NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
-
- Posty: 102
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Tydzień temu małżonka moja postanowiła zrobić nalewkę. Na ryneczku zakupiła coprawda czereśnie, nie wiśnie i według rady pani handlarki zasypała je cukrem. Alkohol miała dodać po tym, jak owoce puszczą sok. Jakie było jej zdziwienie, gdy po 5 dniach sprawdzając słój z nalewką stwierdziła, że zaszła w nim fermentacja winna. Tak więc dzikie drożdże nie próżnują i rozwijają się, gdy tylko znajdą dla siebie korzystne warunki.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
To jest właśnie jedna z metod robienia nalewek. My decydujemy kiedy przerwać fermentację dolewając wódki lub spirytusu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Chciałem zrobić nalewkę wiśniową i zasugerowałem się mniej więcej dwoma powyższymi przepisami i zrobiłem na dwa sposoby
Pierwszy to zalanie 1kg wiśni 1L 70% alko, potem zlanie , zasypanie owoców cukrem itd..
Drugi to zasypanie 1 kg wiśni cukrem , potem zalanie alko itd..
Jednak w różnych przepisach widzę spore rozbieżności w ilości dodawanego cukru na "kilogramolitr"
1kg owoców/1L alko, w jednym przepisie jest 0,2kg w innym 0,5kg a jeszcze innym 1kg Więc jak tu dobrze dodać cukru ? Bo 0,2 kg do 1kg to spora różnica.
Pierwszy to zalanie 1kg wiśni 1L 70% alko, potem zlanie , zasypanie owoców cukrem itd..
Drugi to zasypanie 1 kg wiśni cukrem , potem zalanie alko itd..
Jednak w różnych przepisach widzę spore rozbieżności w ilości dodawanego cukru na "kilogramolitr"
1kg owoców/1L alko, w jednym przepisie jest 0,2kg w innym 0,5kg a jeszcze innym 1kg Więc jak tu dobrze dodać cukru ? Bo 0,2 kg do 1kg to spora różnica.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Najważniejsze aby alkohol przykrył owoce. Co do cukru to ja w tym przypadku nie trzymam się sztywno przepisu. Cukru daję tyle aby owoce były przykryte (warstwami). Jak się okaże, że masz za mało słodkości to zawsze możesz dosłodzić. I nie zawsze trzeba dodawać cały syrop cukrowo owocowy.
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
@chadie - stosując kolejność alko-cukier masz kontrolę nad ostatecznym smakiem nalewki.
Owoce każdego roku (nawet z różnych stanowisk) mogą się różnić zawartością cukru, którego stosując cykl cukier-alko już nie wyciągniesz z nalewki.
Ponadto zasypywanie najpierw cukrem może dać efekt (czasem pożądany) wstępnego podfermentowania co daje winne posmaki w nalewce niekoniecznie dodające jej urody.
================================
Teraz przepis na nalewkę wiśniową z pieprzem:
- prawie pełny słój wydrylowanych wiśni (dajemy 10-15 pestek na litr pojemności słoika),
- zalewamy spirkiem ok. 70% żeby przykryć owoce na ok. 2 cm,
- dodajemy cały pieprz czarny lub kolorowy (ja na 4 l słój daję dwie mocno czubate łyżki),
- macerujemy 4-6 tygodni mieszając od czasu do czasu,
- zlewanko i zasypanie wiśni cukrem (ile? - na wyczucie),
- po rozpuszczeniu się cukru dosładzanie otrzymanym syropem nalewki do smaku,
- jak zostanie syropku to wzmocnić go można i mamy likier.
Nalewka powinna postać żeby się ułożyć. Na początku jest nieco piekąca, ale po roku wychodzi mistrzostwo świata. Warto poczekać.
=============
Powyższą metodę można stosować przy wyrobie w zasadzie wszystkich nalewek owocowych.
