Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy

Post autor: ramzol »

Spróbuj trochę ściągnąć wężykiem, to będziesz wiedział co i jak. Ja jestem w trakcie fermentacji takiego gluta że go za ciągnąć wężykiem nie szło.
Problem z nastawem był od samego początku i dopiero po dodaniu MoskvaStyle ruszyło. Nadal jest kiślowate ale Blg Leci na dół. Porządnie zamieszaj i napowietrz u mnie pomogło.
Normalnie nastawy cukrowe nie są takie geste.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
alembiki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: lesgo58 »

To ciekawe. Już któryś raz czytam o kłopotach z tzw. glutem. Dlaczego on się tworzy. może koledzy mający z nim problemy opiszą dokładnie jak robią nastaw. Jaka woda, drożdże, przygotowanie syropu., jaki cukier?
W którym momencie się tworzy ten glut ?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: ramzol »

Lesgo58 Dopiero co komuś radziłem co by gluta ugotował i sobie myślałem jak to się mogło stać.
I proszę sam doświadczyłem tego samego. Ja dałem ciała z Fermiolami do cukrówki :oops: Dopiero jak się glut zrobił zacząłem szukać odpowiedzi. Teraz już wiem, że Fermiole raczej do zacierów. Po raz pierwszy się z nimi spotkałem. "Mrówka" w okolicy wprowadziła asortyment, to testuje. Wystartować 40l "kiślu" nie było łatwo. Udało i za chwilę będę wiedział jak wydajność.
Jak robiłem nastaw. Tak jak zawsze tylko w balonie tym razem. Balon umyty i potraktowany piro. Zalana woda do połowy, 12kg cukru rozpuszczone za pomocą mieszadła i dolane do balonu. Pożywka Kombi i aktywowane w słoiku Fermiole. Korek, rurka i gitarka. Po 24 zaczęło pomału pykać a po 4 dniach sprawdziłem Blg i :dupa: Fermentacja nie ruszyła a z nastawu zrobił się glut.
Po dodaniu "Moskviczy" ruszyło z kopyta.

Cukier Słodka Łyżeczka z Biedronki
Woda Kranówka
Temp otoczenia 20-24'C
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: ramzol »

Glut zszedł do -2 zrobił się "luźny" jak normalny nastaw. Musiałem kilka razy napowietrzać w celu zamieszania (ok 40l) i rozpuszczenia gluta. Jestem po 2 gotowaniach i wyciągnąłem 5l 96% około 350ml przedgonu i 0,5l pogonu. Tak więc niema się co przejmować glutem tylko mieszać i gotować. Po pierwszym gotowaniu surówka stała około tygodnia w 5l damach. Wyraźnie dało się wyczuć zapach cukru waniliowego. Po drugim procesie zapach się nie pojawił.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

rastro
2500
Posty: 2558
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: rastro »

Trochę wykopalisko, ale glut może być wynikiem zakażenia nastawu przez bakterie Xanthomonas campestris http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_ksantanowa.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: gr000by »

To jak już lecimy po wykopaliskach, to śluzowacenie nastawu może być spowodowane infekcją bakteryjną i zachodzącą przez nią fermentację mannitową (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mannitowa), która powoduje śluzowatość.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: kolpaw »

@grooby: przy fermentacji mannitowej czuć zapach octu ja tak miałem w przypadku piwa a tu kolega pisał że glut był bez zapachu.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: gr000by »

Jak to jest dopiero początek fermentacji to kwasu octowego może być za mało w roztworze żeby nadać wyraźny zapach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dziadyga
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 17:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: dziadyga »

Mam to samo. Nastaw na T3, woda kranówka, temp pokojowa. Wydaje mi sie, że w moim przypadku powodem tego jest to, ze w balonie na dnie mialem troche winka. Wlałem do tego wode z cukrem i T3 i się zżelowało. Fementacja nie idzie w tempie turbo, ale czekam i pójdzie to na rury. Ciekaw jestem klarowania tego
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: Kamal »

Powoli ale dojdzie do -4. Ale fermentacja może się ciągnąć. Więc uzbrój sie w cierpliwość. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: Raknor »

Nastawy winiarskie z owoców, które mają mało kwasów celowo się zakwasza i to nie tylko by podnieść kwasowość wina, ale też by uniknąć tych infekcji bakteryjnych odpowiadających za śluzowatość. Przewija się to często np przy nastawach z bardzo dojrzałej dzikiej róży (o ile nie są dość ekstraktywne).

Więc może i cukrówkę pasowało by trochę zakwasić? Niższe pH odpowiada drożdżom, bakteriom już nie bardzo.

dziadyga
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 17:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: dziadyga »

Nastaw capi. Nie powiem, że lekko. Znalazłem info na forum, że nalezy dodać kwasek cytrynowy. Ponoc ma przestać walić i zacząć normalnie pracować. Dodałem i czekam na efekty.
Wkurza mnie, bo T3 zastosowalem właśnie dlatego, że zalezało mi na czasie a tu zonk...

dziadyga
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 17:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: dziadyga »

Hah 16 godzin po dodaniu kwasku nastaw się rozżedził, drożdże śmigają na wysokich obrotach, a brzydki zapach prawie zniknął. Trzeba się dobrze wwąchać, żeby coś wyczuć. Myślę, że do końca fermentacji zniknie całkiem.
W takich sytuacjach kwasek, kwasek, kwasek!

robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"

Post autor: robert26011988 »

U mnie na taki problem pomogło dodanie kilograma żyta. Przez 3 dni nastaw trzymał 20 BLG a po dodaniu żyta w godzinę z hakiem ruszył pełną parą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”