Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nastaw brzoskwiniowy
PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 13:42 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam szanowne grono,

Mam takie pytanie odnoście destylowania brzoskwiń. Czy ktoś to przerabiał? Bo dzisiaj dostanę od kumpla sporo materiału. A teraz sie zastanawiam jak przygotować materiał do fermentacji. Czy robić tak jak kolega Kucyk zrobił z jabłek (Klik) Czyli wycisnąć sok z owocu (sokowirówką albo inna maszyną) dodać drożdży (w moim przypadku byłoby to T3) dodać syropu żeby nabić około 22 Blg.
Albo w taki sposób przyrządzić. Wrzucić pokrojone/zmiażdżone owoce do fermentatora, potem uzupełnić wodą (do pojemności około 25-30 litrów) dodać cukier do osiągnięcia 22 blg oraz drożdże T3. Albo może jeszcze inaczej przygotować?

Destylować będę na tym sprzęcie KLIK,

Jakby mi mógł Ktoś doradzić którą metodę wybrać? Przede wszystkim zależy mi na jakości produktu, żeby był jak najlepszy aromat owocu ;)

Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Nastaw brzoskwiniowy
PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 14:09 
Tematy: 60
Jeżeli zależy Ci na aromacie, to fermentuj w pulpie (np. rozbij owoce mieszadłem), a do fermentacji użyj drożdży winnych (ew. bayanusów), a nie T3:)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 14:43 
A jest duża różnica między sokiem a pulpą jeśli chodzi o aromat? pytam się bo to będzie mój pierwszy taki wytwór.
Co do drożdży to, niestety mam pewien problem bo w sklepie internetowym gdzie się zaopatruję zrobiłem już zamówienie wcześniej. A jedyny dostęp do drożdży winnych mogę mieć w Tesco, ale nie wiem czy one sa wystarczająco dobre?

Dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam.

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 14:57 
Tematy: 43
Kol. Dunkel.
Osobiście robiłem psotę z brzoskwiń i subiektywnie stwierdzam; po drugim pędzeniu na pot stillu - SUPER :!: Tutaj przeczytasz jak to robiłem post23536.html#p23536
Szczerze polecam. W tym roku również będę robił.
Każde drożdże winne będą dobre jeśli tylko matka drożdżowa dobrze się namnoży i będzie pracować.

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 15:08 
Dziękuję kol. Radius, na pewno w wolnej chwili się zapoznam z całym tematem. Tylko mam takie pytanie robiłeś z soku z brzoskwiń czy z pulpy? Jeszcze jedno mam pytanie kolego, czy już po drugim graniu filtrowałeś brzoskwiniówkę przez węgiel aktywny?
Wybaczcie, że się tak pytam ale wole wiedzieć wcześniej niż później żałować, że albo coś za dużo zrobiłem albo za mało w procesie. Poza tym za dużo brzoskwiń tez nie mam żeby móc bezproblemowo eksperymentować.

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 15:47 
Zaszczepiłem matką drożdżową pulpę ( rozdrobnione owoce+woda+cukier), a po skończonej fermentacji odcedziłem płyn dość dokładnie i destylowałem na pot stillu.
Nie przepuszczałem destylatu przez węgiel, żeby nie stracić aromatu. Po drugim pędzeniu smak i aromat był naprawdę łagodny i delikatny.

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 16:05 
Jakbyś mógł się podzielić jeszcze z jedna wiedzą, bo niestety nie znalazłem bezpośredniego tematu, albo nie umie szukać ;/
A mianowicie, jaką dać proporcję. Na ile litrów/kilo pulpy wlać wody. Niestety jeszcze nie miałem okazji przyrządzać pulpy i jej destylować, a chciałbym żeby mi wyszedł dobry towar.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 16:20 
Owoców miałem ok. 10 kg. Wypestkowałem, rozdrobniłem i dolałem 10l gorącej wody (ok.600C). Po ostygnięciu zmierzyłem BLG i dolałem jeszcze ok. 5l syropu cukrowego. Nie pamiętam ile było tego cukru, ale wyliczyłem tak, aby BLG nie przekroczyło 200. W sumie miałem ok. 22 litry nastawu. Fermentowało mi to na drożdżach MALAGA ok. 4 tygodni. W tym roku chcę zrobić na drożdżach Spirit Ferm "Turbo Fruit" dedykowanych do owoców i porównać efekty.
Życzę "owocnych" efektów :odlot:

PostPostNapisane: sobota, 23 lip 2011, 18:08 
Podpowiem, że fermentację lepiej prowadzić w niższej niż wyższej temperaturze. Oczywiście w niższej idzie wolniej ale jakość jest lepsza.

PostPostNapisane: czwartek, 28 lip 2011, 13:00 
Witam smakoszy :lol:
Wczoraj nastawiłem 6 kg brzoskwiń na "brzoskwiniówkę". Nastawiłem na drożdżach SpiritFerm Turbo Fruit. Po 24 godz. grzybki zapychają jak Carl Lewis na setkę :D
Bardzo jestem ciekaw efektów ich pracy :o Do tej pory robiłem brzoskwiniówkę na drożdżach winnych i efekty były znakomite. Jako, że mam jeszcze jedną butelczynę z tamtego roku (jak ona się uchowała :?: ) będę mógł porównać smaki. Efekty opiszę :odlot:
Z psotnym pozdrowieniem - radius

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1