Nastaw ok 150l

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52

Post autor: sjurek »

Witam
Mam beczkę 160l i planuje zrobić nastaw. Co do drożdży to planuję dać ALCOTEC 48 TURBO PURE lub Moskva Style ewentualnie T48 Czy proporcje: 6 paczek i 48 kg cukru (ok 150l) da radę? Temperatura w pomieszczeniu ok 20*C Czy może zmodyfikować proporcje? Które drożdże lepsze do takiego nastawu?

Z góry dziękuję ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2015, 20:07 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

No kolego na grubo chcesz lecieć blg będziesz miał powyżej 27 to b dużo MS powinny dać radę ale dałbym np z 10kg cukru po kilku dniach aby spokojniej przerabiało.

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Czyli do tej ilości MS będą ok?
Sugerowałem się przepisem z opakowania drożdży,czytałem na forum,że można też dać mniej drożdży.
Czy te 10l "luzu w beczce" wystarczy?Nie wykipi? Będzie to mój "pierwszy raz" :o
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Dave »

Nastaw nie zacier, to ile dodasz drożdży wpłynie tylko na czas fermentacji, możesz użyć nawet jednej paczki a wszystko się uda.

matt_matt
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:04
Krótko o sobie: 1111
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: matt_matt »

Twierdzisz ze na jednej paczce moskwiczy przerobi się beczkę 150L? Ale to bez activitu i bajerów? Jak to możliwe?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: jurek1978 »

Moim zdaniem za dużo cukru. Ja bym dał 39-40 kg cukru i 3 paczki Moskva Style czy innych Turbo.
I po tygodniu można to gotować :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Srujek nic Ci nie wykipi, możesz zostawić ze 3-5 cm luzu i wystarczy. Faktycznie MS mają 2,7l/kg ale ja zawsze daję 3l/kg
1kg cukru to po zmoczeniu 0,6L proponowałem dodać troszkę cukru później aby się właśnie za bardzo nie podniosła temp w takim baniaku przy takim blg.
Dave jedna paczka przy takim blg i bez pożywki nie ma szans przerobić.
Ja robię od dawna na MS i ostatnio dałem troszkę mniej drożdży niż zwykle i mi nie poprzerabiało do końca. Na standardowym Blg i bez dodatkowej pożywki

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Jutro będę mieszał,dam 4 paczki MS i 40 kg cukru +woda=150l. powinno dać radę :D
Czy na taki nastaw dać 6 TurboKlarów czy też mniej?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Powinno przerobić, ale zawsze możesz dodać po kilku dniach i przez np trzy kolejne po łyżce koncentratu pomidorowego i na pewno przerobi.
Ja w ogóle nie stosuję turbo klarów bo szkoda kasy, używam bentonitu al jak mi się nie spieszy to co najwyżej zlewam znad osadu odgazowywując i się samo sklaruje.

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Nastąpiła mała "modyfikacja"przepisu. Zrobiłem dwa nastawy po 90l, w każdym 25kg cukru z Tesco i dwie paczki drożdży MS. Blg wyszło 23- 24* Wiem,że trochę późno pytam ale ciekawi mnie co o tym sądzicie? Jest szansa na powodzenie? :wink:

PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 24* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem :oops:
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2015, 23:45 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Hmm może być problem, może nie przerobić, jeśli możesz to dolej jeszcze trochę wody i przez kolejne trzy dni dawaj po łyżce koncentratu pomidorowego

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Zbynek80 pisze:to dolej jeszcze trochę wody i przez kolejne trzy dni dawaj po łyżce koncentratu pomidorowego
Ile to jest trochę?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: herbata666 »

Nie to żebym się czepiał, ale Kolega robi nastaw czy gotuje zupę pomidorową.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Słychać,że drożdże pracują,temp. nastawu ok 26*C.W pomieszczenie ok 19*C Na Wierzchu utworzył się kożuch. Będzie ok ?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Pewnie,że będą pracować ale mogą nie dociągnąć do końca. Nie wiem ile możesz dolać ale dobrze było by zejść do 20-22blg. Ty dałeś ok 11g/kg ja ostatnio dałem 12g/kg ale przy 27 blg i mi nie przerobiło do końca (według przepisu powinno być 17g/kg). Masz troszkę mniejsze blg więc różnie może być ale przy mniejszym blg z dodatkiem przecieru przerobi.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: eldier »

@Zbynek co Ty masz z tym g/kg? Ale jeżeli Ci tak łatwiej to ok.
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Jak zrobiłem jak mówiłem 12g/kg przy 27blg to nie poprzerabiało w kilku beczkach. Jak będzie mniejsze blg to pewnie większa szansa na przerobienie a koncentrat wspomoże pracę drożdży co nie jest niczym nowym.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: eldier »

No to na drugi raz zmniejsz blg do 25 i powinny spokojnie przerobić, nawet z jeszcze mniejsza dawką drożdży.

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Po 5 dniach blg wynosi 0, jak długo jeszcze poczekać? Balingomierz mam wyskalowany do 0.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

To tak teoretycznie powinno spaść do przynajmniej -4. skali minus nie ma ale tak na oko jakby była, balingometra jeszcze kawałek masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”