Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.


Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez mirek42 » Czwartek, 29 Mar 2012, 21:48

Witam wszystkich serdecznie - mam pytanie. Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.
mirek42

 
Posty: 5


Wysokiej jakości, dwustopniowy korkociąg do wina produkowany w kraju słynącym z zamiłowania do win - Francji.
Korkociąg Premium
Cena: 26,00 zł  
Promocja: 22,99 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznego trunku Jaggermeister.
Esencja Jaktsnaps 25 ml
Cena: 6,99 zł  
Promocja: 6,59 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,99 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez szwistaq » Piątek, 30 Mar 2012, 10:15

Wszystko zależy od tego, co wędzisz i co chcesz uzyskać. Możesz wędzić w chłodnym dymie i parzyć/ piec w domu, możesz robić to w wędzarni. Wszystko zależy od twojego smaku, sprzętu możliwości. Napisz co Cię trapi i o co dokładnie chodzi to może coś się wyjaśni.
Image
Awatar użytkownika
szwistaq

 
Posty: 332

Re: Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez bwie » Piątek, 30 Mar 2012, 10:56

mirek42 napisał(a):... jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Przecież takie rzeczy są (lub powinny być) podane w recepturach na wyroby :shock: inaczej robimy kabanosy, inaczej szynkę a inaczej kiełbasę zwyczajną.
Zadałeś pytanie w stylu "jaki ... (tu wstaw co tylko chcesz) jest najlepszy?", więc zadam pytanie "do czego najlepszy?".
pozdr
Awatar użytkownika
bwie

 
Posty: 90

Re: Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez PETER29 » Piątek, 30 Mar 2012, 17:45

Mam za sobą tylko 4 wędzenia. Wędzarka to palenisko wystawione z szamotu 1,5 m rury fi 125 i stary hydrofor. Wędzę szynkę, karczek i łopatkę oraz ryba. Na razie robię to na oko lekko palę drewnem brzozowym od czasu do czasu podsypuję trocin. Ok 40 minut przed końcem daję mocniejszy ogień. Całość zajmuje mi 4 godziny. Rodzina zachwycona domowymi wyrobami. Na allegro zamówilem termometr elektroniczny, przed świętami próba to napiszę więcej o temperaturze.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
PETER29

 
Posty: 384

Re: Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez szwistaq » Piątek, 30 Mar 2012, 21:58

Z brzozą to bym uważał. Dużo jest o negatwynych skutkach wędzenia brzozą. Musi być okorowana i generalnie ludzie używają do wygrzewania i osuszania. Osobiście nie wędziłem brzozą ale i też nie zamierzam. Boje się kwasnych wędlin.
Image
Awatar użytkownika
szwistaq

 
Posty: 332

Re: Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez PETER29 » Sobota, 31 Mar 2012, 17:38

Masz rację kolego drewno zawsze jest okorowane. Kolega wędzi tylko na drewnie bukowym - w smaku wędliny porównywalne. Na razie jeszcze nic nie skwaśniało. Po prostu do brzozy mam dostęp więc jej używam.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
PETER29

 
Posty: 384

Re: Napiszcie jak długo wędzicie i w jakich temperaturach.

Postprzez Lothar von Luene » Wtorek, 3 Kwi 2012, 23:48

PETER29 napisał(a):Wędzę szynkę, karczek i łopatkę oraz ryba.

Każdy zadymiacz ma swoje metody, zeleżnie od budowy wędzarni.
Ja wędzę rybę w temperaturze do 60 stopni i dopiero jak dostanie odpowiedniego koloru, 5-10 minut przed końcem, dogrzewam do 90 stopni.
Jeżeli chodzi o szynki, kiełbasy itp. To jestem zwolennikiem mocno uwędzonych produktów. Trwa to u mnie cały dzień, a czasem jeszcze noc. Staram sie nie przekraczać 50 stopni. Kiełbasę i małe kawalki mięsa parzę jeszcze ciepłe na miejscu w temp. 75 stopni, przez 20 minut i wkładam ponownie do wędzarni na dwie godziny.
Duże szynki parzę już po ostygnięciu w domu.
Nie używam trocin, w palenisku mam zawsze płomień.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika
Lothar von Luene

 
Posty: 371


Wróć do Wędliny Domowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości