Panowie tak jak w temacie, mam beczkę z dundrem z blg 10, chcę zrobić na tym nastawik przy użyciu kolegów G955. Ile ich dodać i jaką pożywkę im przygotować (przecier i kwasek, jak tak to ile)??
Ilość nastawu 50l.
Ps.
Może pytanie proste, ale ja zawszę robiłem z gotowych paczek, a na G955 tylko owocówki z dodatkiem Activit (których akurat nie mam w domu, bo tak to pewno bym dodał).
Pozdrawiam
Piotrek
Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955
-
Autor tematu - Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955
G995 to drożdże typowo winne. Nadają się super do nastawów owocowych.
Do czystych cukrówek, raczej nie polecam bo będą działały słabo. Jeśli już, to potrzebny im będzie dodatek jakiegoś owocu, przecieru pomidorowego lub jakiegoś ziarna zbożowego. Na 50 litrów nastawu daj z 500 ml koncentratu, utrzyj z 5 jabłek na tartce oraz dodaj trochę Activitu. Powinno wystarczyć.
Do czystych cukrówek, raczej nie polecam bo będą działały słabo. Jeśli już, to potrzebny im będzie dodatek jakiegoś owocu, przecieru pomidorowego lub jakiegoś ziarna zbożowego. Na 50 litrów nastawu daj z 500 ml koncentratu, utrzyj z 5 jabłek na tartce oraz dodaj trochę Activitu. Powinno wystarczyć.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955
Paczuszka G995 przerobi nawet 120 l, bo tyle ma beczka pojemności. Ale dodaję Activit, bo zawiera witaminki i inne niezbędne "przyprawy" do rozwoju drożdży, nie zapominając przy tym o dobrym napowietrzeniu nastawu.
Ostatni nastaw na dundrze zszedł do -1Blg i chyba stężenie alkoholu wykończyło drożdżaki. Wziąłem próbkę gęstwy w ciepłe miejsce, rozcieńczyłem, pocukrowałem i nie wystartowały.
Następny nastaw będzie na dundrze z samym cukrem trzcinowym i G995 z Activitem.
Ostatni nastaw na dundrze zszedł do -1Blg i chyba stężenie alkoholu wykończyło drożdżaki. Wziąłem próbkę gęstwy w ciepłe miejsce, rozcieńczyłem, pocukrowałem i nie wystartowały.
Następny nastaw będzie na dundrze z samym cukrem trzcinowym i G995 z Activitem.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955
Nastawiłem, Blg 24, 500g koncentratu, trochę owoców i paczka babuni przegotowanych. Nastaw dobrze napowietrzony a z G955 zrobiłem matkę, którą wlałem później do nastawu. Activit akurat nie miałem, a daleko mam po nie jechać więc, zobaczymy co z tego będzie.
[Scalone]
Kupa nic nawet nie ruszyło, podgrzewam nastaw i daję dzisiaj paczkę Alcotec 48 (ale będzie melanż w tej beczce). Ciekawe jak to będzie chodzić.
Nieźle się załatwiłem, podgrzałem trochę nastawu w 2 garach i wlałem dość szybko pierwszy gar do beki, jak piana ruszyła w górę to już nic jej nie powstrzymało . Ogólnie 3-4 litry na podłodze i nogach, ale najważniejsze że wystartowały i chodzą.
[Mod.]
nie pisz posta pod postem! Używaj opcji "Edytuj"!
[Scalone]
Kupa nic nawet nie ruszyło, podgrzewam nastaw i daję dzisiaj paczkę Alcotec 48 (ale będzie melanż w tej beczce). Ciekawe jak to będzie chodzić.
Nieźle się załatwiłem, podgrzałem trochę nastawu w 2 garach i wlałem dość szybko pierwszy gar do beki, jak piana ruszyła w górę to już nic jej nie powstrzymało . Ogólnie 3-4 litry na podłodze i nogach, ale najważniejsze że wystartowały i chodzą.
[Mod.]
nie pisz posta pod postem! Używaj opcji "Edytuj"!
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
Autor tematu - Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955
Czy chłodno to nie wydaje mi się bo temperatura waha się w granicach 20-23C. A jak dodawałem G955 to też podgrzałem nastaw do ok 25C. Teraz Alcotec 48 dałem temperaturę startu 29C i za niedługo ruszyły .
PS.
Do Modów, zapomniałem o opcji edytuj , ale tak od razu na czerwono
Pozdrawiam
Piotrek
PS.
Do Modów, zapomniałem o opcji edytuj , ale tak od razu na czerwono
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji