Nastaw ok 150l
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw ok 150l
Pewnie,że będą pracować ale mogą nie dociągnąć do końca. Nie wiem ile możesz dolać ale dobrze było by zejść do 20-22blg. Ty dałeś ok 11g/kg ja ostatnio dałem 12g/kg ale przy 27 blg i mi nie przerobiło do końca (według przepisu powinno być 17g/kg). Masz troszkę mniejsze blg więc różnie może być ale przy mniejszym blg z dodatkiem przecieru przerobi.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw ok 150l
@Zbynek co Ty masz z tym g/kg? Ale jeżeli Ci tak łatwiej to ok.
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?