Nalewka z arbuza.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
krzymyt
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2014, 16:18
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: krzymyt »

Czy zna ktoś może przepis na nalewkę z arbuza.
promocja
Awatar użytkownika

kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: kamilos ms »

Arbuz to praktycznie sama woda nie wiem czy dobre coś z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: ramzol »

Ponoć arbuza się sprytem nastrzykuje :lol: czy jak kto woli wstrzykuje się spirytus do arbuza :lol: zostawia na 2 tygodnie i wpiernicza łyżką. Nigdy nie próbowałem bo nie lubię arbuzów ale brzmi ciekawie ;)
Edit:
Arbuz do ciemnego i proponuje nabyć gdzieś w ciepłych krajach :lol: nie w biedronce :womit:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: ustianowski »

Ja o nalewce gdzieś słyszałem, ale przepisu nie znam. Za to próbowałem arbuza naszpikowanego spirytusem i smakuje na prawdę super. Tylko nie wiem ile spirytusu do niego trzeba wstrzyknąć. Ramzol jak byś spróbował to na pewno by ci posmakował, ja też za arbuzami nie przepadam, ale ten był ok.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: JanOkowita »

Dam przepis:

Arbuza rozcinamy, zjadamy część ze środka - można wypluwać pestki na sąsiadów biesiady. Potem wlewamy wino typu Sangria do tej połówki i podajemy na stół ze słomkami. Każdy pije ile chce. Przepis z 1984 roku z akademików AGH.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: k.kolumb »

Ja robię inaczej : po wybraniu pestek do połówek arbuza wlewa się żołądkową gorzką. Goście dostają łyżki do zupy, siadają wokół i radości jest co nie miara :D . Obydwa składniki muszą być bardzo zimne.Przyrządzałem na jachcie.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: Lootzek »

Z Agą użyliśmy kiedyś do "pijanego arbuza" rakiji gronowej.

Modyfikacja przepisu w stosunku do tych wyżej polegała na tym że wnętrze niedużego arbuza zostało wykrojone i pocięte w kostkę. Można też użyć takiej specjalnej łyżeczki do wykrawania kulek. Na połówkę arbuziaka 1/3 butelki 0,7 trunku, do lodówki aż się schłodzi solidnie a potem.. To już tylko w głowie szumi. :D
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: david81z »

Nie wiem jak zrobić nalewkę arbuzową, ale wiem jak wódkę z arbuza.
Oto film instruktażowy.
https://www.youtube.com/watch?v=B2803GyH9Cc

darekint
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 06:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: darekint »

Na początku lat 80tych jak spędzałem wakacje na ws, do lasu wywieźli całego robura arbuzów(chyba z jakiegoś społemowskiego zieleniaka czy cóś). Jak się wujek dowiedział pojechał z sąsiadem po to furmanką . Większość to były całkiem dobre arbuzy ale trochę baliśmy się to jeść. Za to ten bimber to przez lata wspominali.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: michal278 »

Arbuziada to taki przepis : robimy od gory arbuza dziure, wyjmujemy trochę miąższu i wlewamy na to miejsce spirytus. Potem po 2-3 dniach schładzamy arbuza i międolimy w środku. Takie kawalki miąższu podajemy w szklankach.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: jpiwek »

A może zblendować arbuza i odparować podgrzewając w garnku wodę i dopiero z takiego syropu robić nalewkę?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: michal278 »

Przypalisz. Po prostu wlewasz spirytus i po sprawie tylko Max 80%
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: jpiwek »

Co? Wodę przypalę?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: michal278 »

Chcesz próbuj nikomu nie zabroni eksperymentować.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

damonum
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 04:07
Ulubiony Alkohol: pivo Fosters
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bath, England
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: damonum »

Nalewka nalewką lepiej upić arbuza a oto przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=krABcDEmIs8

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: jpiwek »

Arbuz kupiony zrobie zdjecia z odparowywania. Lubie arbuza najwyżej będzie na syrop do kawy.

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: Nalewka z arbuza.

Post autor: tomektz »

Ja widziałem jak to robi Jamie Oliver na jednym z kanałów kulinarnych. Stawiał takiego arbuza w kuchni i wbijał w niego lejek a w ten lejek wódkę i ona wsiąkała jak wsiąkła to dolewał i tak cały dzień. Potem kroił arbuza w kawałki i była zabawa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”