Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 13:40
- Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Witam, dziękuje za podpowiedzi Zamówiłem drożdże Bayanus G995 Spiritferm z pożywka i spróbuje ich wskrzesić . Jak dodam drożdży i ruszy to nie omieszkam się napisać. Aa swoją drogą to muszę kupić własny sprzęt do destylacji, ale jeszcze trochę muszę poczytać o zasadach destylacji i biję się z myślami czy iść w miedź czy wziąć aabratka od ludzi forumowych
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Witam. Podpinam się.
Mianowicie: nastaw owocowy mieszany 17 litrów (owoce, soki, kompoty i dodałem 1 kg cukru po 24 h), blg początkowe ok. 21, wystartowało 19 wrzesnia, pracowało, zrobiła się gęsta piana - drożdże BROWINu TurboFruit Yeast
Poszło to do piwnicy, bo wyjechałem. W piwnicy temperatura nie schodziła poniżej 14 stopni C (minimum w ciągu ostatnich nocy - cukrówka robiona w tym samym czasie skończyła na -4).
Sfermentowane owoce i resztki wywaliłem, przelałem przez sito do nowego fermentatora (jakieś resztki owoców jeszcze pływają). Blg obecnie wynosi 7.
Moje pytanie:
Czy wynik cukromierza może być oszukany przez resztki pulpy (nie jest ich wiele) i rzeczywiście blg jest niższe?
Na rury i na pozostałościach z kega stawiać kolejny nastaw? (wówczas tylko dorzucić cukru do początkowego blg 23?)
Mianowicie: nastaw owocowy mieszany 17 litrów (owoce, soki, kompoty i dodałem 1 kg cukru po 24 h), blg początkowe ok. 21, wystartowało 19 wrzesnia, pracowało, zrobiła się gęsta piana - drożdże BROWINu TurboFruit Yeast
Poszło to do piwnicy, bo wyjechałem. W piwnicy temperatura nie schodziła poniżej 14 stopni C (minimum w ciągu ostatnich nocy - cukrówka robiona w tym samym czasie skończyła na -4).
Sfermentowane owoce i resztki wywaliłem, przelałem przez sito do nowego fermentatora (jakieś resztki owoców jeszcze pływają). Blg obecnie wynosi 7.
Moje pytanie:
Czy wynik cukromierza może być oszukany przez resztki pulpy (nie jest ich wiele) i rzeczywiście blg jest niższe?
Na rury i na pozostałościach z kega stawiać kolejny nastaw? (wówczas tylko dorzucić cukru do początkowego blg 23?)
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Cząsteczki pulpy, mogą zawyżać Blg.
Możesz nastaw podklarować i wtedy zmierzyć blg. Albo na rury. A czy na wywarze robić smakówke to nie wiem. Bo dla mnie nic tam aromatów ciekawych nie będzie. I ilość cukru też jak zostanie to będzie nie wielka. Więc sam się zastanów czy nastaw na wywarze jest warty roboty.
K.
Możesz nastaw podklarować i wtedy zmierzyć blg. Albo na rury. A czy na wywarze robić smakówke to nie wiem. Bo dla mnie nic tam aromatów ciekawych nie będzie. I ilość cukru też jak zostanie to będzie nie wielka. Więc sam się zastanów czy nastaw na wywarze jest warty roboty.
K.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
- Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Witam
Mam taki problem. Zrobiłem zacier z 10kg słodu whisky malt. Wyszło mi z tego 33l zacieru blg 18-20, dodałem drożdże Fermiol do zbóż i pożywkę (20g). Temperatura fermentacji 28-22 ( start - koniec). Wystartowało bardzo burzliwe i zatrzymało się na bgl 5. Zacier jest już klarowny od 2dni od startu minęło 12dni.
