Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nastaw brzoskwiniowy
PostPostNapisane: czwartek, 28 lip 2011, 18:23 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
radius napisał(a):
będę mógł porównać smaki. Efekty opiszę
Pisz oby szybko. Zanim gruszki i śliwki dojrzeją. Sam mam ochotę na te drożdże, a jeśli potwierdzisz ich przydatność to dzwonie do sklepu.

PostPostNapisane: środa, 3 sie 2011, 08:46 
Tematy: 43
No więc przedestylowałem mają "brzoskwiniówkę" nastawioną na drożdżach SpiritFerm Turbo Fruit :D Co prawda jechałem na kolumnie ale bez refluksu, więc jakby z deflegmatorem.
Co do samych drożdży to stwierdzam, że pracują naprawdę szybko (u mnie zeżarły cały cukier w ciągu trzech dni), prawie bezzapachowo (dość przyjemny zapach) i niezbyt burzliwie.
A teraz smaki. Porównałem z destylatem zrobionym z wina nastawionego na drożdżach winnych i moje subiektywne odczucie jest takie:
Jeżeli chcecie szybko zrobić wódkę o lekkim posmaku owocowym to drożdże Turbo Fruit polecam jak najbardziej, ale jeżeli ma to być naprawdę dobra brandy, to trzeba destylować wino. O wiele głębszy smak i aromat.
Ale ogólnie drożdże SpiritFerm Turbo Fruit są :ok:

Gardło swoje poświęcił - radius

PostPostNapisane: poniedziałek, 8 sie 2011, 17:21 
Tematy: 6
A co do mojej próby, to niestety fermentacja dalej idzie cały czas od 23 lipca. Mam nadzieję że tak do końca sierpnia mi się przefermentuje cały cukier i będę mógł przerobić moje brzoskwinki.
Mój nastaw pracuje na drożdżach winnych z biowinu, domyślam się, że one nie sa najlepsze ale niestety nie miałem dostępu do innych.

Dziękuję Wszystkim za pomoc :)

PostPostNapisane: wtorek, 9 sie 2011, 09:31 
Czyli gruszkówka na szlachetnych winiarskich pójdzie. Cierpliwości mi nie brakuje. Calvados stał od kwietnia. Opłacało się czekać. Za to śliwkę na gorzelniczych puszczę bo nie mam prasy, a miąższ nie powinien w balonie zalegać. Dzięki za podpowiedź.

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 gru 2011, 10:30 
To może opiszę mój produkt jak w końcu wyszedł. Po ok. miesiąca fermentowania pulpy, po przedestylowaniu i w końcu po około 3 miesiącach leżakowania. Skosztowałem swoje pierwsze brandy. Było mocno wyczuwalny aromat brzoskwiń oraz taki ostry smak, którego mi ciężko określić. Ale zdecydowałem się przepuścić produkt przez węgiel i co uzyskałem? Świetny produkt o delikatnym stonowanym aromacie brzoskwiń, ta ostrość sie straciła. Jeszcze zostawię moje buteleczki do dalszego leżakowania.

Takie mam pytanie. Czy można/warto zaprawić brzoskwiniówkę dolewając czystego soku z brzoskwiń? Drugie pytanie czy warto dodawać płatków dębowych? niestety mam tylko 2.5 butelki i nie chce eksperymentować za bardzo.

Pozdrawiam.

PostPostNapisane: wtorek, 27 gru 2011, 01:46 
Dunkel napisał(a):
mocno wyczuwalny aromat brzoskwiń oraz taki ostry smak, którego mi ciężko określić.
Ile oddzieliłeś przedgonu?
Szkoda tego aromatu na filtry.
Następnym razem zbieraj wszystko w buteleczki po 200 gram. Od początku do końca, numerując kolejno. Następnego dnia wybierz tylko te bez w/w ostrego smaku. Przekonasz się że za wcześnie odbierałeś jako całość. To "najlepsze", najmocniejsze daje ten dziwny posmak. Wybrany gon właściwy (serce) zostaw w otwartym słoju na min. dwa dni. Zimne wcale tak szybko nie paruje, stracisz mniej jak 1% z mocy, zyskasz dużo na jakości, nie tracąc aromatu w filtrze.
Przedgony w kanał, pogony do kanistra. Jak nazbierasz na pełen wsad, gotuj na czyściochę.

PostPostNapisane: wtorek, 27 gru 2011, 19:33 
Wald, przedgonu gdzieś tak odebrałem około 50 ml na wsad ~7,5 litra pulpy. A jak jechałem drugi raz to również odebrałem około 50-tki. Możliwe, że za mało odebrałem przedgonu. W przyszłym sezonie na pewno wezmę do siebie Twoje wskazówki i w ten sposób podzielę swój urobek w ten sposób.
Co do straty aromatu, to powiem Ci, że osobiście nie żałuję, że przefiltrowałem. Ponieważ dalej jest przyjemny smaczek. Ale jak to mówią Człowiek uczy się na własnych błędach :)

A co do "wietrzenia" to już tak robiłem ze swoją "WiśnioDębówką" i zawsze wietrzyłem przez tydzień. przed każda destylacją.

Dziękuję i pozdrawiam.

PostPostNapisane: wtorek, 27 gru 2011, 22:33 
:evil: :hahaha: Wiedziałem ;/ Czytajcie ludzie :czytaj: , bo wiedza jest tu ogromna.
Przedgonu nie odebrałeś wcale :dupa: . Odlałeś tylko tzw. podpałkę do grilla. Przedgon następuje dopiero po niej.
Nie przejmuj się. Nie Ty pierwszy i nie ostatni. Myślę że niektórzy z chytrości nie odkładają tego. Przeczytaj starszego dziobomocznika: post6199.html#p6199 Czysto, łopatologicznie wyjaśnione co jest co. Czasami, pomimo 40% mocy, ludziska mówią że mocne, palące. To właśnie przedgony. Podziel całość, sposobem opisanym wyżej, na cztery części (podpałka, przedgon, gon właściwy, pogon), a sam dostrzeżesz różnicę.

PostPostNapisane: środa, 28 gru 2011, 21:32 
Dzięki Wald za pomoc (szkoda, że nie ma tutaj przycisku podziękuj). Wydaje mi się, że odebrałem przedgon tylko za mało. Ponieważ w mojej aparaturze mam zamontowany odstojnik z zaworkiem i zanim mi się uzbiera podpałka to w odstojniku tez się uzbiera co nie co. A tego jest różnie ale w granicach 50 ml i odlewam do podpałki, a potem resztę to co wykapie za chłodnica idzie do butelki.

Dzięki za linka do wypowiedzi Kol. Kucyka, akurat na ten temat nie trafiłem , ale czytałem podobny od kogoś innego. Ale co widać to źle czytałem.

Przy kolejnej destylacji, a zamierzam zrobić cukrówkę to poświęcę jeden wsad (~9 litrów) i zastosuje się do twoich rad.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

PostPostNapisane: niedziela, 1 sty 2012, 18:24 
Dunkel napisał(a):
mam zamontowany odstojnik z zaworkiem i zanim mi się uzbiera podpałka to w odstojniku tez się uzbiera co nie co

I to jest powód dla którego odstojniki wywalamy. Syfki przedgonowe, jako bardziej lotne (w końcu lecą pierwsze) później, podczas odbierania gonu właściwego, wolno odparowują (z odstojnika) i zasmradzają wszystko. Odstojniki nie. Deflegmator tak, on przepuszcza bardziej lotne frakcje, skraplając cięższe. W pierwszej fazie puszcza to co "be" skraplając alkohol, następnie puszcza alkohol, zatrzymując wodę i pogony. Oczywiście częściowo, nie 100%. Nie, nie. To nie kolumna.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1