Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 05:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nastaw z aronii
PostPostNapisane: środa, 14 lip 2010, 10:35 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam,
Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii? Aronię łatwo się zbiera, nie trzeba pestkować, owoc się nie maże w rękach, dość łatwo toto odcedziić... Idealnie do obróbki. Znalazłam wypowiedzi winiarzy o winie z aronii, gdzie czas fermentacji podawany jest na kilka miesięcy. Czy dałoby się na szybszych drożdżach? Do aronii co prawda jeszcze kilka miesięcy, ale warto pozastanawiać się z góry :D

Tytuł: Re: nastaw z aronii
PostPostNapisane: czwartek, 2 wrz 2010, 20:06 
Tematy: 8
kuchara napisał(a):
Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii?

dołączam się do pytania, mam aronii teraz w bród no i nie wiem co z niej zrobić!?!?!?!?

nastaw, wino...........

proszę o pomoc!

PostPostNapisane: środa, 8 wrz 2010, 08:29 
Witam
Niechcący zostałem obdarowany sokiem z aronii otrzymanym z sokownika. Ponieważ był dość słodki i nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić, to rozcieńczyłem go spirytusem 96%. I okazało się, że na drugi dzień można już taką miksturę pić... Po dwóch nasiadówkach moja żonka razem z moimi bratowymi wytrąbiły całość :) Twierdzą, że bardzo dobre, więc załatwiłem sobie troszkę aronii i wczoraj wieczorkiem zrobiłem w sokowniku 1,5L. Mam zamiar wymieszać to ze spirytusem w takich proporcjach, żeby otrzymać 35% produkt (wcześniej zrobiłem 40%, ale po kilku dniach, jak całość się przegryzła, alkohol był mocno wyczuwalny).
Pozdrawiam wszystkich

PostPostNapisane: poniedziałek, 18 lip 2011, 00:04 
To jak z tym nastawem z aronii?? Też mam tego sporo i zastanawiam się czy warto i jak to zrobić?
:help:

PostPostNapisane: czwartek, 21 lip 2011, 03:05 
Tematy: 4
Witam!

Wino z aronii robię w następujący sposób.

Owoce aronii (mogą być lekko powtarzam lekko zgniecione) wrzucam do szklanej butli na wino tak, aby wypełniły ją w ok. ⅓ - ½ objętości. Każdą powstałą przy wsypywaniu 2 – 3 cm warstwę owoców zasypuje cukrem tak, aby owoce były nim dobrze otoczone (w praktyce na 5 l owoców wychodzi ok. 1 – 1,5 kg cukru). Butle z korkiem i założoną rurką fermentacyjną odstawiam na 5 -7 dni tak, aby owoce puściły sok i zaczęły fermentować. Po tym czasie dodaje do owoców wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę oraz syrop cukrowy (1 l wody 0.3 – 0.35 Kg cukru). Tak zrobiony nastaw fermentuje ok. 6 - 8 tyg.

Przyznaje, że podany przepis to dosyć „barbarzyńska”, ale skuteczna metoda produkcji win.
Przepis charakteryzuję się również dużymi rozbieżnościami w objętości owoców czy cukru. Osobiście produkując wino nie staram się zachowywać jak aptekarz a więc jeżeli chcę uzyskać produkt bardziej wyrazisty w smaku dodaję więcej owoców, jeżeli planuję wino mocne i słodkie dodaję więcej cukru itd.

Pozdrawiam.

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 08:46 
Tematy: 14
Ja też mam taki barbarzyński przepis po rodzicach i się go zawsze trzymam w przypadku każdego rodzaju owoców. Potem z doświadczenia i notatek robię sobie różne kombinacje ale wychodzę zawsze od tego samego.

1/4 owoców
1/4 cukru
1/4 wody
1/4 powietrza.

Na nastaw drożdze bajamusy z tolerancją na alkohol do 17% i dolewasz syropek jak baling spadnie do 4. Na 15-20l syropek robię z kilo cukru. Jak przerobi i to kolejna porcja syropku i tak aż przestanie pracować, zlewasz, klarujesz i pędzisz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1