Nastaw 1000L na T48

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy

Post autor: golec269 »

Witaj Bimberpołudnie. A ile i jakie drożdże dawałeś do nastawu ponad 100l(ile cukru)?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zbynek80 »

Ja nastawiam obecnie na Moskwa Style dają radę przy wysokim Blg 27 nominalnie, może i przerobiły by więcej. Mimo iż mają w instrukcji zapodanie w 25-30*C to ja i tak daje w max 22 i ładnie startują i się tak nie nagrzewają bardzo.
Golec a co do piwka to jak rozleję to pomyślę jak się przypomnisz na pw. Z komercyjnych siuśków Żubr nie jest tak bardzo niedobry. Najgorsze ścierwa to Harnasie, Tatry, Lech, Tyskie, Carlsberg, Okocim. Z tanich całkiem niezgorszy jest Namysłów
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Lootzek »

Co do "piwa" koncernowego, warto spojrzeć na skład, jeśli napisali że skład to woda, słód jęczmienny i chmiel, to jeszcze jak cię mogę, ale na większości sikaczy masz tylko enigmatyczne "zawiera słód jęczmienny i/lub jęczmień"...

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zbynek80 »

"zawiera słód jęczmienny" to jest dobry tekst, ale nawet jak pisze chmiel to jakoś go nie czuć.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: wawaldek11 »

Ja przy swoich eksperymentach zauważyłem, że przy dużych nastawach (200l) ważna jest temperatura, w której zadajemy drożdże - czasem obniżnie jej do 20*C nie spowoduje nadmiernego wzrostu temp. w czasie fermentacji. Nie bez znaczenia jest też ilość drożdży, dodanie pożywek, silne natlenienie. Jak ostro ruszą z kopyta, to zachodzi obawa, że nastaw może się przegrzać. Przy jednej megapace na 50kg glukozy nie było problemu.
Pozdrawiam,
Waldek

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Bimberpołudnie »

golec269 pisze:Witaj Bimberpołudnie. A ile i jakie drożdże dawałeś do nastawu ponad 100l(ile cukru)?
Jakie drożdże to w sumie mało istotne - kumpel ostatnio nastawił nastaw 130 litrów na najtańszych biowinu i przepracowało mu szybko i ładnie.
Co do cukru to przy takich dużych nastawach stosowałem mnożnik proporcji 6,5 kg cukru na 25 litrów nastawu. Cukier dodawany w dwóch porcjach - druga porcja jak sie nastaw dobrze rozbuja. Drożdzy na 130 litrów 3 paki i już trzeba na temperaturę uważać

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

rozrywek pisze:Już widzę jak się tłumaczysz w prokuraturze że z 1000L nastawu robisz dla ukochanej małżonki ajerkoniak. Odpowiednie służby z 25L potrafią rozdmuchać temat do poziomu przemysłowego bimbrownictwa, a ty poleciałeś na ostro.
Na dzień dzisiejszy nie zauważyłem aby prywatna produkcja była jakoś specjalnie ścigana, ryzyko oczywiście istnieje zawsze i każdy z nas raczej zdaje sobie z tego sprawę.

rozrywek pisze:Kolego na logikę, jaki sens nastawiać taką ilość, jeśli nie jesteś w stanie tego przerobić, przeliczyłeś ile czasu ci zajmie przepędzenie tego chociaż na jeden raz?
45L przerabiasz w 1 dzień tak? 1000L minus osad, minus wolne miejsce daje 900L które będziesz przerabiał 20 dni!!!
20 dni pędzenia do uzyskania surówki!!! To nie ma najmniejszego sensu.
20 wekendów w moim przypadku, czyli jakieś 5 miesięcy w takim czasie jestem w stanie to przerobić, mnie się nie śpieszy.
rozrywek pisze: Nastaw powinien być jak najszybciej zlany znad osadu po zakończeniu fermentacji, dobrze sklarowany oraz przepędzony. Jak zamierzasz to uczynić?
Bzdura, nigdy nic nie zlewałem, klarowałem itp. jedna z beczek przestała nawet całą zimę, nie widzę sensu takiego postępowania. Mam maszynkę z płaszczem więc wrzucam czasem nawet gęste zaciery zbożowe.
rozrywek pisze: Dalej zainfekowanie nastawu jest dosyć łatwe, a uratowanie takiej ilości...hmm no cóż zabolałoby.
Nie wiem czy jest łatwe, mnie się jeszcze nie zdarzyło, ryzyko oczywiście zawsze istnieje.

rozrywek pisze: Poza tym przepraszam jeśli zbyt pochopnie wyciągam wniosek...ale nastaw 1000L z hobbystyką raczej już wiele wspólnego nie ma.
Gdzieś tam wyżej pisałem jak to jest gdy się ma spirytus, po prostu ciągle go brakuje.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Bimberpołudnie witaj. Koledze Tomberry nastaw na pewno się nie przegrzeje-dał 5 paczek T48 na 250kg cukru. Zatem paczka wychodzi na 50kg,co przy tych warunkach na polu nie ma szans żeby grzybki padły! U Ciebie kolego jest za dużo drożdży dlatego nastaw łapie takie temperatury. Następnym razem daj jedną i zobaczysz, że nastaw nie będzie się przegrzewał. Dłużej potrwa fermentacja ale zaoszczędzisz kasę i będziesz miał lepszy towarek-sam zysk.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

rozrywek napisał(a):
Poza tym przepraszam jeśli zbyt pochopnie wyciągam wniosek...ale nastaw 1000L z hobbystyką raczej już wiele wspólnego nie ma.
Ktoś tu nie zna pojęcia hobby/hobbystyka to przytoczę :
Hobby (pasja, pot. konik) – czynność wykonywana dla relaksu w czasie wolnym od obowiązków. Może łączyć się ze zdobywaniem wiedzy w danej dziedzinie, doskonaleniem swoich umiejętności w pewnym określonym zakresie, albo też nawet z zarobkiem — głównym celem pozostaje jednak przyjemność płynąca z uprawiania hobby.
Więc piętnowanie kogoś kto robi dla siebie a czasami i znajomych / rodziny jest moim zdaniem bez sensu. A czy jak ktoś weźmie za to parę złotych to jest od razu beeee ?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Trzeba również zauważyć, że kolega robi nastaw na cały rok-więc jak to podzielimy na 12 miesięcy to wyjdzie nam 80 l nastawu. Całkim mało co? :D Oby wszystko dobrze poszło-trzymamy kciuki.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: ziemba12345 »

Patrząc ze swojej perspektywy to wcale nie jest tak dużo te 1000l. Obecnie stoją u mnie 4 beczki 120l soku jabłkoweko i jedna 200l z zacierem zbożowym to daje nam już 600l. W sobotę planuję zatrzeć 3 beczki po 200l i wyjdzie już ponad 1000l. I dla mnie to tylko hobby. Nie stosuje już cukru więc muszę robić duże nastawy. Z 400l jabłek wyjdzie mi ok. 40l calvadosu na który już czeka beczka dębowa zalana winem. Na zacier zbożowy czeka beczka po whiskey 220l także będzie co zapełniać. A z 600l zacieru wyjdzie mi jakieś 70l whiskey. Także policzcie sobie ile sami przerabiacie przez sezon litrów nastawów/zacierów bo też wam mogą wyjść setki litrów. Pierwszego roku popełniłem tylko błąd i napędziłem po 10-20 litrów. Po paru miesiącach wszystko się pokończyło a miało latami leżakować. Teraz man zasade, że robię więcej, bez cukru i to co zleje do beczek jest nietykalne min. rok. Reszta idzie na rozdanie bo mam działkę na wsi i tu owocówki są droższe od pieniędzy przy rozliczeniach z robotnikami, kolegami itp :D

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: genas.1970 »

Witam, ja robię nastawy w 55l beczce i mi mało, a jestem pierwszy rok w tym hobby. Kto wie co za dwa lata będzie.;-)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: olo 69 »

Kup 10 beczek po 55 litrów i na parę lat ewentualnie wystarczy :)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Dave »

@genas.1970
Ja zaczynałem od beczki 30 litrowej, pół roku później miałem 3 beczki 120 litrowe a w kolejnym sezonie doszły 4 beczki 220 litrowe. Teraz używam już tylko beczek 220 litrowych bo okazują się najbardziej praktyczne. Nie ograniczaj się tylko do jednego fermentatora i kupuj większe beczki :)

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Po tygodniu pracy nic się nie zmieniło, nastaw bulka wesoło dokładnie w takim samym tempie jak dzień po nastawie, temperatura 17C, w smaku wciąż słodki ale ma już dobrą nutę :).
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

Blg nieznane ?

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Cukromierz był u kolegi niestety, sprawdzę następnym razem czyli za jakieś 3 tygodnie.

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Po ~miesiącu blg 8 temperatura 20C, nastaw ciągle idzie, trochę spadła dynamika procesu :), mielismy jednak stosunkowo zimny maj.

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Blg 5, ciągle idzie ale już znacznie zwolniło, myślę że maks 2 tygodnie i koniec. Konkluzja - nie ma się czego bać 1000l przetestowane :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: aronia »

W 8 dni obniżyło się 3 Blg, a więc zejście do -3/-4 myślę, że zajmie jeszcze 3-4 tygodnie(o ile jeszcze bardziej nie zwolni) - czyli zejdzie jakieś 2 miesiące, a może 2 i pół - ale najważniejsze, żeby skończyło.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: michal278 »

Mnie ciekawi jak kolega mieszał cukier i napowietrzyl nastaw?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: rozrywek »

Michał,on już to opisał.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: michal278 »

No tak tylko jak to wykonał. Raczej lakoniczne informacja o mieszadle. Ja myślę że sprężarka by była lepsza...
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

glikol
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 16:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: glikol »

Ładnie, ładnie. Nielegalna produkcja etanolu, do tego dochodzi emisja gazów cieplarnianych do atmosfery (pewnie także bez zezwolenia), kolo 60 m3 CO2...... :klaszcze:

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Witaj Tomberry. Jak nastaw , czy zakończył fermentację? Napisz, jestem bardzo ciekawy czy wysokie tem. Nie przeszkodziły w procesie?

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Na dzień dzisiejszy została mi końcówka do przerobienia(niecałe 200litrów). Generalnie polecam taki mauzerek do produkcji w cyklu rocznym. W tej chwili myślę już o założeniu kolejnego :) Wyniki całkiem przyzwoite choć nie najlepsze na 45 litrów wsadu wychodzi około 4.5l spirytusu, no ale były powody, przede wszystkim zimny maj i nie za wiele pożywki (zmielone jabłka). Warto też wspomnieć, że obsługa jest fajna, podstawiamy wiadro odkręcamy zawór i leci, żadnego zaciągania lewarowanie itp.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: boxer1981228 »

Jakie było blg startowe i końcowe. Bo uzysk 4,5l spirytusu z kega to strasznie mało. Dla mnie to jakieś 2,5 l mniej niż teraz osiągam.
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Seniorpawliq »

Witam, autor tematu wspomniał gdzieś, iż będzie prubował odpędzić "na szybko" alkohol od nastawu w beczce i dopiero potem kierować go na "właściwy" sprzęt (z oddzieleniem przedgonu za pierwszym i drugim razem) moje pytania:

1. Czy taka technika z zastosowaniem maksymalnej prędkości za pierwszym razem ma jakieś negatywy?

2.Mam beczkę 250l z nierdzewki, trzeba by tylko pokrywę dorobić, czy w tym celu mogę użyć blachy 3mm OCYNKOWANEJ pomalowanej proszkowo?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: użytkownik usunięty »

"Stripping run" nastawu i później rektyfikacja surówki to nie to samo co rektyfikacja nastawu i później rektyfikacja surówki. O metodzie 2.5 nie wspominam. Czy to ma sens? Według mnie tak o ile piszemy o mega ilościach wsadu przeznaczonego do dalszej obróbki. Negatywem może okazać się nie dość dobrze oczyszczony wyrob a co do pokrywy, zapomniałbym o ocynku czymkolwiek jest pomalowany. Tylko nierdzewka
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: donald1209 »

A może miedź?
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”