Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
11.12 AD nastawiło się na szlachetnych z biowinu (MD stała 2 dni), tych robionych w płynnej zawiesinie. 4 litry soku jabłkowego, własnoręcznie ciśniętego, 2 kg cukru (następne 2 kg dodane 15-go), 2 pożywki zamojskich do drożdży winiarskich po 5gr (jedna wrzucona 14-go, druga 15-go), pojemnik plastykowy 20 litrów z biowinu. Przestało działać 14-go przy Blg 15 . Temperatura cały czas 24-26
16.12 AD drugie takie same wiadro (tylko pożywka jedna) . Przestało działać 18-go.
Biometr mi opadł
Podgrzałem we wannie do 29 C - nic nie dało. W smaku nawet bym powiedział zajefajne. Słodkie, delikatne, prawie nie ma zapachu drożdża, jabłko dobrze czuć.
Siedzę przy wiadrach jak przyklejony i czekam aż bulknie, a ono nic Niby zbiera się jakaś piana na górze ale nie bulka. Zgnilizną nie daję, ani nie gorzkie.
Może coś podpowiecie panowie specjaliści? Z braku koncepcji już myślałem może te wiadra są nieszczelne?
Pozdrawiam, Mum
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Zdęchnięte nie były- bo ruszyły. Piana wygląda poprawnie na drugim zdjęciu. Może masz nieszczelny pojemnik i rurka nie bąbelkuje? Czy blg stoi na 15?
Podgrzanie w wannie to był zły pomysł- jak pewien jesteś tej temperatury?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Wody jest w wiadrze z 11-go 20 litrów i zaczęła powoli dodawać gazu (raz na 10 min bulka). Z podgrzaniem było tak, że woda w wannie miła 31-32 na cały czas trzymanym w wodzie tarczowym. Przez godzinę wiadro, z 11-go, się grzało.
Wiadro z 16-go ma 17 litrów i oczekuje na 1 kg cukru (+ reszta wody) by mieć komplet z 4 kg. Blg pokazało teraz 16. Poziom zagazowania zmalał drastycznie, w smaku dobre. Może go też lekko pogrzać i dać pożywkę? Albo zaczekać do jutra, kupić T3 i wysadzić cały bajzel w imię słusznej sprawy.
Zrób winu przysługę i zostaw je w spokoju Drożdże winiarskie pracują powoli, ale dają dobre rezultaty.
Jeżeli chciałeś na szybko- T3 albo Turbo Fruity...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Osiem miesięcy czekałem na mocno rozwodnione (3:1) jabłka. Drożdże aktywne G995 i pożywka z witaminą B1. 23 Blg , nastaw jednorazowy. Ale opłacało się czekać. Mimo takiego rozcieńczania wodą, aromat jabłek jak na samym soku. Wyszło pyszne. LP powiedziała że najlepsze ze wszystkiego. Jeśli możesz czekaj. Opłaca się.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
A tak z innej beczki nieco, choć wielu beczek dotyczy - pożywka ma jakiś większy wpływ na jakość produktu końcowego? Smak, zapach, efekty uboczne po spożyciu, inne efekty przez swą zawiłość niewytłumaczalne?
Pozdrawiam już poniedziałkowo, Mum
scalone
Dodam, że chodzi mi o większą ilość, jak w tym przypadku. Pacjent wymaga elektrowstrząsu, dawki uderzeniowej pożywienia by złapać zapłon. Także inne chemiczne dodatki, np do klarowania i inne.
Czy one maja wpływ na jakość produktu końcowego?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 gru 2011, 10:19 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
8 miesięcy to dużo czasu, więc sobie myślę - cierpliwość cnotą wielką jest. Ja przeżyłem 8 dni pełnych emocji, które zapewniała stara, zazdrośnie zerkając na mnie zapatrzonego na breje w wiadrze. Tak czy inaczej "opłacało się", nastaw żyję jeden i drugi, czekamy na pożarcie cukru.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości