Po tygodniu nastaw przestał pracować tj. zaprzestały pojawiać się bombelki powietrza. Nastaw wykonany zgodnie z 1410, niestety stoi w temperaturze wahającej się od 20 do 13 stopni i nie wiem czy to nie jest problem. Drożdżarze to drożdże piekarskie. Po 21 dniach nastaw zaczął się jakby klarować, pytanie czy wszystko w porządku? Poczekać jeszcze (dziś jest 21 dzień) - tak z tydzień i brać się za destylację?
A choćby "na smak". Jak drożdże przerobią cały cukier na alkohol, to nastaw nie ma prawa być słodki. Nawet trochę. Tak sprawdzałem "grunwalda" 30 lat temu
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
IMO, jeśli wg 1410 to proporcje OK i pewnie w ciepełku przerobił. Tym bardziej, że się klaruje... Jak dla mnie gotowe na rurki. Ale... żeby nie było niespodzianek (w postaci słabiutkiego destylatu) jak kolega radius sugeruje - zmierz BLG, jeśli masz ballingomierz...
P.S. No kiedyś smakowali i obserwowali
P.P.S. Kurczaki... aż tak długo pisałem?
______________________________________________________________________ Pozdrawiam, Kerry omnia mea mecum porto
Szasza jeśli zrobiłeś nastaw dokładnie w/g przepisu 1410 to powinno ci to przerobić w 3 dni i oczywiście śmierdzieć niemiłosiernie.
Winę za to ponosi Otton Van Jungingen ponieważ nie wyjął miecza z pochwy (pokrowca) 8 lat wcześniej a byłoby 1402 i nam przepis by się zgadzał, a tak to dupa.
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Niestety, T3 Spiritfermu słabo sobie radzą z większą ilością cukru niż 6kg. Swego czasu nastawiłem na tych drożdżach 8kg cukru + 22l wody + 50g przecieru i pracowało mi to 2 tygodnie BLG zatrzymało się na +2 i to był koniec fermentacji. Proponuję odżałować tę resztkę cukru, która pozostała nieprzerobiona i puszczać nastaw na rurki.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości