Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam, Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii? Aronię łatwo się zbiera, nie trzeba pestkować, owoc się nie maże w rękach, dość łatwo toto odcedziić... Idealnie do obróbki. Znalazłam wypowiedzi winiarzy o winie z aronii, gdzie czas fermentacji podawany jest na kilka miesięcy. Czy dałoby się na szybszych drożdżach? Do aronii co prawda jeszcze kilka miesięcy, ale warto pozastanawiać się z góry
Witam Niechcący zostałem obdarowany sokiem z aronii otrzymanym z sokownika. Ponieważ był dość słodki i nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić, to rozcieńczyłem go spirytusem 96%. I okazało się, że na drugi dzień można już taką miksturę pić... Po dwóch nasiadówkach moja żonka razem z moimi bratowymi wytrąbiły całość Twierdzą, że bardzo dobre, więc załatwiłem sobie troszkę aronii i wczoraj wieczorkiem zrobiłem w sokowniku 1,5L. Mam zamiar wymieszać to ze spirytusem w takich proporcjach, żeby otrzymać 35% produkt (wcześniej zrobiłem 40%, ale po kilku dniach, jak całość się przegryzła, alkohol był mocno wyczuwalny). Pozdrawiam wszystkich
Owoce aronii (mogą być lekko powtarzam lekko zgniecione) wrzucam do szklanej butli na wino tak, aby wypełniły ją w ok. ⅓ - ½ objętości. Każdą powstałą przy wsypywaniu 2 – 3 cm warstwę owoców zasypuje cukrem tak, aby owoce były nim dobrze otoczone (w praktyce na 5 l owoców wychodzi ok. 1 – 1,5 kg cukru). Butle z korkiem i założoną rurką fermentacyjną odstawiam na 5 -7 dni tak, aby owoce puściły sok i zaczęły fermentować. Po tym czasie dodaje do owoców wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę oraz syrop cukrowy (1 l wody 0.3 – 0.35 Kg cukru). Tak zrobiony nastaw fermentuje ok. 6 - 8 tyg.
Przyznaje, że podany przepis to dosyć „barbarzyńska”, ale skuteczna metoda produkcji win. Przepis charakteryzuję się również dużymi rozbieżnościami w objętości owoców czy cukru. Osobiście produkując wino nie staram się zachowywać jak aptekarz a więc jeżeli chcę uzyskać produkt bardziej wyrazisty w smaku dodaję więcej owoców, jeżeli planuję wino mocne i słodkie dodaję więcej cukru itd.
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
Ja też mam taki barbarzyński przepis po rodzicach i się go zawsze trzymam w przypadku każdego rodzaju owoców. Potem z doświadczenia i notatek robię sobie różne kombinacje ale wychodzę zawsze od tego samego.
1/4 owoców 1/4 cukru 1/4 wody 1/4 powietrza.
Na nastaw drożdze bajamusy z tolerancją na alkohol do 17% i dolewasz syropek jak baling spadnie do 4. Na 15-20l syropek robię z kilo cukru. Jak przerobi i to kolejna porcja syropku i tak aż przestanie pracować, zlewasz, klarujesz i pędzisz.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości