Nastaw się zatrzymał

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
szasza
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 13:22

Post autor: szasza »

Po tygodniu nastaw przestał pracować tj. zaprzestały pojawiać się bombelki powietrza. Nastaw wykonany zgodnie z 1410, niestety stoi w temperaturze wahającej się od 20 do 13 stopni i nie wiem czy to nie jest problem. Drożdżarze to drożdże piekarskie. Po 21 dniach nastaw zaczął się jakby klarować, pytanie czy wszystko w porządku? Poczekać jeszcze (dziś jest 21 dzień) - tak z tydzień i brać się za destylację?
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7336
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: radius »

A mierzyłeś BLG :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
szasza
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 13:22
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: szasza »

Nie, nie mierzyłem.
Mam pytanie - jak kiedyś sobie z tym radzono nie dysponując aparaturą do pomiaru BLG?
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7336
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: radius »

A choćby "na smak". Jak drożdże przerobią cały cukier na alkohol, to nastaw nie ma prawa być słodki. Nawet trochę. Tak sprawdzałem "grunwalda" 30 lat temu :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: Kerry »

IMO, jeśli wg 1410 to proporcje OK i pewnie w ciepełku przerobił.
Tym bardziej, że się klaruje... Jak dla mnie gotowe na rurki.
Ale... żeby nie było niespodzianek (w postaci słabiutkiego destylatu)
jak kolega radius sugeruje - zmierz BLG, jeśli masz ballingomierz...

P.S.
No kiedyś smakowali i obserwowali

P.P.S.
Kurczaki... aż tak długo pisałem? :hahaha:
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: rozrywek »

Szasza jeśli zrobiłeś nastaw dokładnie w/g przepisu 1410 to powinno ci to przerobić w 3 dni i oczywiście śmierdzieć niemiłosiernie.

Winę za to ponosi Otton Van Jungingen ponieważ nie wyjął miecza z pochwy (pokrowca) 8 lat wcześniej a byłoby 1402 i nam przepis by się zgadzał, a tak to dupa.

Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: JanOkowita »

szasza pisze:Nie, nie mierzyłem.
Mam pytanie - jak kiedyś sobie z tym radzono nie dysponując aparaturą do pomiaru BLG?
Aparatura to brzmi dumnie !
http://zdrowenalewki.pl/p/10/238/multim ... oria-.html

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

deska202
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 13:16
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: deska202 »

Witam. Ja zrobiłem cukrówke na 25l wody dałem 7kg cukru, drożdże T3 spirytferm, niestety po tygodniu przestał pracowac blg=5 co mam robić klarować???
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7336
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: radius »

Niestety, T3 Spiritfermu słabo sobie radzą z większą ilością cukru niż 6kg.
Swego czasu nastawiłem na tych drożdżach 8kg cukru + 22l wody + 50g przecieru i pracowało mi to 2 tygodnie :!: BLG zatrzymało się na +2 i to był koniec fermentacji.
Proponuję odżałować tę resztkę cukru, która pozostała nieprzerobiona i puszczać nastaw na rurki.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: we125 »

Ja robiłem nastaw na SpiritFerm T3. Pracowały bardzo ładnie ,zawsze przerobiły cały cukier. Wytwarzają więcej octanu etylu jak inne drożdże.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: Zygmunt »

Wytwarzają więcej octanu etylu
Jak to mierzyłeś?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw się zatrzymał

Post autor: we125 »

Nie jestem fachowcem więc może coś źle napisałem.
Jak to mierzyłeś?
Po prostu na smak. Jednak było to pół roku temu i destylacja na post stilu. Na kolumnie nie miałem okazji wypróbować tych drożdży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”