nastaw nie fermentuje :(


Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

nastaw nie fermentuje :(

Postprzez Klaudia87 » Czwartek, 5 Sie 2010, 11:03

Jakies 4 tygodnie temu zdecydowałam sie na zrobienie wina z czarnej porzeczki. Na początek dałam półtora wiadra porzeczek i 8 kg cukru po tygodniu zalałam to 20 litrami wody z dodatkiem 5 kg cukru i dałam pożywkę, jednak nie dawałam drożdży. Od zalania owoców minęło 3 tygodnie i nie widać, żeby coś się działo. Jedynie lekko podniosła się woda w rurce. Czy mogę na tym etapie dodać drożdże czy poczekac MOŻE COŚ Z TEGO BĘDZIE ???

[mod] "poRZeczka", nie "pożeczka" na miłość boską! /poprawione
Klaudia87

 
Posty: 3


Aktywny węgiel granulowany do oczyszczania destylatów, wody, itp. Skutecznie usuwa niepożądane aromaty.
AD Węgiel Aktywny Granulowany 1,7 litra
Cena: 19,99 zł
Alembik miedziany dwusegmentowy z uszczelką wodną, w którym woda służy do uszczelnienia urządzenia. W skład wchodzą kocioł, głowica, sito, soczewka, rury łączące, chłodnica.
Alembik Miedziany Aqua/Lent. Premium 35 litrów (nr72510)
Cena: 3499,00 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Turbo 24 - Jan Okowita
Cena: 10,99 zł
Przepiękna butelka nadająca się zarówno do nalewek, octu i oliwy.
Butelka do nalewek i oliwy Aldo Decanter 250 ml + korek
Cena: 9,90 zł
Środek zabija drożdże i konserwuje wino, zabezpiecza je przed ponowną fermentacją i zepsuciem.
Stoper fermentacji Spiritferm 10g
Cena: 1,80 zł
Pięknie wydana i bogato ilustrowana książka z kopalnią smakowitych przepisów
Przetwory i nalewki siostry Marii - wyd.Martel
Cena: 39,90 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł
Promocja: 149,99 zł
Niezbędnym uzupełnieniem balonu jest prawidłowo dopasowany gumowy korek z rurką fermentacyjną lub korek z korka
Korek do balonu 54/50 mm
Cena: 2,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez Zygmunt » Czwartek, 5 Sie 2010, 12:56

Jeżeli nie przejęły Ci tego bakterie, to prawdopodobnie jakaś tam minimalna fermentacja na dzikusach zachodzi. Dodaj drożdże, a na drugi raz przeczytaj, zanim zmarnujesz tyle owoców...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4456

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez Klaudia87 » Czwartek, 5 Sie 2010, 16:32

Zygmunt napisał(a):Jeżeli nie przejęły Ci tego bakterie, to prawdopodobnie jakaś tam minimalna fermentacja na dzikusach zachodzi. Dodaj drożdże, a na drugi raz przeczytaj, zanim zmarnujesz tyle owoców...

Ile drożdży powinnam dodac???
Klaudia87

 
Posty: 3

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez Zygmunt » Czwartek, 5 Sie 2010, 17:04

Jedna saszetka (~7g) aktywnych winiarskich Bayanusów z Biowinu powinna wystarczyć. Nie zapomnij o pożywce (dawkowanie na opakowaniu).

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4456

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez rozrywek » Czwartek, 5 Sie 2010, 17:35

Klaudio a nic ci tam nie gnije i pleśnieje? jeśli tak to zbierz syf i dawaj drożdzaki, należało to dodać od razu, zaopatrz się w cukromierz(8zł) i nie zapomnij o rurce fermentacyjnej aby był w niej płyn.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
rozrywek

 
Posty: 766

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez Maciej_K » Czwartek, 5 Sie 2010, 19:53

Heeeeloooł?! Ludzie, widzicie i nie mówicie? 13 kg cukru na 20 litrów wody? Razem z porzeczkami (które też mają cukier!), wyszło pewnie ze 30 litrów nastawu. Cukromierz pewnie by się do kartki nie zanurzył. To nie miało prawa ruszyć, a co dopiero pracować...

Gdybyś, Klaudio, zmiksowała te porzeczki i zalała 20 litrami wody z rozpuszczonymi weń ok. 6kg cukru (tylko 6kg dodanej całości cukru!), byłoby świetnie. Teraz proponuję nastaw rozcieńczyć, dodając ze dwadzieścia (dwadzieścia-kilka) litrów wody (dopełnić do ok. 45-50 litrów nastawu; tak, na 13 kg cukru trzeba 52 litry wody minus "nienasycony" sok porzeczkowy). W dokładnym ustaleniu ilości pomoże ci cukromierz. Dodając wodę, wycyrkluj na 20-22Blg. Dopiero wtedy zadaj nastaw drożdżami. Czy to będzie jeszcze wino z porzeczek, czy nastaw cukrowy zalatujący porzeczkami - nie wiem, ale wyjścia innego nie widzę.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika
Maciej_K

 
Posty: 404

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez pokrec » Piątek, 6 Sie 2010, 14:00

No, tak... Mój sąsiad zawsze powtarzał, że zanim się za cokolwiek wziął, to czytał książki. Nawet, jak mu się wydawało, że wie wszystko. Efekt był taki, ze choć budowlaniec, nie rolnik, to zawsze miał plony 2 - 3 razy wyższe niż reszta wsi.
Zrób, jak Ci radzi Maciej K i zobacz, co będzie. Gdybys miała aparaturke do psocenia, to wyszłaby cienka brandy porzeczkowa. A tak - jak dostaniesz wino cukrowe zalatujące porzeczkami w najlepszym razie.
pamiętaj o regule kciuka: nastaw na wino nie powinien zawierac więcej jak 20 blg cukru (z grubsza 20% wagowo). A lepiej 13 - 15% i resztę cukru w postaci syropu dodać po kilku dniach, jak się nastaw rozpędzi. I najlepiej, na wino, fermentowac wyciśnięty w prasie (w ostateczności w sokowniku parowym) sok, rozcieńczony wodą i dosłodzony odpowiednio WG. PRZEPISU z ksiązki (z przepisami internetowymi radzę uważać). Wino wychodzi świetnie, ale trzeba się przepisu trzymać i nie racjonalizowac procesu - zrobić dobre wino to sztuka (cierpliwości) większa niż napsocenie dobrej sliwowicy.
Bo zacier - nastaw może być paskudna w smaku berbeluchą, wino musi być bez zarzutu.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika
pokrec

 
Posty: 1879

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez rozrywek » Sobota, 7 Sie 2010, 13:28

Jezusicku Macieju!!! Faktycznie każdy przeoczył ilości, ja przegapiłem te pierwsze 8kg, ilość owoców ilość wody i 5kg cukru mi się w miarę zgadzała, w innym przypadku zamiast drożdzy to tylko dosypać wiadro porzeczek i żelfix, dzemix albo coś. Pozdrawiam
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
rozrywek

 
Posty: 766

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez Rudolf » Sobota, 4 Wrz 2010, 23:29

Ja u stryja popełniłem błąd...
wsypałem wodorowęglan sodu zmieszany z mąką...
spieniło się troszkę ale dało się to uratować.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Rudolf

 
Posty: 41

Re: nastaw nie fermentuje :(

Postprzez jajek12 » Niedziela, 5 Wrz 2010, 12:47

Witam.
Zdecydowanie za duuuuużo cukru!. Ja nastawiam(max) 170 g cukru/ litr moszczu. Nigdy nie miałem problemów i oczywiście drożdże do wina. Wczoraj otworzyłem buteleczkę wina z jeżyn 2007r. Pycha. I.....najpierw teoria potem praktyka.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika
jajek12

 
Posty: 254

Następna

Wróć do Drożdże i fermentacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość