Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witka, było tak: 20kg fioletowego winogrona, 7kg cukru 1 paczka drożdży Spirit Ferm Turbo Fruit
Winogrona wytłukłem na miazgę wsadziłem do butli 54l, i dopełniłem do pełna butli woda przegotowaną z 7kg cukru. Drożdże rozpuściłem w miarę chłodnej wodzie i wlałem do butli i wszystko wymieszałem kołkiem. I po dniu nastaw w ogóle nie ruszył dosłownie nic. Co może być przyczyną? Mam obawy że dodałem drożdże do zbyt ciepłej wody i się może ugotowały? Czy jest to możliwe. Chyba że drożdże jakieś trefne. Co robić?
20 kg winogron prawdopodobnie wystarczyło na ten nastaw. Trudno określić, jaki był balling nastawu - ale można przypuszczać, że w granicach 15 %. Dodanie 7 kg cukru podwyższyło zawartość cukru powyżej dopuszczalnej granicy 22 Blg. Poza tym nie wiadomo, jaka była temperatura nastawu, do którego dodano drożdże. Jeśli wyższa niż 33 st.C to drożdże po prostu umarły śmiercią z przegrzania.
Proponuję zainwestować 9 zł w cukromierz i 12 zł w termometr do nastawów. Bo bez tych narzędzi to jak chodzenie do stomatologa, który ma obcęgi jako narzędzia
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Na moje ubiłeś drożdże w wysokiej temperaturze. Sprawdź czy na pewno masz szczelny korek. Dorzuć jakiś suchych aktywnych drożdży i może ruszy. Trochę za dużo cukru. Przydałby się cukromierz.
Nie wiesz może ile wody wlałeś??
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Cukromierz mam, tylko nie wiedziałem jak zmierzyć BLG takiej pulpy. Wody nie wiem bo ja gotowałem w kilku garach. Ale coś koło 20-25l. To miał być nastaw do puszczenia go potem na kolumnie. A mogę zamiast tych suchych aktywnych drożdży dodać taką samą drugą paczkę tych spirit ferm turbo fruit czy kupić jakieś inne, tylko pasowało by jakieś takie co by w dwa tygodnie mi przerobiły.
Wyciśnij jak najwięcej soku z tej pulpy np. przez jakąś gazę i wtedy zmierz. Mogą być pestki, skórki itp to nie przeszkadza, ale musisz mieć naczynie do pomiaru o większej średnicy (słoik) to te stałe cząstki nie będą blokowały arometru - pływaka
Drożdże maksymalnie to 40º. A na pewno nie będzie problemu, one wytrzymują jakoś do 42º z groszami. Nie pamiętam dokładnie.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Mierzyłem dziś BLG i wyszło około 22-21. Wsadziłem kolejną paczkę drożdży i zobaczę za kilka godz. jak coś będę pisał czy ruszyło. A mam pytanie co jeśli dodał bym za dużo cukru i np BLG było by 30?
Mierzyłem dziś BLG i wyszło około 22-21. Wsadziłem kolejną paczkę drożdży i zobaczę za kilka godz. jak coś będę pisał czy ruszyło. A mam pytanie co jeśli dodał bym za dużo cukru i np BLG było by 30?
Po prostu mogą nie ruszyć jeśli jest zbyt dużo cukru.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości