Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nastaw "grunwald"
PostPostNapisane: wtorek, 5 kwi 2011, 20:38 
Tematy: 1
Witam psotników
Od trzech miesięcy wytwarzam psotkę tylko z cukru i drożdży T3 lub Turbo3. Posiadam naczynko do gotowania powstałego wyrobu o pojemności 12 litrów. Do tej pory robiłem nastawę z dwóch kilo cukru i odpowiedniej ilości wody i drożdży, co dawało ok. 8,5 litra zacierku. Teraz chciałbym zrobić nastawkę z trzech kilo cukru ale żeby otrzymać w sumie około 11 litrów zacieru. Chodzi mi o wyliczenie odpowiedniej ilości drożdży do mniejszej ilości wody. Wiadomo że proporcje podane na opakowaniu T3 lub Turbo3 są odpowiednie dla określonej ilości drożdży i odpowiedniego stężenia cukru w roztworze. Jak wyliczyć ilość drożdży dla mniejszej ilości wody a jednocześnie większego stężenia cukru w roztworze? Czy można zastosować zwykłe proporcje lub jest inny sposób wyliczenia odpowiedniej proporcji.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Tytuł: Re: Nastaw "grunwald"
PostPostNapisane: wtorek, 5 kwi 2011, 22:15 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wrzuć dwie łyżki. Namnożą się.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 5 kwi 2011, 22:31 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam kolego Paw61, temat jaki zobaczyłem wytworzył u mnie w wyobraźni taki nastaw:

1 kg cukru
4 litry wody
ok 25-30gr drożdży babuni(to drożdże piekarskie)

Zrobiłem sobie raz jedyny taki nastaw i ... dłuuugo czekałem, a potem przegotowałem.

Drożdże T3 to inny szczep drożdżaków. To przede wszystkim drożdże gorzelnicze. Innym zaś aspektem jest mieszanka takowych drożdży w ścisłych proporcjach z odpowiednimi odżywkami i inną chemią, które czynią je mieszanką Turbo, stąd też pewnie ta nazwa.

Co do dzielenia paczki na porcje, to należy być ostrożnym. Nadawały się do tego drożdże T3, białe opakowanie z niebieskimi napisami Turbo Jast. Piszę nadawały bo słyszałem narzekania, że czasem się to nie sprawdzało. U mnie się sprawdzało. Na pewno nie nadają się do tego Coobra7, przetestowałem osobiście.

Co do dzielenia wystarczy policzyć np.

Normalne proporcje to:
130gr drożdży
7kg cukru=4,2Litra obj. i dopełnić do 25Litrów wodą

Na 1kg cukru przypada ok 3Litrów wody

W Twoim przypadku, aby uzyskać ok 11Litrów nastawu, a właściwe łatwiej licząc 11,8L , potrzebujemy:
3kg cukru= 1,8L
9 Litrów wody
i tu sugerowałbym 1/2 opakowania drożdży

Pamiętaj o tym aby drożdże były dokładnie wymieszane. A dlatego że siłą grawitacji, cięższe i lżejsze cząstki drożdży i innych składników nie układają się równomiernie, więc ciężko jest idealnie podzielić to opakowanie. Ale problemów nie powinno być. Powinny nadal pozostać Turbo. Chyba że pójdziesz za radą Zygmunta, jedyne co to dłużej poczekasz na zjedzenie cukru. Przy tej metodzie proponuję dodać ok jednej puszeczki 7gr przecieru pomidorowego.

Przepraszam, za długi wykład ale mam nadzieję, że pomogłem.

PostPostNapisane: poniedziałek, 11 kwi 2011, 15:00 
Tematy: 1
Dzięki za sugestie szanownym Kolegom, będę próbował jednak "kombinować" z proporcjami. Jak do tej pory udaje mi się dzielić T3 i Turbo3 ( niby te same ale inne proporcje na opakowaniach ) dla mojego naczynka do psocenia :). Spróbuje zrobić podobnie z podziałem ale na mniejszą porcję wody. Jak do tej pory drożdże w/w sprawują się dobrze , oczywiście przy zachowaniu całego reżimu co do przygotowania wszystkich czynników po koleji. Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1