nalewki z bimbru

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kuchara
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 15 kwie 2010, 10:24
Załączniki
nalewki z bimbru

Postautor: kuchara » sobota, 10 lip 2010, 11:29

Witam,
Od kilku lat robię nalewki, jak twierdzą znajomi, z niezłym skutkiem. Robię je głównie ze spirytusu bądź różnych "dostanych" alkoholi (ach, pigwówka z ciemnego rumu!!); zdarzyło mi się też nalewać owoce mniej lub bardziej szlachetnym bimbrem. I tu niespodziewanka - po zlaniu nalewki znad owoców okazuje się, że posmak bimbru zginął! Czy ktoś potrafiłby wytłumaczyć, dlaczego? Bimbru używałam do tej pory do pigwy i wiśni, obydwa owoce są dosyć kwaśne, czy to dlatego? Dodam jeszcze, że zwykle zalewam owoce na jakieś 3 miesiące, a bimber, którego zdarzało mi się używać, nigdy nie był bardzo parszywy :)

pzdr


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

lotu
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 21 maja 2010, 10:46
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: lotu » środa, 1 wrz 2010, 15:09

Hmm... Może to nie jest odpowiedź na pytanie, ale moje doświadczenie faktycznie pozwala wyciągnąć pewne wnioski.
Bimber (chociażby po pierwszym tłoczeniu) do którego dodamy jakieś owoce, szczególnie cytrusowe, nabiera lepszego, łagodniejszego smaku w ciągu kilku dni. A więc po kilku miesiącach w nalewce, z owocami i innymi dodatkami (szczególnie miód), nasz bimber zamienia się w trunek o wiele lepiej pijalny niż nasz bimber wątpliwej jakości bimber :klaszcze:


amon
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2009, 19:28
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: amon » sobota, 13 lis 2010, 22:44

A co to jest według Ciebie szlachetny bimber?

W skrócie i prosto:
Jako wytwórca nalewek powinieneś wiedzieć że to co robisz jest naturalną metodą uzdatnienia spirytusu surowego z przeznaczeniem do konsumpcji zwanego BIMBER.
Poprzez dodanie do niego różnego rodzaju składników owocowych lub ziołowych tworzysz w bimbrze bukiet zapachowo smakowy a tym samym redukujesz niepożądane walory spirytusy które częściowo zostają wytrącone z cieczy i wraz z osadem zostają odfiltrowane.
Tak przygotowaną mieszaninę poddajesz leżakowaniu, w ten sposób bimber nabiera szlachectwa jego smak i zapach staje się bardzo wysublimowany.
To szlachectwo - leżakowanie odnosi się do każdego rodzaju bimbru, nawet do rumu który też jest bimbrem.


vislausduxsilesiae
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 00:38
Ulubiony Alkohol: bimber
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: vislausduxsilesiae » sobota, 20 lis 2010, 18:46

Witam.
Moja przygoda wygląda tak:
W lipcu zlewałem sok z wiśni który pasteryzowałem do różnych celów. Ze słoików pozlewałem sok (bardzo słodki) a wisienki zamroziłem (z myślą na zaś :) ). Niedawno zalałem je bimberkiem i o dziwo następnego dnia już nie było jego charakterystycznego zapachu a po kilku dniach trunek okazał się całkiem dobrą nalewką z mocno wiśniowym smakiem.
Czy dobrze będzie trzymać te wiśnie długo zalane? Wszak soku w nich nie wiele już zostało i nie wiem czy nie warto już zlać do butelek i zadać czipsami dębowymi.

Co polecicie?

Pozdrawiam!


usnar
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 9 maja 2010, 15:14
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: usnar » niedziela, 5 cze 2011, 18:36

Tak sobie czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że epitet szlachectwo/szlachetny itp. jest raczej obraźliwe. Z moich rachunków wychodzi, że szlachcice musieli kupę czasu leżeć aby zapracować sobie na miano szlachcica. Pewnie tak właśnie było za czasów jak pierwsi chłopi pędzili bimber i robili nalewki i zapewne właśnie stąd wziął się termin szlachetnienie trunku poprzez leżakowanie :)


damdus
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2011, 21:31
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: damdus » wtorek, 7 cze 2011, 20:28

Witam, czyli generalnie z psotki otrzymanej na pot stillu można otrzymać niezłą nalewkę ?

Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 232
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 20:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: Agneskate » wtorek, 7 cze 2011, 21:11

Tak można, ale pamiętaj żeby ją przepuścić co najmniej dwa razy. :)
Pozdrawiam Aga


t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 18 lip 2012, 21:59

Odważę się stwierdzić, że nalewki na destylacie wyrabianym na pot stillu są za......e :D Wiem z własnego doświadczenia. Robię je tylko na takim alkoholu. Przyrządzałem już wiśniówkę, aroniówkę, malinówkę, jarzębinówkę, cytrynówkę, bananówkę. W żadnej nie było czuć posmaku bimbru. Pili ją różni ludzie, nawet koneserzy nalewek. Nie wyczuli. Byli pewni, że na spirytusie polmoskim. Ważny jest sposób przyrządzenia destylatu. Moim zdaniem najmniej wątpliwy jest ten z samego cukru. Chociaż ja robiłem na bimbrze owocowym. Dopiero w tym roku nastawiam na cukrowym. I całkowicie zgadzam się ze zdaniem amona. Przy wyrobie staram się, aby wszystko przebiegało w sposób prawidłowy. Destylat jak najlepiej oczyszczony, owoce świeże, dojrzałe, przebrane. Maceracja w odpowiednim miejscu i przez określony czas (zazwyczaj cztery tygodnie). Jeśli potrzebujesz więcej informacji, pytaj.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: Brzydal » czwartek, 19 lip 2012, 05:17

Wybaczcie co prawda o smakach nie powinno się dyskutować, ale nie podzielam waszego zdania, bo nic nie zabije zapachu i smaku bimbrowego nawet znakomita nalewka. Może go jedynie przyćmić jeśli użyty alkohol nie był rektyfikowany.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4094
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: nalewki z bimbru

Postautor: radius » czwartek, 19 lip 2012, 05:37

I tu się w zupełności zgadzam. Dawno, dawno temu, jak jeszcze jechałem na pot stillu, również robiłem nalewki na takim bimbrze i nawet jak był destylowany dwa razy to "bimbrowaty" posmak dało się wyczuć. Co prawda przytłumiony smakiem owoców i cukru ale jednak...
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Wytwarzanie i Produkcja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości