Nastaw na tej samej wodzie

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy

Post autor: baryl »

lesgo58 pisze:Porady otrzymałeś.
Przegotowując - sterylizujesz nastaw. Czy wlanie gorącej wody będzie wystarczające ? - pozostawiam do Twojej oceny.
Ty możesz zrobić jak Ci pasuje. W końcu "...Twój cyrk - Twoje małpy..."
Opisz efekty jakie otrzymałeś.
Ja zrobiłem to tak, (przez niewiedzę oczywiście).
Miałem nastaw cukrówki ponad 50L BLG -2, zalałem kega i stwierdziłem, że nie będę zalewał go pod samą szyjkę, w ten sposób pozostało mi około 10L zacieru, dolałem gorącej wody 20 l, 6 kg cukru +5 l zimnej wody, poczekałem na ostygnięcie do około 30°C, wsypałem drożdże, zacząłem mieszać, od razu zaczęła się fermentacja :shock: , następnego dnia wieczorem fermentacja ustała, zmierzyłem cukromierzem i Blg -2
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na tej samej wodzie

Post autor: Kamal »

Najpierw piszesz nastaw, później zacier.
Kurde, zacier jest wtedy gdy coś zacieramy (zboże, mąkę...) :evil:
Obrazek

baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: Nastaw na tej samej wodzie

Post autor: baryl »

Kamal pisze:Najpierw piszesz nastaw, później zacier.
Kurde, zacier jest wtedy gdy coś zacieramy (zboże, mąkę...) :evil:
O.k, więc chodziło mi o nastaw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”