Ja zrobiłem to tak, (przez niewiedzę oczywiście).lesgo58 pisze:Porady otrzymałeś.
Przegotowując - sterylizujesz nastaw. Czy wlanie gorącej wody będzie wystarczające ? - pozostawiam do Twojej oceny.
Ty możesz zrobić jak Ci pasuje. W końcu "...Twój cyrk - Twoje małpy..."
Opisz efekty jakie otrzymałeś.
Miałem nastaw cukrówki ponad 50L BLG -2, zalałem kega i stwierdziłem, że nie będę zalewał go pod samą szyjkę, w ten sposób pozostało mi około 10L zacieru, dolałem gorącej wody 20 l, 6 kg cukru +5 l zimnej wody, poczekałem na ostygnięcie do około 30°C, wsypałem drożdże, zacząłem mieszać, od razu zaczęła się fermentacja , następnego dnia wieczorem fermentacja ustała, zmierzyłem cukromierzem i Blg -2