nalewki z bimbru


Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Re: nalewki z bimbru

Postprzez lesgo58 » Sobota, 21 Lip 2012, 17:50

Moja opinia pokrywa się z opinią @pokręć'ia
W nalewkach wyczuje się także użyty destylat wzięty po pierwszym gotowaniu na kolumnie.Gdzie niby ma 96,6% ale zawsze niesie ze sobą jeszcze delikatne zapaszki i posmaki.
Dopiero drugie gotowanie przygotowuje nam rektyfikat odpowiedni dla nalewek.
Oczywiście nie neguję eksperymentów z nalewkami robionymi na destylatach pot-still'owych. Mogą nawet powstawać ciekawe smaki i aromaty.
Ale nalewki na których nam zależy ,żeby niosły sobą aromat i smak użytych składników musi być robiony na czystym rektyfikacie ( oczywiście rozcieńczonym do przepisowych procentów).
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałem", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nic mnie to nie obchodzi". I trochę bólu w każdym "u mnie w porządku".

http://www.lucago.com/
Awatar użytkownika
lesgo58

 
Posty: 2152

Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: nalewki z bimbru

Postprzez Partyzant » Niedziela, 22 Lip 2012, 00:44

klodek4 napisał(a):Partyzant!!!! no to dawaj przepisik, co i jak to robisz, podziel sie z nami :mrgreen:


Każdy ma różne gusta i jak najbardziej nie będziemy dyskutowali co komu smakuje.

Co do przepisiku, rozrabiasz miód z wodą do 22 - 23 BLG zaprawiasz drożdżami i czekasz aż grzybki skończą prace, a następnie destylujesz. Według mnie to jest najlepszy destylat do nalewek... Trochę "drogi" ale warto.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika
Partyzant

 
Posty: 757

Re: nalewki z bimbru

Postprzez pokrec » Niedziela, 22 Lip 2012, 10:23

Wiesz, Kłodek, masz 100% racji.
Nie, no, ja z tym bimbrem pojechałem, co to jest bimber, to ja wiem, bo przecież i śliwowica, i grappa, różne takie tam wynalazki ze zboża to jest bimber w rzeczy samej.
Natomiast nie bardzo widzę sensu w robieniu bimbru z cukru. Mimo wszystko. Nalewka powinna moim zdaniem uwypuklać przede wszystkim smak owoców i ziół.
Ale - dla każdego coś miłego. W końcu nie po to się bawimy, żeby łykać standard, ale po to, żeby było fajnie i sympatycznie.
Dlatego - jak ktoś lubi bimber, bo go naprawdę lubi - nie ma sprawy. To absolutnie rozumiem.
Ale jak ktoś lubi bimber, bo dorabia ideologię do niemożności / niechęci budowania kolumny - to już chyba gorzej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika
pokrec

 
Posty: 1844

Re: nalewki z bimbru

Postprzez lesgo58 » Niedziela, 22 Lip 2012, 12:40

Temat bimbru nie skończy się nigdy...
W świadomości większości słowo bimber budzi takie skojarzenia ,że się wzdrygają.
A cóż to jest bimber.?
Przede wszystkim słowo - wzięte z zupełnie innej terminologii i użyte w stosunku do trunków pędzonych sposobem domowym przez władze we wczesnych latach powojennych dla zdewaluowania procederu i ludzi tym się zajmujących.
I to udało im się znakomicie - skoro funkcjonuje do dziś - mimo ,że w technice pędzenia doszliśmy do takiej perfekcji , bez względu na użyty sprzęt i system.
A w tamtych czasach jedynym sposobem pędzenia był tylko system Pot-still'owy.I to na najprostszych zaimprowizowanych garnkach i wężownicach czy też słoikach.W dodatku produkty użyte do destylacji były przypadkowe i w związku z brakami towarowymi improwizowane.Dlatego destylat uzyskany takim sposobem nie zawsze był najlepszej jakości.
Ale też trzeba oddać cesarzowi co cesarskie - byli pasjonaci ,którzy robili trunki wysokiej jakości.
Dzisiaj w/g starej powojennej terminologii wszystko co robimy na Pot-Still'ach też możemy nazwać bimbrem - tylko wracając do terminologii prawidłowej nazwiemy Śliwowicą , Wiśniowicą , Starką, Whisky , Brandy czy też Calvados itp.itd.
Komuś wymsknie się z przyzwyczajenia słowo bimber - to co - od razu go negujemy. Myślę ,że czas najwyższy aby - albo wymazać to słowo ze świadomości , albo zacząć robić destylaty Pot- Still'owe takiej jakości ,że jak ktoś wypije trunek , który nazwiemy Bimber przez duże B to to zacznie kojarzyć się z czymś pozytywnym.
Póżniej - jak do nazwy Bimber dodamy inne słowa odróżniające nasz trunek od innych tego typu - to już inna historia.
W końcu Whisky też mamy setki rodzajów...A to też jest tylko bimber ( używając tej nieszczęsnej terminologii)
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałem", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nic mnie to nie obchodzi". I trochę bólu w każdym "u mnie w porządku".

http://www.lucago.com/
Awatar użytkownika
lesgo58

 
Posty: 2152

Re: nalewki z bimbru

Postprzez Emiel Regis » Środa, 25 Lip 2012, 17:22

Doradzaliśmy koledze- lesgo58 radził jednokrotną destylację, ja przekonywałem żeby zrobił na części nastawu podwójną i porównał efekty, wiadomo że są amatorzy jednej i drugiej opcji, zależy to też od sprzętu i wsadu. Każdy decyduje sam kierując się własnym smakiem, ale warto popróbować z 'niejednego pieca'

