Nastaw T3 Problem po raz n-ty

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

montgomery
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2014, 21:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) ale jak ktoś mnie w.......i to jestem jego koszmarem....
Ulubiony Alkohol: kurczak z rożna
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: montgomery »

Pisze kiedy mam coś do powiedzenia w sprawie. T3 to według mnie drożdże "delikatne" swego czasu zakupiłem 12 rodzaju różnych drożdży enologicznych ;) między innymi:T3,cobra6,moskwa ,Jan Okowita,spirit ferm i inne.
T3 nastawiałem 4 razy wedle zaleceń na opakowaniu ściśle patrząc na blg i temperaturę startu.
Pilnowałem temperatury pracy aby nie przekroczyła 30 stopni a po 2 dniach nie dawałem im przekroczyć 25 stopni. Woda głębinowa cukier z pieronki i nigdy nie udało mi się zejść poniżej 1 blg. Zapach nastawu nie powalał z T3 i już od baaardzo długiego czasu używam tylko Moskwiczów.
W T3 wszystko może być i dobre i nie odpowiednie.
Moskwicze jak ruski samochód i na benzynie i na wódce pojedzie :punk: i dałem im przegotowaną H2O i blg 31 pojechały aż do -4 na czwarty dzień a zapach landrynek jaki pamiętam z przed 30 lat. Przesiądź się na inny "samochód" to dowiezie cię do smacznego destylatu. :pije:
Pozdrawiam Montgomery
Ludzie są mądrzy tylko czemu (czasami) postępują jak głupcy????

Autor tematu
michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Nastaw T3 Problem po raz n-ty

Post autor: michal278 »

Montgonery przy moskwiczach to samo
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

montgomery
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2014, 21:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) ale jak ktoś mnie w.......i to jestem jego koszmarem....
Ulubiony Alkohol: kurczak z rożna
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Odp: Nastaw T3 Problem po raz n-ty

Post autor: montgomery »

michal278 pisze: przy moskwiczach to samo
Jeżeli wszystko robisz według sztuki nastawniczej tzn. odpowiednia temp. startu max. 31 stopni optymalnie 27 stopni i blg na moskwiczach nie przekracza 30 Blg. Nie przegrzewasz to nic innego jak nieodpowiednia woda lub jakieś paskudztwo bakteryjne się zagnieździło w fermentatorze , potraktuj je np.roztworem z siarką i dobrze wypłucz. Zainwestuj w mineralną lub destylowaną i zrób nastaw , jeżeli dalej (w co wątpie ) będzie to samo wtedy dalej psotnicza brać będzie przy pomocy załączników :pije: debatować jak ci procenty ratować :):)
Montgomery
Ludzie są mądrzy tylko czemu (czasami) postępują jak głupcy????

Autor tematu
michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Nastaw T3 Problem po raz n-ty

Post autor: michal278 »

Odstawiłem wodę na dobę, zmniejszylem cukier do 11 woda, b mocno napowietrzylem. Trochę ciepłej w piwnicy. Sukces wszystko wzorcowo, dodam że tylko 1/2 paczka moskwy plus resztka z poprzedniego.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”