To już drugi nastaw tego typu poprzedni bgl 17 i też koniec na 5
Mam taki problem. Zrobiłem zacier z 10kg słodu whisky malt. Wyszło mi z tego 33l zacieru blg 18-20, dodałem drożdże Fermiol do zbóż i pożywkę (20g). Temperatura fermentacji 28-22 ( start - koniec). Wystartowało bardzo burzliwe i zatrzymało się na bgl 5. Zacier jest już klarowny od 2dni od startu minęło 12dni.
To już drugi nastaw tego typu poprzedni bgl 17 i też koniec na 5
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Pamiętaj, że cukromierz jest "głupi"- on jest skalowany dla wody z rozpuszczonym cukrem. W zacierze są jeszcze inne związki, które wpływają na gęstość, więc zaburza to pomiar (białka, cukry niefermentowalne). Z podanego spadku gęstości wychodzi, że Twój zacier ma ok. 7%, więc całkiem normalny wynik, spokojnie możesz to przegotować.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Zaciery schodzą do 2blg. Według mnie krzywdy nie ma. Gotuj i wstawiaj następny na dundrze. Jak dobrze kojarzę to przy zacieraniu powstają cukry których drożdże nie gryzą. To może powodować podbicie blg końcowego.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
w poniedziałek zrobiłem nastaw: 6kg słodu żytniego zatarłem, dodałem do tego pozostałość po wysładzaniu słodu na piwo, oraz zrobiłem syrop z cukru 8kg, potem dodałem chłodnej wody, bo nie miałem jak inaczej tego wystudzić
łącznie użyłem jakieś 55l wody, nie mierzyłem BLG bo nastaw miał jakieś 35 stopni Celsiusza, stwierdziłem że to za dużo żeby dodać drożdże, postanowiłem poczekać z tym do wtorku, ale we wtorek już samo ruszyło (bo zatarty słód był już na wierzchu) jednak postanowiłem dodać jeszcze trochę drożdży,
dałem saszetkę "Gozdawa FAMOUS SCOTCH WHISKEY Yeast 10g", niby wszytko pracuje ale blg drugi dzień stoi na 16
ktoś miał coś podobnego ale podpowie co się tam dzieje i jak dalej postępować
łącznie użyłem jakieś 55l wody, nie mierzyłem BLG bo nastaw miał jakieś 35 stopni Celsiusza, stwierdziłem że to za dużo żeby dodać drożdże, postanowiłem poczekać z tym do wtorku, ale we wtorek już samo ruszyło (bo zatarty słód był już na wierzchu) jednak postanowiłem dodać jeszcze trochę drożdży,
dałem saszetkę "Gozdawa FAMOUS SCOTCH WHISKEY Yeast 10g", niby wszytko pracuje ale blg drugi dzień stoi na 16
ktoś miał coś podobnego ale podpowie co się tam dzieje i jak dalej postępować
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Jak pracuje to wszystko ok. cukromierz może być oszukiwany przez nastaw i dwutlenek
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 21:09 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
pracuje
sprawdziłem też refraktometrem, pokazuje ok 17 brix.
Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.
sprawdziłem też refraktometrem, pokazuje ok 17 brix.
Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 21:44 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?
Podpytam jeszcze trochę bo coś mi nie pasi :/
Nastaw pracuje, ale wydaje mi się że ma dziwny zapach, może jestem przewrażliwiony, coś jakby nadpsute mleko,
odfiltrowałem trochę przypomina jakby mleko z czymś rozcieńczył
Podejrzewam że wdała się infekcja i jest fermentacja mlekowa :/
Czy idzie to jakoś uratować, czy powinienem wylać wszystko?
Nastaw pracuje, ale wydaje mi się że ma dziwny zapach, może jestem przewrażliwiony, coś jakby nadpsute mleko,
odfiltrowałem trochę przypomina jakby mleko z czymś rozcieńczył
Podejrzewam że wdała się infekcja i jest fermentacja mlekowa :/
Czy idzie to jakoś uratować, czy powinienem wylać wszystko?