Nastaw ok 150l
Witam
Mam beczkę 160l i planuje zrobić nastaw. Co do drożdży to planuję dać ALCOTEC 48 TURBO PURE lub Moskva Style ewentualnie T48 Czy proporcje: 6 paczek i 48 kg cukru (ok 150l) da radę? Temperatura w pomieszczeniu ok 20*C Czy może zmodyfikować proporcje? Które drożdże lepsze do takiego nastawu?
Z góry dziękuję
Mam beczkę 160l i planuje zrobić nastaw. Co do drożdży to planuję dać ALCOTEC 48 TURBO PURE lub Moskva Style ewentualnie T48 Czy proporcje: 6 paczek i 48 kg cukru (ok 150l) da radę? Temperatura w pomieszczeniu ok 20*C Czy może zmodyfikować proporcje? Które drożdże lepsze do takiego nastawu?
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2015, 20:07 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l
Srujek nic Ci nie wykipi, możesz zostawić ze 3-5 cm luzu i wystarczy. Faktycznie MS mają 2,7l/kg ale ja zawsze daję 3l/kg
1kg cukru to po zmoczeniu 0,6L proponowałem dodać troszkę cukru później aby się właśnie za bardzo nie podniosła temp w takim baniaku przy takim blg.
Dave jedna paczka przy takim blg i bez pożywki nie ma szans przerobić.
Ja robię od dawna na MS i ostatnio dałem troszkę mniej drożdży niż zwykle i mi nie poprzerabiało do końca. Na standardowym Blg i bez dodatkowej pożywki
1kg cukru to po zmoczeniu 0,6L proponowałem dodać troszkę cukru później aby się właśnie za bardzo nie podniosła temp w takim baniaku przy takim blg.
Dave jedna paczka przy takim blg i bez pożywki nie ma szans przerobić.
Ja robię od dawna na MS i ostatnio dałem troszkę mniej drożdży niż zwykle i mi nie poprzerabiało do końca. Na standardowym Blg i bez dodatkowej pożywki
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l
Powinno przerobić, ale zawsze możesz dodać po kilku dniach i przez np trzy kolejne po łyżce koncentratu pomidorowego i na pewno przerobi.
Ja w ogóle nie stosuję turbo klarów bo szkoda kasy, używam bentonitu al jak mi się nie spieszy to co najwyżej zlewam znad osadu odgazowywując i się samo sklaruje.
Ja w ogóle nie stosuję turbo klarów bo szkoda kasy, używam bentonitu al jak mi się nie spieszy to co najwyżej zlewam znad osadu odgazowywując i się samo sklaruje.
Re: Nastaw ok 150l
Nastąpiła mała "modyfikacja"przepisu. Zrobiłem dwa nastawy po 90l, w każdym 25kg cukru z Tesco i dwie paczki drożdży MS. Blg wyszło 23- 24* Wiem,że trochę późno pytam ale ciekawi mnie co o tym sądzicie? Jest szansa na powodzenie?
PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 24* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem
PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 24* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2015, 23:45 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l
Pewnie,że będą pracować ale mogą nie dociągnąć do końca. Nie wiem ile możesz dolać ale dobrze było by zejść do 20-22blg. Ty dałeś ok 11g/kg ja ostatnio dałem 12g/kg ale przy 27 blg i mi nie przerobiło do końca (według przepisu powinno być 17g/kg). Masz troszkę mniejsze blg więc różnie może być ale przy mniejszym blg z dodatkiem przecieru przerobi.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw ok 150l
@Zbynek co Ty masz z tym g/kg? Ale jeżeli Ci tak łatwiej to ok.
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?