Witajcie Zrobiłem nalewkę wg. przepisu: 25dg umytych pociętych suszonych śliwek skórka z jednej cytryny 3 goździki łyżka miodu Zalałem 0,5l gorącej wody i wymieszałałem następnie dodałem 0,5 l 95% psoty
Po 24 godzinach widzę, że coś jest nie tak płyn jest gęsty, oleisty Wiem, że nie powinienem zalewać gorącą wodą - da się nalewkę jeszcze uratować ? Czy jeżeli zwiększę ilość alkoholu to coś jeszcze z tego będzie ?
Tytuł: Re: nalewka na suszonych śliwkach - pomocy !!!
Napisane: czwartek, 9 lut 2012, 22:03
Jest to portal własnych pomysłów i eksperymentów więc opowiem Wam co zrobiłem.
Przyniosłem mały kawałek wysuszonej dębiny (ścinana 3 lata temu i leżała pocięta do użycia w kominku) ścinek długości 4cmm/2cm i grubości jakieś 3mm postanowiłem szybko przysposobić do użycia w nalewce. Wybór padł na .... mikrofalówkę. Mam nadzieję, że Szanowni Forumowicze nie pospadali z foteli Max mocy 750W, czas 10-15 sekund i wyciągam pięknie przypalony kawałek drewna. Jeszcze gorący powędrował do słoja z miksturą która wzbudzała takie obawy. Minęło kilka dni i nie wytrzymałem. Musiałem sprawdzić czy wszystko nadaje się jeszcze do czegoś i czy nie wyląduje w kanałach. Zmontowałem prowizoryczny filtr stożkowy.
To co zaczęło kapać przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Zapachu jaki się roztaczał nie jestem w stanie nawet opisać. Czułem delikatną nutę śliwek, trochę zapachu skórki cytryny pomieszaną z miodem i alkoholem. Mówię Wam poezja. Oczywiście nie obyło się bez degustacji - w smaku równie dobre. przepuściłem na koniec całość prze filtr do kawy i odstawiłem do klarowania w zimnej piwicy. Uzyskałem pełną butelkę o pojemności 0,7l. Postaram się o foto końcowego produktu.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości