NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: kobuszki »

Chadie jeżeli w pierwszej kolejności owoce zasypiesz najpierw cukrem, to grozi ci fermentacja, Chcesz otrzymać nalewkę nie wino.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: chadie »

Teoretycznie tak, z drugiej strony które drożdże poradzą sobie z takim BLG początkowym, przecież to jest 1kg cukru na 1kg wiśni
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Wald »

Poradzą sobie. Był taki przypadek już tutaj opisany, chyba w miodach. Dużo soku, cukier na dnie, więc Blg na powierzchni wcale nie takie duże. Dzikusy ruszą bez problemu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: kobuszki »

Tydzień temu małżonka moja postanowiła zrobić nalewkę. Na ryneczku zakupiła coprawda czereśnie, nie wiśnie i według rady pani handlarki zasypała je cukrem. Alkohol miała dodać po tym, jak owoce puszczą sok. Jakie było jej zdziwienie, gdy po 5 dniach sprawdzając słój z nalewką stwierdziła, że zaszła w nim fermentacja winna. Tak więc dzikie drożdże nie próżnują i rozwijają się, gdy tylko znajdą dla siebie korzystne warunki.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Pretender »

Dokładnie. Ale zalanie alko takiego "nastawu" też może przynieść ciekawy smak.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: lesgo58 »

To jest właśnie jedna z metod robienia nalewek. My decydujemy kiedy przerwać fermentację dolewając wódki lub spirytusu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Zbynek80 »

Chciałem zrobić nalewkę wiśniową i zasugerowałem się mniej więcej dwoma powyższymi przepisami i zrobiłem na dwa sposoby
Pierwszy to zalanie 1kg wiśni 1L 70% alko, potem zlanie , zasypanie owoców cukrem itd..
Drugi to zasypanie 1 kg wiśni cukrem , potem zalanie alko itd..
Jednak w różnych przepisach widzę spore rozbieżności w ilości dodawanego cukru na "kilogramolitr"
1kg owoców/1L alko, w jednym przepisie jest 0,2kg w innym 0,5kg a jeszcze innym 1kg Więc jak tu dobrze dodać cukru ? Bo 0,2 kg do 1kg to spora różnica.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: panta_rei »

Daj tyle, żeby Tobie smakowało, nie ma lepszej metody ;-) Zacznij od średniej ilości, może 0,5 kg?
Pozdrawiam, Sławomir

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Zbynek80 »

Tak zrobiłem :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Pretender »

Najważniejsze aby alkohol przykrył owoce. Co do cukru to ja w tym przypadku nie trzymam się sztywno przepisu. Cukru daję tyle aby owoce były przykryte (warstwami). Jak się okaże, że masz za mało słodkości to zawsze możesz dosłodzić. I nie zawsze trzeba dodawać cały syrop cukrowo owocowy.

tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 15:32
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: tata1959 »

@chadie - stosując kolejność alko-cukier masz kontrolę nad ostatecznym smakiem nalewki.
Owoce każdego roku (nawet z różnych stanowisk) mogą się różnić zawartością cukru, którego stosując cykl cukier-alko już nie wyciągniesz z nalewki.
Ponadto zasypywanie najpierw cukrem może dać efekt (czasem pożądany) wstępnego podfermentowania co daje winne posmaki w nalewce niekoniecznie dodające jej urody.
================================
Teraz przepis na nalewkę wiśniową z pieprzem:
- prawie pełny słój wydrylowanych wiśni (dajemy 10-15 pestek na litr pojemności słoika),
- zalewamy spirkiem ok. 70% żeby przykryć owoce na ok. 2 cm,
- dodajemy cały pieprz czarny lub kolorowy (ja na 4 l słój daję dwie mocno czubate łyżki),
- macerujemy 4-6 tygodni mieszając od czasu do czasu,
- zlewanko i zasypanie wiśni cukrem (ile? - na wyczucie),
- po rozpuszczeniu się cukru dosładzanie otrzymanym syropem nalewki do smaku,
- jak zostanie syropku to wzmocnić go można i mamy likier.

Nalewka powinna postać żeby się ułożyć. Na początku jest nieco piekąca, ale po roku wychodzi mistrzostwo świata. Warto poczekać.
=============
Powyższą metodę można stosować przy wyrobie w zasadzie wszystkich nalewek owocowych.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Wisienki już dochodzą powoli,więc postanowiłem podzielić się przepisami.Potrzebujemy duży słój ,lepszy jest balon 5 l ze względu na możliwość łatwego zamknięcia, korkiem z atestem !!!.
-alkohol 50%
-cukier
-wiśnie KELLERIS

Owoce myjemy i suszymy, następnie drylujemy, do słoja i zalewamy tak alkoholem aby owoce były lekko przykryte.
Następnie macerujemy od sześciu do nawet dwunastu tygodni.Zlewamy macerat a na owoce sypiemy cukier,10 do 15 dkg na kg owoców.Po tygodni jak cukier się rozpuści dosładzamy syropem do smaku, z wyczuciem aby nie przesłodzić,ewentualnie jak mało to dosładzamy bezpośrednio nalew cukrem.
Odstawiamy do wyklarowania,następnie dekantujemy z nad osadu do butelek i odstawiamy, w ciemne chłodne miejsce.Nalewka na wiśniach Kelleris jast pyszna od razu jednak jak postoi to zyskuje na smaku.

Drugą wiśniówkę którą proponuję, to wiśniówka dwa razy zalewana.
Wiśnie Łutówki drylowane macerujemy alkoholem 70%, nawet 12 tygodni.Zlewamy i przetrzymujemy
w chłodnym, ciemnym miejscu do następnego sezonu nalewkowego czyli 12 miesięcy.Właśnie tym maceratem zalewamy wiśnie kelleris i postępujemy jak w przepisie wyżej.Jest to nalewka dla cierpliwych smakoszy. :D

pić się chce
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 14 sty 2014, 23:21
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: pić się chce »

Jaką moc ma taka nalewka?

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Moc nalewki można obliczyć dopiero po całkowitej maceracji, i ilości otrzymanej nalewki gotowej.
Ta z wiśni Kelleris powinna mieć poniżej 40%.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

Ja dzisiaj zacząłem "produkcję" nalewki mieszając niektóre przepisy i własne uznanie.
Wydrylowałem 3kg wiśni. Odmiana "Nadwiślanka" - na szczęście mam do niej nieograniczony dostęp i nie muszę używać żadnych odmian sprowadzanych. Wydrylowane wiśnie wrzuciłem do gąsiora, do tego garść migdałów (to z przepisu autora wątku) zalałem to 0,5L wódki i 0,7L spirytusu. Długość maceracji? poczekam około 5 tygodni. Potem cukier, zrobienie syropu i do butelek :)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gary1966 »

Serwus, RICO, moja rada: spróbuj może nie drylować :ok: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: W_TG »

Kiedyś piłem wiśniówkę z SUSZONYCH WIŚNI
To byłoo.......coś pysznego,....smak nie do opisania
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lip 2014, 14:59 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

gary1966 pisze: spróbuj może nie drylować :ok: .
A co z tymi wszystkimi szumnymi informacjami o toksyczności pestek z wiśni? Bo tym się sugerowałem drylując ;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: radius »

Podrzucę ci hasło do wpisania w wyszukiwarkę; amigdalina.
Informacje o toksyczności pestek to bzdura :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Ja jak zjadam jedno jabłko to i pesteczki też wcinam. Jednak co do nalewek to nie pokusiłbym się na taki eksperyment.
Najlepszym sposobem jest maceracja potłuczonych pestek w spirytusie 70%, niewielka ilość, a następnie doprawienie do smaku.
Tym sposobem nie musimy dodawać do nalewki sprowadzonych migdałów ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lip 2014, 21:27 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Szlumf »

Ba chyba należy jednak zostawiać pestki. Ponownie polecam lekturę http://www.eioba.pl/a/1zy7/witamina-b17 ... wo-na-raka .
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

Generalnie warto przeczytać również http://alkohole-domowe.com/forum/post48397.html#p48397.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Generalizować wszystkiego się nie powinno, tak jak i o smakach nie powinno się dyskutować. Mnie jednak nie przekonuje stwierdzenie, że do nalewki trzeba dodać tyle tego, a tego tyle i będzie smaczna bo wszystkim w około mnie smakuje. Ja jednak bym przekonywał do maceracji dodatków smakowych osobno, pozbędziemy się tym sposobem rozczarowań typu, dałem(am) za dużo goździków co robić? Pomóżcie. Jeżeli chodzi o smak amigdaliny, to wiśnia posiada ją we wszystkim z czego jest zbudowana, tak więc po wypestkowaniu będzie i tak się w nalewie znajdować. Znakomitym do tego przykładem jest odmiana Kelleris.
Ostatnio zmieniony środa, 16 lip 2014, 14:59 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: dubois »

Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.
Poproszę przepis na tą wiśniówkę.

burczas
50
Posty: 57
Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Ze słodyczy najbardziej smakuje mi piwo i wódka
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: burczas »

Witam.
Ja zawsze robię najprostszy sprawdzony przeze mnie przepis:
1kg wiśni z pestkami
1kg cukru
1L. 40% alkohol ..
W takich ilościach zalewam kilka słoików..
jednocześnie zasypuję zalewam i zostawiam na około 6 tygodni. Po tym czasie odlewam płyn dolewam 100ml 96% spityt i zostawiam znów na kilka miesięcy .
PYCHA.... :-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lip 2014, 15:31 przez burczas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

@dubois, przepis praktycznie masz już podany ;).
Wiśnie (niedrylowane, płukane) wrzucam do słojów 4,25l, zalewam 70% alkoholem tak, aby owoce były przykryte +2-3cm alkoholu "na zapas". Po 4-6 tygodniach nalew zlewam, a owoce zasypuję cukrem (zwykle 1kg cukru na owoce z 1 pełnego słoja) w garnku. Gdy puszczą trochę soku zaczynam powoli podgrzewać, żeby oddały cały sok i alkohol, który w nich pozostał. Po podgrzaniu do 60-70*C zostawiam je tak na 2-3h, wtedy oddają wszystko co miały :D. Syrop cukrowy i nalew łączę, ew. dosładzam/dolewam spirytusu do smaku, a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: greg0004 »

burczas ja też nie lubię sobie utrudniać, ciekaw jestem czy dobrym sposobem na nalewkę wiśniową będzie zalanie wiśni 70% na 6 tyg, po oddzieleniu dodać syrop woda-cukier i do leżakowania? Choć zasyp cukrem owoców by wyciągnąć z nich wszystko to dobry pomysł.

burczas
50
Posty: 57
Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Ze słodyczy najbardziej smakuje mi piwo i wódka
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: burczas »

Może źle napisałem. Otóż odlewam już likierek i do tego likieru dolewam po 100ml spirytu 96%. A wisieńki można podjadać. Choć nie próbowałem tych wiśni zasypywać ponownie cukrem i zalać spirytem, może jakiś wyciąg (syropowy) wyjdzie... :punk:
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 sie 2014, 07:37 przez Wald, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

gr000by pisze: a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie ;).
Pomysł dobry, a mnie jeszcze ciekawi, czy ktoś próbował użyć wiśni "ponalewkowych" do zaprawiania psoty :) Tak jak są komercyjne wódki z całymi, bądź częściowymi owocami w butelce, tak wrzucić po kilka takich wisienek na każde 0,5l swojego produktu?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

W tym roku chcę tak "uszlachetnić" kilka butelek 0,5l czyściochy, ale zobaczymy czy mi się to uda - czasu co raz mniej, a roboty wcale nie ubywa :(.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

Wpadłem (a w zasadzie moja druga połówka) na jeszcze jeden pomysł wykorzystania tych wiśni - a jakby roztopić czekoladę, wlać w formy z bombonierek i zatopić w tym te wiśnie? :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: lesgo58 »

Pomysł idealny. Pamiętaj o tym aby to była czekolada gorzka. Ja tak robię oprócz wiśni też śliwki.
Poszukaj w internecie hasło: pijane śliwki w czekoladzie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: W_TG »

Dziękuje za pomysły. Sądzę zę wiśnie staną sie surowcem doświadczalnym.
Podzielę je na kilka porcji i przetestuje Wasze propozycje.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: cafekot »

Kosztując wiśnióweczkę popiłem ją dobrą kawą z kafetierki, pomlaskałem i pomyślałem, że to dobre połączenie.
Odlałem literek nalewki i dodałem mocnego naparu z kawy - połączenie jest bardzo dobre i gorąco polecam je.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: michal278 »

Wiśnia i kawa, wiśnia i czekolada, wiśnią i aronia to jest to. Zasada w barmaństwie jest taką ,że co razem ze sobą jako substraty smakuje, smakuje też w finalnych produkcie. Ta zasada chyba też działa w naszym fachu.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

Wiśnia, rum i nierafinowany cukier trzcinowy to też rewelacyjnej połączenie, bardziej intrygujące niż zwykła wiśniówka na rumie. Polecam wypróbować wszystkim fanom rumu i wiśni. Ja użyłem rumu mocno dębionego i cukru Dark Muscavado oraz Dry Demerara (mieszanka 1:1), palce (a raczej kieliszki) lizać :odlot:.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

Rusza nowy sezon wiśniowy, więc i nalewkę trzeba od nowa zrobić. Zamiast zwykłej jak w zeszłym roku, chcę zrobić coś nowego. Zastanawiam się nad dodaniem miodu i małej ilości świeżych liści mięty, która rośnie u mnie w nadmiarze. Kombinował ktoś z Was z podobnym zestawieniem?

kazik78K
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 5 sie 2015, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: kazik78K »

Cukier można zastąpić miodem. Liście mięty jakoś mi nie pasują, ale spróbować można :D
http://tlumaczeniakontynent.pl/

Wyskok
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 22:18
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Wyskok »

Ja robię tak: wisnie mrozone zalewam. Żórawinę suszoną zalewam. Potem mieszam jedno z drugim w dowolnych proporcjach, a dla osiągnięcia zachwytu gości - dodaję tarninówkę.

Wyskok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”