Owoce każdego roku (nawet z różnych stanowisk) mogą się różnić zawartością cukru, którego stosując cykl cukier-alko już nie wyciągniesz z nalewki.
Ponadto zasypywanie najpierw cukrem może dać efekt (czasem pożądany) wstępnego podfermentowania co daje winne posmaki w nalewce niekoniecznie dodające jej urody.
================================
Teraz przepis na nalewkę wiśniową z pieprzem:
- prawie pełny słój wydrylowanych wiśni (dajemy 10-15 pestek na litr pojemności słoika),
- zalewamy spirkiem ok. 70% żeby przykryć owoce na ok. 2 cm,
- dodajemy cały pieprz czarny lub kolorowy (ja na 4 l słój daję dwie mocno czubate łyżki),
- macerujemy 4-6 tygodni mieszając od czasu do czasu,
- zlewanko i zasypanie wiśni cukrem (ile? - na wyczucie),
- po rozpuszczeniu się cukru dosładzanie otrzymanym syropem nalewki do smaku,
- jak zostanie syropku to wzmocnić go można i mamy likier.
Nalewka powinna postać żeby się ułożyć. Na początku jest nieco piekąca, ale po roku wychodzi mistrzostwo świata. Warto poczekać.
=============
Powyższą metodę można stosować przy wyrobie w zasadzie wszystkich nalewek owocowych.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Wisienki już dochodzą powoli,więc postanowiłem podzielić się przepisami.Potrzebujemy duży słój ,lepszy jest balon 5 l ze względu na możliwość łatwego zamknięcia, korkiem z atestem !!!.
-alkohol 50%
-cukier
-wiśnie KELLERIS
Owoce myjemy i suszymy, następnie drylujemy, do słoja i zalewamy tak alkoholem aby owoce były lekko przykryte.
Następnie macerujemy od sześciu do nawet dwunastu tygodni.Zlewamy macerat a na owoce sypiemy cukier,10 do 15 dkg na kg owoców.Po tygodni jak cukier się rozpuści dosładzamy syropem do smaku, z wyczuciem aby nie przesłodzić,ewentualnie jak mało to dosładzamy bezpośrednio nalew cukrem.
Odstawiamy do wyklarowania,następnie dekantujemy z nad osadu do butelek i odstawiamy, w ciemne chłodne miejsce.Nalewka na wiśniach Kelleris jast pyszna od razu jednak jak postoi to zyskuje na smaku.
Drugą wiśniówkę którą proponuję, to wiśniówka dwa razy zalewana.
Wiśnie Łutówki drylowane macerujemy alkoholem 70%, nawet 12 tygodni.Zlewamy i przetrzymujemy
w chłodnym, ciemnym miejscu do następnego sezonu nalewkowego czyli 12 miesięcy.Właśnie tym maceratem zalewamy wiśnie kelleris i postępujemy jak w przepisie wyżej.Jest to nalewka dla cierpliwych smakoszy.
-alkohol 50%
-cukier
-wiśnie KELLERIS
Owoce myjemy i suszymy, następnie drylujemy, do słoja i zalewamy tak alkoholem aby owoce były lekko przykryte.
Następnie macerujemy od sześciu do nawet dwunastu tygodni.Zlewamy macerat a na owoce sypiemy cukier,10 do 15 dkg na kg owoców.Po tygodni jak cukier się rozpuści dosładzamy syropem do smaku, z wyczuciem aby nie przesłodzić,ewentualnie jak mało to dosładzamy bezpośrednio nalew cukrem.
Odstawiamy do wyklarowania,następnie dekantujemy z nad osadu do butelek i odstawiamy, w ciemne chłodne miejsce.Nalewka na wiśniach Kelleris jast pyszna od razu jednak jak postoi to zyskuje na smaku.
Drugą wiśniówkę którą proponuję, to wiśniówka dwa razy zalewana.
Wiśnie Łutówki drylowane macerujemy alkoholem 70%, nawet 12 tygodni.Zlewamy i przetrzymujemy
w chłodnym, ciemnym miejscu do następnego sezonu nalewkowego czyli 12 miesięcy.Właśnie tym maceratem zalewamy wiśnie kelleris i postępujemy jak w przepisie wyżej.Jest to nalewka dla cierpliwych smakoszy.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 14 sty 2014, 23:21
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Ja dzisiaj zacząłem "produkcję" nalewki mieszając niektóre przepisy i własne uznanie.
Wydrylowałem 3kg wiśni. Odmiana "Nadwiślanka" - na szczęście mam do niej nieograniczony dostęp i nie muszę używać żadnych odmian sprowadzanych. Wydrylowane wiśnie wrzuciłem do gąsiora, do tego garść migdałów (to z przepisu autora wątku) zalałem to 0,5L wódki i 0,7L spirytusu. Długość maceracji? poczekam około 5 tygodni. Potem cukier, zrobienie syropu i do butelek
Wydrylowałem 3kg wiśni. Odmiana "Nadwiślanka" - na szczęście mam do niej nieograniczony dostęp i nie muszę używać żadnych odmian sprowadzanych. Wydrylowane wiśnie wrzuciłem do gąsiora, do tego garść migdałów (to z przepisu autora wątku) zalałem to 0,5L wódki i 0,7L spirytusu. Długość maceracji? poczekam około 5 tygodni. Potem cukier, zrobienie syropu i do butelek
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Kiedyś piłem wiśniówkę z SUSZONYCH WIŚNI
To byłoo.......coś pysznego,....smak nie do opisania
To byłoo.......coś pysznego,....smak nie do opisania
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lip 2014, 14:59 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Ja jak zjadam jedno jabłko to i pesteczki też wcinam. Jednak co do nalewek to nie pokusiłbym się na taki eksperyment.
Najlepszym sposobem jest maceracja potłuczonych pestek w spirytusie 70%, niewielka ilość, a następnie doprawienie do smaku.
Tym sposobem nie musimy dodawać do nalewki sprowadzonych migdałów
Najlepszym sposobem jest maceracja potłuczonych pestek w spirytusie 70%, niewielka ilość, a następnie doprawienie do smaku.
Tym sposobem nie musimy dodawać do nalewki sprowadzonych migdałów
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lip 2014, 21:27 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Generalnie warto przeczytać również http://alkohole-domowe.com/forum/post48397.html#p48397.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Generalizować wszystkiego się nie powinno, tak jak i o smakach nie powinno się dyskutować. Mnie jednak nie przekonuje stwierdzenie, że do nalewki trzeba dodać tyle tego, a tego tyle i będzie smaczna bo wszystkim w około mnie smakuje. Ja jednak bym przekonywał do maceracji dodatków smakowych osobno, pozbędziemy się tym sposobem rozczarowań typu, dałem(am) za dużo goździków co robić? Pomóżcie. Jeżeli chodzi o smak amigdaliny, to wiśnia posiada ją we wszystkim z czego jest zbudowana, tak więc po wypestkowaniu będzie i tak się w nalewie znajdować. Znakomitym do tego przykładem jest odmiana Kelleris.
Ostatnio zmieniony środa, 16 lip 2014, 14:59 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 57
- Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Ze słodyczy najbardziej smakuje mi piwo i wódka
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Witam.
Ja zawsze robię najprostszy sprawdzony przeze mnie przepis:
1kg wiśni z pestkami
1kg cukru
1L. 40% alkohol ..
W takich ilościach zalewam kilka słoików..
jednocześnie zasypuję zalewam i zostawiam na około 6 tygodni. Po tym czasie odlewam płyn dolewam 100ml 96% spityt i zostawiam znów na kilka miesięcy .
PYCHA....
Ja zawsze robię najprostszy sprawdzony przeze mnie przepis:
1kg wiśni z pestkami
1kg cukru
1L. 40% alkohol ..
W takich ilościach zalewam kilka słoików..
jednocześnie zasypuję zalewam i zostawiam na około 6 tygodni. Po tym czasie odlewam płyn dolewam 100ml 96% spityt i zostawiam znów na kilka miesięcy .
PYCHA....
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lip 2014, 15:31 przez burczas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
@dubois, przepis praktycznie masz już podany .
Wiśnie (niedrylowane, płukane) wrzucam do słojów 4,25l, zalewam 70% alkoholem tak, aby owoce były przykryte +2-3cm alkoholu "na zapas". Po 4-6 tygodniach nalew zlewam, a owoce zasypuję cukrem (zwykle 1kg cukru na owoce z 1 pełnego słoja) w garnku. Gdy puszczą trochę soku zaczynam powoli podgrzewać, żeby oddały cały sok i alkohol, który w nich pozostał. Po podgrzaniu do 60-70*C zostawiam je tak na 2-3h, wtedy oddają wszystko co miały . Syrop cukrowy i nalew łączę, ew. dosładzam/dolewam spirytusu do smaku, a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie .
Wiśnie (niedrylowane, płukane) wrzucam do słojów 4,25l, zalewam 70% alkoholem tak, aby owoce były przykryte +2-3cm alkoholu "na zapas". Po 4-6 tygodniach nalew zlewam, a owoce zasypuję cukrem (zwykle 1kg cukru na owoce z 1 pełnego słoja) w garnku. Gdy puszczą trochę soku zaczynam powoli podgrzewać, żeby oddały cały sok i alkohol, który w nich pozostał. Po podgrzaniu do 60-70*C zostawiam je tak na 2-3h, wtedy oddają wszystko co miały . Syrop cukrowy i nalew łączę, ew. dosładzam/dolewam spirytusu do smaku, a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 57
- Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Ze słodyczy najbardziej smakuje mi piwo i wódka
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Może źle napisałem. Otóż odlewam już likierek i do tego likieru dolewam po 100ml spirytu 96%. A wisieńki można podjadać. Choć nie próbowałem tych wiśni zasypywać ponownie cukrem i zalać spirytem, może jakiś wyciąg (syropowy) wyjdzie...
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 sie 2014, 07:37 przez Wald, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Pomysł dobry, a mnie jeszcze ciekawi, czy ktoś próbował użyć wiśni "ponalewkowych" do zaprawiania psoty Tak jak są komercyjne wódki z całymi, bądź częściowymi owocami w butelce, tak wrzucić po kilka takich wisienek na każde 0,5l swojego produktu?gr000by pisze: a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie .
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Pomysł idealny. Pamiętaj o tym aby to była czekolada gorzka. Ja tak robię oprócz wiśni też śliwki.
Poszukaj w internecie hasło: pijane śliwki w czekoladzie.
Poszukaj w internecie hasło: pijane śliwki w czekoladzie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Wiśnia i kawa, wiśnia i czekolada, wiśnią i aronia to jest to. Zasada w barmaństwie jest taką ,że co razem ze sobą jako substraty smakuje, smakuje też w finalnych produkcie. Ta zasada chyba też działa w naszym fachu.
Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Wiśnia, rum i nierafinowany cukier trzcinowy to też rewelacyjnej połączenie, bardziej intrygujące niż zwykła wiśniówka na rumie. Polecam wypróbować wszystkim fanom rumu i wiśni. Ja użyłem rumu mocno dębionego i cukru Dark Muscavado oraz Dry Demerara (mieszanka 1:1), palce (a raczej kieliszki) lizać .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy
Rusza nowy sezon wiśniowy, więc i nalewkę trzeba od nowa zrobić. Zamiast zwykłej jak w zeszłym roku, chcę zrobić coś nowego. Zastanawiam się nad dodaniem miodu i małej ilości świeżych liści mięty, która rośnie u mnie w nadmiarze. Kombinował ktoś z Was z podobnym zestawieniem?