Co do nalewek na psocie z pot stilla to do cukrówek nie jestem przekonany, ale owoce na destylacie owocowym, należycie odleżanym i całość odpowiednio wysezonowana to już inna bajka, i normalnym jest dla mnie że zdania są podzielone, tak samo jak gusta.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika
Emiel Regis

 
Posty: 1463

Re: nalewki z bimbru

Postprzez fantik1 » Piątek, 27 Lip 2012, 03:43

Witam
Troszkę monotematyczna ta dyskusja, negująca użycie dobrego, kilkukrotnie gotowanego i oczyszczanego węglem drzewnym (sposób opisany na forum) destylatu do nalewek ziołowych. Czy Benedyktynka robiona była oryginalnie na rozcieńczonym, 96.6% absolucie?
Moim zdaniem, dobra mieszanka ziół (dostępnych w naszym sklepiku i własnych) w połączeniu z w/w destylatem ma właśnie TEN SMAK!
:mrgreen:
Co do owocowych, nie wypowiadam się, bo to konik mojej squo, a ona robi tylko z czystego i kupnego (na razie :twisted: ) spirytu...
Pozdrawiam smakoszy ziółek :)
Slainte!
Awatar użytkownika
fantik1

 
Posty: 48

Re: nalewki z bimbru

Postprzez andrea » Piątek, 27 Lip 2012, 06:53

Kiedyś dostałem dobry bimberek od kuzyna i zrobiłem kontrolnie nalewki z aronii, z imbiru i z derenia. Te dwie pierwsze jakościowo słabe, był wyczuwalny posmak. Nie pomogło nawet roczne leżakowanie. Jakoś zmęczyliśmy :D
Natomiast dereń wspaniały. Zdecydowanie lepszy od tego na spirytusie. Miód w gębie. Szkoda, że już go nie ma. Dlatego w tym roku planuję zrobić dereniówkę w dwóch wersjach.
Myślę, że w wypadku czerwonych i czarnych owoców nalewka z bimbru ma szanse być lepszą. Ale to moje zdanie.
andrea

 
Posty: 128

Re: nalewki z bimbru

Postprzez kochanek Kranei » Środa, 8 Sie 2012, 21:36

andrea napisał(a):Kiedyś dostałem dobry bimberek od kuzyna i zrobiłem kontrolnie nalewki z aronii, z imbiru i z derenia. Te dwie pierwsze jakościowo słabe, był wyczuwalny posmak. Nie pomogło nawet roczne leżakowanie. (....) Myślę, że w wypadku czerwonych i czarnych owoców nalewka z bimbru ma szanse być lepszą. Ale to moje zdanie.


Dodam swoje pięć groszy. Przyszła do mnie z prośbą koleżanka i z tatowym bimbrem. "zrób coś z tym, bo nie da się tego pić". Było to zimą, żadnych owoców... Żadnych? Miałem jakieś suszone derenie, aronię, jagody, słodką jarzębinę i śliwki. Suche jak pieprz. Zalałem to przegotowana wodą z cukrem i zostawiłem do napęcznienia. Po kilku dniach dodałem bimber. Po jakimś miesiącu odcedziłem, odfiltrowałem i oddałem, bo koleżanka świętowała urodziny. Czy było czuć? Tak. Ale nie tak jak poprzednio. Naturalnie nawet słowem nie wspomnieliśmy, że to na samogonie ten likier. "Znawcy", a towarzystwo było miedzynarodowe, wyczuli nawet, że to na bazie grappy. Na co skwapliwie przytakiwaliśmy.
kochanek Kranei
Awatar użytkownika
kochanek Kranei

 
Posty: 115

Re: nalewki z bimbru

Postprzez klodek4 » Czwartek, 9 Sie 2012, 08:30

Jakieś trzy tygodnie temu, miałem okazję próbowac bimberku, od starszej Pani, która zajmuje się tym latami, miałem wiele wątpliwości przed skosztowaniem, jednak po schłodzeniu owego trunku, i degustacji, stwierdziłem że praktyka czyni mistrza, przyznam miało to aromacik tzwn bimberku, ale....... boskiego bimberku, po prostu pychotka jakiej dawno nie piłem, o smakowej zawartości rodzynek i czegoś tam jeszcze i ponoc tylko jednokrotnej destylacji, poranne otworzenie oka jeszcze bardziej mnie przekonało, nie zostało żadnego tupania mew :mrgreen: .
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1179

Re: nalewki z bimbru

Postprzez Bree » Środa, 15 Sie 2012, 00:03

Panowie a co powiecie na zrobieniu nalewki przykładowo Wiśniowej, z wina wiśniowego ?
Przykładowo, jeśli ktoś ma zaparcie. Robi brandy wiśniowe, sezonuje rok np w płatkach z drzewa wiśniowego czy dębu, potem zalewa nim wiśnie i cukier, robi likier lub nalewkę.
Podwójne wiśnie...jak Wy to widzicie? Bo ja na tym opierałem swoją motywację do produkcji. Proces może wymagający cierpliwości, ale akurat mi o to chodzi.
Bree

 
Posty: 6

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wytwarzanie i Produkcja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa