Nalewka z młodych pędów sosny.

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: mima » środa, 27 maja 2009, 21:37

W samych pędach ich faktycznie nie ma.
Natomiast na ich czubkach, pączkach na tych
brązowych łupinkach, jest substancja
z której to pszczoły wytwarzają propolis.

Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami, owadami itd.

,,Propolis, to lepka, żywiczna substancja o barwie brunatnej, zielonkawej. Słowo propolis w języku Greckim oznacza "przedmurze miasta". Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów wewnętrznych ula, uszczelniania gniazda. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu. "

http://www.pasieka.rostkowski.info/propolis.html
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


Aktualne promocje
COOBRA węgiel aktywny- obj.1,7L,  0,40-0,85mm, absorpcja: 1050m2/g
Węgiel aktywny Coobra 1,7 l
Cena: 23,99 zł  
Promocja: 19,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 21,99 zł
6 butelek. Piękne butelki dla koneserów domowych nalewek i wszelkich innych spirytualiów.
1 x Pakiet 6 szt - butelka ALDO Classic 500ml+korek
Cena: 65,90 zł  
Promocja: 59,40 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Doskonałe do koniaków, whisky, starek czy bourbonów.
100 g - Płatki dębowe mocno opiekane
Cena: 11,49 zł  
Promocja: 9,90 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo - Pakiet 10 sztuk
Cena: 69,99 zł  
Promocja: 54,90 zł
Silny dwuskładnikowy środek do klarowania nastawów owocowych, cukrowych, zbożowych oraz domowych win białych i czerwonych.
Duoklar Wujka Władka- środek do klarowania
Cena: 4,99 zł  
Promocja: 4,49 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,49 zł  
Promocja: 6,99 zł
Bardzo silne drożdże turbo dla wymagających destylerów. Dedykowane  do produkcji nastawów cukrowych.
Drożdże Turbo Wujka Władka 135 g
Cena: 10,90 zł  
Promocja: 8,90 zł
Tu nie chodzi o Bitwę Pod Grunwaldem...
Kamionka pękata 450ml+korek - model 1410
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 18,99 zł
Drożdże do zacierów zbożowych i ziemniaczanych.
Drożdże Zbożowe Wujka Władka
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 7,49 zł
Solidny i elegancki kran z zaworem kulowym.
Kran 1/2 cala ze stali kwasoodpornej INOX
Cena: 95,00 zł  
Promocja: 85,00 zł
Jak uzyskać najczystszy nastaw ? Umożliwia to zestaw 3 produktów.
AD zestaw startowy (drożdże AD48+AD węgiel płynny+AD Duoklar)
Cena: 19,90 zł  
Promocja: 18,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1037
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: Juliusz » czwartek, 28 maja 2009, 14:14

Cześć Mima,

Robiłem taką nalewkę z dodatkiem zalewu wysłodzonych już czubków sosnowych, jeszcze w Kraju używając spirytusu i wódki.

Jedyne co jest warte uwagi to ilość dodatku tego ekstraktu do nalewki. O ile sam sok jest, uważam, pyszny i zdrowotny o tyle w nalewce może sprawić Ci niespodziankę (jak i mnie sprawił). Moja nalewka na suszonych śliwach z sosną stała się podobna jakby do politury, autentycznie w nalewce nie pasował ten wyciąg z sosny.

Myślę, że problemem była ilość ekstraktu sosnowego w alkoholu. Dodam, że nie używa się beczek z, czy dodatków drewna sosnowego w produkcji trunków i być może jest to jakaś stara prawda.

Opisz jak to wychodzi bo temat jest ciekawy.

Juliusz
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: mima » czwartek, 28 maja 2009, 20:42

Witam.
Na razie jest to w gąsiorach i nie mam czasu się za to zabrać.
Jak coś z tego zrobię to na pewno napiszę. :D ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


forma
100
Posty: 132
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: forma » sobota, 13 cze 2009, 22:54

alo alo ja również śledze ten temat....MIMA co z tego wyszło ???
odbiór....
mam jeszcze jedno pytanie,mianowicie,czy jak zacier z żyta przedestyluje 3 razy to będzie to dobry materiał na nalewke? czego wy używacie? swojskiej cukrówki czy kupnego spirytu??? pozdrawiam
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: bogdan » niedziela, 14 cze 2009, 22:07

forma pisze:alo alo ja również śledze ten temat....MIMA co z tego wyszło ???
odbiór....
mam jeszcze jedno pytanie,mianowicie,czy jak zacier z żyta przedestyluje 3 razy to będzie to dobry materiał na nalewke? czego wy używacie? swojskiej cukrówki czy kupnego spirytu??? pozdrawiam

forma, jak możesz wogóle pomyśleć, że ktokolwiek z użytkowników tego forum używa kupnego spirytusu, a fe!!!!!!!!


pozdrawiam Bogdan


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: mima » poniedziałek, 15 cze 2009, 21:30

alo alo ja również śledze ten temat....MIMA co z tego wyszło ???
odbiór....


Wszystko jest nadal w gąsiorach.
Jedno słodkie, a drugie z procentami.
Na razie nie mam wcale czasu się tym zajmować.
Na pewno zajmę się tym najwcześniej we wrześniu.
Teraz poświęcam się innym moim pasiom.
A wyprodukowane hobby też trzeba systematycznie
wlewać w gardło. :lol:
Pozdrawiam Cię forma. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 19:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: Coorp.pl » sobota, 12 wrz 2009, 14:48

Kilka razy robiłem już nalewkę z czubków sosny. Przyznam się, że choć trzeba się napracować, najsmaczniejsza wychodzi z pędów młodziutkich, takich ok. 3 cm. Zbieram 5 litrów pedów, przesypuję cukrem jak na sok, nic nie ubijam, bo to UB-ckie metody (schabowych też się nie tłucze młotkiem, to barbarzyństwo dla tak szlachetnego miesa, tylko 1 raz pier....ąć pięścią. Trzeba mieć łapę). Zalewam rozrobioną do 40% pociechą. Stoi 3 m-ce. Zlewam, zalewam nowym alkoholem nie dodając cukru. Po miesiącu zlewam znowu, zalewam nowym alkoholem, po kolejnym miesiącu zlewam, łączę wszystko (już wtedy jest październik - czas przeziębień), czubki sosnowe do zacieru, żeby oddały resztki alkoholu. Z pierwszego zlewu odlewam litr na syrop. Resztę mam do smakowania lub 30 gram do gorącej herbaty na wypocenie. Moje dwie koleżanki nie chcą tego piś, bo mówią, że świerkiem zalatuje a na pogrzeb im się nie spieszy. W/g. mnie jest przesmaczna i przezdrowa. Polecam.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)


Babilon
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 22 sty 2010, 10:00
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: Babilon » poniedziałek, 10 maja 2010, 10:36

Witam

Wiem, że temat nieco "zakurzony" może warto jednak go odświeżyć, szczególnie na początku maja, kiedy to młode pędy pną się ku górze ;)

Mam takie pytanie: Czy mogę zrobić teraz syrop powiedzmy z 5 kg pędów i zalać po dłuższym czasie 70% psotą (po pół roku) ? wyjdzie z tego nalewka, czy lepiej zaczekać do przyszłego roku? Wątpliwość wynika z tego, że nie mam jeszcze instrumentu psocącego, a spirytu kupować nie zamierzam.

Ile użyć kg cukru, przynajmniej szacunkowo na około 5 kg pędów (5 kg cukru?) ? I ile trzymać razem mieszając co jakiś czas, żeby wyszedł ładny smaczny syrop do późniejszego zaprawienia ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

the_raven
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 3 lut 2011, 19:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :D
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Pinia - nalewka sosnowa

Postautor: the_raven » czwartek, 21 kwie 2011, 21:02

Drodzy psotnicy pora już się zbliża bo dosłownie parę dni i będą do zbierania pędy sosny. Ładnych parę lat temu moi rodzice zbierali te pędy i zasypywali cukrem (tu się muszę dokładnie dowiedzieć co i jak, bo jakoś warstwami się sypało?) i pędy puszczały sok. I tak Sobie myślę a może by taką nalewkę zrobić. Pił ktoś takie coś?? Syrop rewelacja, a w necie piszą ze nalewka zdrowotna...

Pozdrawiam raven


Babilon
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 22 sty 2010, 10:00
Załączniki
Re: Nalewka z młodych pędów sosny.

Postautor: Babilon » poniedziałek, 9 maja 2011, 17:48

Po moim ostatnim poście zrobiłem syrop z 1 kg pędów, zdrowotne właściwości aż się w powietrzu unosiły podczas zlewania, niestety po pewnym czasie syrop mi się zepsuł :/
Teraz jak tylko mijam sosenki to patrze czy już się nadają, przyszły weekend powinien być w sam raz na zbiory :)
Spirytus już czeka. Tyle, że najpierw pędy zasypie cukrem, postawie w cieple na 1-3 dni (żadne piekarniki) zleje syrop i dopiero dodam %. Muszę jeszcze pokombinować ile dodać 80% alko do 1 l syropu, żeby miał jakieś 35-45%

Pozdrawiam


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości