Nalewka Bożonarodzeniowa

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy

Post autor: Doody »

Witam Szanownych Kolegów
Popełniłem dzisiaj nalewkę, zwaną "Bożonarodzeniową".
Zalewa się spirytusem 50-60% wszystkie możliwe suszone owoce i przyprawy. Dlaczego już teraz? Ano dlatego, że nalewka maceruje sie 4 do 6 tygodni a następnie po filtracji dojrzewa co najmniej 6 miesięcy. Z prostej kalkulacji aby mieć ja na wigilię do "popchnięcia" trudno strawnych potraw należy wykonać ją najpóźniej do kwietnia.
Są różne wersje. Moja zawiera:
suszone: śliwki, daktyle, rodzynki, figi, żurawinę, morele,
orzechy włoskie, imbir, laski cynamonu, kardamon, goździki, pomarańcze.
Pachnie obłędnie w całym, domu ;) Zrobiłem w ilości przepis x 3.
Przepis jest łatwo dostępny w necie. Mam nadzieję, że będzie zacna.
Nalewka-1-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nalewka Bożonarodzeniowa

Post autor: Kamal »

Z goździkami uważaj. Łatwo dominują smak. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nalewka Bożonarodzeniowa

Post autor: Doody »

Wiem Kamal. Dodałem tylko 6-7 szt. na cały 5l słój. Myślę, że nie dadzą rady ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nalewka Bożonarodzeniowa

Post autor: Kamal »

Powinno być dobrze :ok:. Ja raz dałem chyba z 5 na 0,7. Ale trącało goździkami. Tylko nie pamiętam - czy później dodałem tam alkoholu, czy wlałem z innym alko do destylacji. W każdym bądź razie, był dla mnie nie pijalny. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nalewka Bożonarodzeniowa

Post autor: Doody »

Witam po 3 tygodniach ;)
Nalewka prezentuje się i pachnie zacnie. Jeszcze 3 tygodnie i filtrowanie.
Nalewka-5-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nalewka Bożonarodzeniowa

Post autor: Doody »

Jestem winien małą aktualizację ;)
Nalewka została zlana 18 kwietnia i od tego czasu dwa razy zrzuciła osad. Trzeba bardzo powoli zlewać znad osadu, cieniutką rurką oby go nie zmącić.
Na dzień dzisiejszy jest klarowna i ma kolor ciemnego burgunda. Pachnie i smakuje pięknie, choć czeka ja jeszcze dojrzewanie do świąt.
Prezentuje się tak. Na drugim zdjęciu podświetliłem trunek latarkę z komórki aby pokazać barwę, ale na zdjęciach słabo wychodzi ;)
bożo-2-1.jpg
bożo-1-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”