Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Proszę o poradę zrobiłem nastaw 8kgcukru dopełniłem do 25l cukier na starcie powyżej 25blg Drożdże gorzelniane TURBO Star 24 po pięciu dniach maja osiągnąć 18-20%. Pierwsze dwa dni fermentacja burzliwa trzeci dzień cicho, mierzyłem cukier około 5blg Co ciekawe na dwóch alkoholomierzach 0% co z tym zrobić .
Nie mierzyć zawartości alkoholu alkoholomierzem w roztworach innych niż woda-etanol. No i 18% z tego nie będzie...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jakaś dziwna matematyka, ale może się czepiam 8 kg w 25 litach powinno dać 32 Blg. Startowe 25 Blg daje ok. 12% alkoholu. Z moich 32 Blg wyjdzie ok. 16%. Na te 20 % nie masz co liczyć.
Na cukromierzu nie możesz polegać, bo znowu kłamie. Skoro alkoholomierz pokazuje zero, to cukru tam już nie ma (przy 5 Blg powinien pokazać wielki minus). Sprawdź oba przyrządy na czystej wodzie w 20 stC.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości