Nalewka z kawy i kakao

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
szteker
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 mar 2017, 10:39

Post autor: szteker »

Witam. Zalałem spirytusem kawę mieloną i kakao. Wszystko w litrowym, szklanym słoiku. Po okresie około 9 dni przefiltrowałem produkt przez pieluchę tetrową. Kawa została odcedzona, ale kakao nie zdołało zatrzymać się na tetrze. Mimo wszystko rozcieńczyłem syropem z wody i cukru i odstawiłem na parę dni. Jednak nie dawało mi spokoju ten osad z kakao na dnie, więc filtrowałem jeszcze raz przez worek bawełniany. Kakao się oddzieliło od nalewu, super. Od razu przelałem do uprzednio wyparzonych i ostygniętych butelek. Po około dwóch dniach zauważyłem męty. Znów filtrowałem przez worek bawełniany, tym razem 3 razy. Niestety nic nie pomogło. Dalej takie białawe męty pływią. Jak doprowadzić to do stanu klarownego?
Przyznam, że poszedłem na żywioł, bo zaczynam przygodę z nalewkami.
koncentraty wina

BrodatyPustelnik
10
Posty: 19
Rejestracja: środa, 11 sty 2017, 10:18
Krótko o sobie: Jestem cichym pustelnikiem, mieszkam w swej chacie na uboczu gdzie produkuje naleweczki oraz inne alkohole :D
Ulubiony Alkohol: Szkocka, burbon oraz wódeczka :)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: BrodatyPustelnik »

Poczekaj aż osad opadnie, następnie zlej z nad osadu. Wydaje mi się że powinno pomóc.
Pozdrawiam,
Kamil

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: wawaldek11 »

Z własnego doświadczenia wiem, że zalewanie surowców spirytusem przynosi kłopoty. Mocny alkohol wypłukuje różne składniki - tłuszcze, woski z powierzchni owoców, białka - a po rozcieńczeniu konsumpcyjnym zaczynają się one wytrącać i tworzą się emulsje.
W Twoim przypadku prawdopodobnie jest to tłuszcz kakaowy. Może pomóc zamrożenie nalewki i powtórne filtrowanie. Możesz również spróbować rozcieńczyć wodą lub syropem, zmrozić, przefiltrować jeśli będzie osad i dodać spirytusu do wymaganej mocy.
Ale największym naszym sprzymierzeńcem jest czas ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
szteker
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 mar 2017, 10:39
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: szteker »

Pięknie:) Tak więc poczekam, popatrzę.
Nie będę więcej zalewał samym spirytusem.
Dzięki wielkie
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: Kamal »

Na drugi raz pomyśl o ziarnach kakowaca. :-) Ja po używaniu kakao i kłopotliwej filtracji, postanowiłem kupić ziarno i to jest strzał w 10. Smak super :ok: i filtracja bez problemu :ok:.
K.
Obrazek

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: W_TG »

W naszych warunkach domowych naturalnemu klarowaniu nic nie dorówna.
Żadne gazy, sączki, pieluchy itp
Może i można by się bawić filtrami ceramicznymi etc. Ale to skala czysto laboratoryjna.
Ponad roczna nalewka z dzikiej róży, klarowna zdawać by się mogła jak kryształ, przelana do butelek, po kolejnym roku dała brązowy osad.
I nic Pan nie zrobisz. Trzeba czeeeekać, czeeeekać, czee......
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: wawaldek11 »

Ja myślę, że te późne osady pojawiające się w odstanych już nalewkach, to nowo powstałe produkty np. utleniania nalewki, działania światła
czy powolnych reakcji chemicznych. Dlatego należy pamiętać: nie napowietrzajmy! Lewarujmy! Obciągajmy!
Swoje nowe nalewki tak właśnie zamierzam czynić ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
szteker
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 mar 2017, 10:39
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: szteker »

Na moją nalewkę pomogła zwykła przegotowana kranówka. Dzięki za każdą radę.
Na zdrowie :piwo:

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka z kawy i kakao

Post autor: wawaldek11 »

W jaki sposób?
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”