Nastaw ok 150l

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

Hmm może być problem, może nie przerobić, jeśli możesz to dolej jeszcze trochę wody i przez kolejne trzy dni dawaj po łyżce koncentratu pomidorowego
alembiki

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Zbynek80 pisze:to dolej jeszcze trochę wody i przez kolejne trzy dni dawaj po łyżce koncentratu pomidorowego
Ile to jest trochę?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: herbata666 »

Nie to żebym się czepiał, ale Kolega robi nastaw czy gotuje zupę pomidorową.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Słychać,że drożdże pracują,temp. nastawu ok 26*C.W pomieszczenie ok 19*C Na Wierzchu utworzył się kożuch. Będzie ok ?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Pewnie,że będą pracować ale mogą nie dociągnąć do końca. Nie wiem ile możesz dolać ale dobrze było by zejść do 20-22blg. Ty dałeś ok 11g/kg ja ostatnio dałem 12g/kg ale przy 27 blg i mi nie przerobiło do końca (według przepisu powinno być 17g/kg). Masz troszkę mniejsze blg więc różnie może być ale przy mniejszym blg z dodatkiem przecieru przerobi.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: eldier »

@Zbynek co Ty masz z tym g/kg? Ale jeżeli Ci tak łatwiej to ok.
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

Jak zrobiłem jak mówiłem 12g/kg przy 27blg to nie poprzerabiało w kilku beczkach. Jak będzie mniejsze blg to pewnie większa szansa na przerobienie a koncentrat wspomoże pracę drożdży co nie jest niczym nowym.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: eldier »

No to na drugi raz zmniejsz blg do 25 i powinny spokojnie przerobić, nawet z jeszcze mniejsza dawką drożdży.

Autor tematu
sjurek
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 23:52
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek »

Po 5 dniach blg wynosi 0, jak długo jeszcze poczekać? Balingomierz mam wyskalowany do 0.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l

Post autor: Zbynek80 »

To tak teoretycznie powinno spaść do przynajmniej -4. skali minus nie ma ale tak na oko jakby była, balingometra jeszcze kawałek masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”