrz 2009, 11:13 
No już poprawiłem. . . ;]
A próbował ktoś już psocić z róży??

PostPostNapisane: niedziela, 20 wrz 2009, 20:48 
Tematy: 13
to jest to samo co głóg ? niedaleko domu odkryłem pokaźne zasoby tego surowca ;p i tak myślę ze lepiej wykorzystać niż by miało się zmarnować ;p a plan mam taki zasypać 2 butle 5l do 3/4 wysypkowi zalać do poziomu owoców po kilo cukru na butle potem jeszcze trochę dosypać.. owoce rozdrobnione drożdże winiarskie uniwersalne coś powinienem zmienić ?

---------------------------------

a jeszcze pytanie z innej beczki zęby nowego tematu nie rozpoczynać co sadzicie o dodawaniu płatków kwiatów do kompotu? róża malwa czarny bez ?

----------------------------

to jeszcze jedno, czarny bez da się z niego tez coś wypędzić ? czarny alkohol :D tez jest łatwo dostępny (na wsi) i całkiem ciekawe właściwości

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 wrz 2009, 16:22 
jouu napisał(a):
to jest to samo co głóg ? niedaleko domu odkryłem pokaźne zasoby tego surowca ;p i tak myślę ze lepiej wykorzystać niż by miało się zmarnować ;p a plan mam taki zasypać 2 butle 5l do 3/4 wysypkowi zalać do poziomu owoców po kilo cukru na butle potem jeszcze trochę dosypać.. owoce rozdrobnione drożdże winiarskie uniwersalne coś powinienem zmienić ?

---------------------------------

a jeszcze pytanie z innej beczki zęby nowego tematu nie rozpoczynać co sadzicie o dodawaniu płatków kwiatów do kompotu? róża malwa czarny bez ?

----------------------------

to jeszcze jedno, czarny bez da się z niego tez coś wypędzić ? czarny alkohol :D tez jest łatwo dostępny (na wsi) i całkiem ciekawe właściwości

ad1

Cytuj:
Głóg Crataegus, krzew lub niskie drzewo należące do rodzaju róż, z rodziny różowatych. Różne źródła podają istnienie od 300 do 1000 gatunków, głównie w Ameryce Pn. W Polsce występują 4 gatunki dziko rosnące oraz około 15 gatunków obcych oraz liczne formy ozdobne sadzone w parkach i ogrodach.

Tak więc można bo to rodzaj róży. Ja zmienił bym tylko ilość czyli oczywiście więcej bym tego wszystkiego dał i dodał pektropol bo ponoć róże ciężko oddają sok. .
I tak teraz sobie myślę że jeżeli masz tego sporo to użycie wody zmniejsz dając więcej owoców.

ad2.

Nie mam pojęcia niech ktoś z większym doświadczeniem się wypowie.

ad3.

Z tego co się nie mylę to czarny bez jest stosowany do win tak jak by lekarskich bo ma jakieś tam właściwości lecznicze. Ale nie wiem.

Cytuj:
Bez czarny jest dobry do czerwonego wina (np. Port), jednak smak takiego wina nie każdemu odpowiada. Jest ono jednak doskonałym materiałem do doprawiania innych win, przy czym jego dodatek nie przekracza zwykle 10%. Ze względu na zawartość w owocach alkaloidu sambunigryny (która potrafi w dziwny sposób wpłynąć na żołądek i prawdopodobnie na głowę), należy sok lub miazgę owocową przegotować, co spowoduje rozkład sambunigryny.
Na wino należy brać tylko owoce dojrzałe, bez szypułek i listków. Miazgę można wygnieść albo na surowo, albo sparzyć wrzącą wodą i fermentować owoce w miazdze, albo też ugotować owoce w przepisanej ilości wody i wygnieść.

Przykłady na 10l wina:

wino 11% - 11,5%
4kg owoców
6l wody
1,9kg cukru
4g pożywki
20g kwasku cytrynowego

wino 17% - 18%
5kg owoców
5l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
20g kwasku cytrynowego

Tekst ze strony http://old.wino.org.pl/frames/bez_czarny.html

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 wrz 2009, 16:44 
Tematy: 7
r4d3x napisał(a):
jouu napisał(a):
to jest to samo co głóg ? [/url]

Roślina należy do rodziny różowatych ale smakowo i aromatycznie to daleko jest od róży.
Głóg stosuje się raczej jako domieszkę do win z dzikiej róży, sam głóg będzie zbyt cierpki.
Czarny bez jest wspaniałym dodatkiem barwiącym wina, ale wino z samego bzu będzie trącać tzw. mysim- tępym posmakiem.
Tarnina, czeremcha i jak wyżej wymienione owoce runa leśnego stosowane są jako dodatki do win i nalewek ale jako główny składnik to bym nie polecał – można by tym skórę garbować – takie garbniki.

PostPostNapisane: wtorek, 22 wrz 2009, 08:59 
Tematy: 13
Nastawie testowo po 5l tego i tego, potem zdam relacje jakie efekty. Jak będzie lipa puszczę jeszcze raz przez węgiel.

PostPostNapisane: wtorek, 7 wrz 2010, 14:57 
Pytanie do r4d3x (lub kogoś kto potrafi odpowiedzieć)
Zrobiłeś ten nastaw według twojego przepisu "prototypu"??
Jeśli tak to proszę o opinie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1