Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 05:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nastaw z ananasa
PostPostNapisane: sobota, 28 lis 2009, 14:50 
Tematy: 1
Witam wszystkich,
jestem tu nowy i dopiero zaczynam tę przygodę. Mam w domu kilka butli szklanych 5l i experymentuję z zacierami. Zmieniam proporcje i używam rożnych owoców. Ostatnio ze śliweczek wyszedł świetny bimberek. Z 5l zacieru uciągnąłem litr 65% bimberku, tak więc myślę, że nie jest to złe, a że mam znajomą, która sprzedaje owoce na targu, wiec mam dostęp do wszystkich owoców. Jestem właśnie w trakcie nastawu 2 następnych. Pierwszy jest z ananasów (dostałem kilka ananasów przepuściłem je przez sokownik, dodałem cukru,wody, drożdży i już mamy balonik ), a następny jest z melonów, zrobiony jak wyżej. Dodam, że owoce są bardzo słodkie i po dodaniu kila cukru na 5l nastawu jest to bardzo słodkie. Mam tylko pytanie: czy ktoś już próbował robić coś takiego? Może poda mi jakieś wskazówki. Dodam jeszcze że używam drożdży, które zakupiłem na necie. Są to turbo yeast, które podnoszą zawartość alkoholu w zacierze nawet do 24%(sprawdzałem na własnej skórze i są jak dla mnie bardzo dobre. W ogóle ich nie czuć po fermentacji)
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za rady.
A może polecicie mi jakieś owoce z których wy próbowaliście coś przepędzić?

Ostatnio edytowano czwartek, 14 sty 2010, 09:39 przez Agneskate, łącznie edytowano 2 razy
Ortografia oraz styl

Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
 Tytuł: Re: nastaw z ananasa
PostPostNapisane: niedziela, 29 lis 2009, 22:19 
Tematy: 2
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Cześć Remigiusz!

Spróbuj z jabłkami, są teraz bardzo tanie, a przy tym bardzo słodkie... Pomyśl też o większych nastawach... :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1