Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Najnowszy "Magba 3" już pracuje.
PostPostNapisane: środa, 20 lip 2011, 23:49 
Tematy: 14
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Przedstawiam mój najnowszy sprzęt "Magba 3". Jest to trzeci mój destylator. Jego budowę oparłem na doświadczeniach wcześniejszych modernizując je. Podstawą jest stary piec węglowy, kuchenny, tyle ze stoi w piwnicy. w piecu zainstalowałem dmuchawę napędzaną odkurzaczem, aby szybko nabić większą temperaturę. Na piecu stoi zdejmowalna bańka od mleka, zaopatrzona w termometr do 200 stopni. Zaizolowana jest watą szklaną. Pojemność robocza to 20l. Na półce ściennej stoją dwa deflegmatory szklane oraz chłodnica miedziana o pojemności cieczy chłodzącej 20 l. Z obiegiem wody. Woda jest odprowadzana do pompy za ścianą, a następnie do kanalizacji.zbiornik na destylat znajduje się na półce poniżej płyty pieca. Połączenia elastyczne wykonałem z wężyka igielitowego 8 mm. dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Wydajność sprawdzona tego aparatu jest przerób 20 l zacieru w 2,5 godziny. Moc początkowa spirytusu oscyluje w okolicach 85%. Średnia moc urobku to 67%. Po rozcieńczeniu i ponownej destylacji uzyskuję 80%. wygodna to jest wartość przy mieszaniu wódek. Aparatura jest wykonana tak aby można ją było w razie potrzeby szybko rozebrać i ukryć. Oto fotografie:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Tytuł: Re: Najnowszy "Magba 3" już pracuje.
PostPostNapisane: czwartek, 21 lip 2011, 09:06 
Tematy: 60
Węże igielitowe nie nadają się do gorącego alkoholu.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: Najnowszy "Magba 3" już pracuje.
PostPostNapisane: piątek, 22 lip 2011, 20:19 
Tematy: 14
Oto mój Magba 1, którego już rozmontowałem. Działał jak należy, ale trzeba się było nasiedzieć żeby się napić jak należy. A niżej Magba 2- nieudany prototyp, na chłodnicy ze sklepu ogrodniczego. Ta szklana chłodnica jest do d... Lałem wodę strumieniem a i tak wylatywał wrzątek z rury. Ostatecznie zastąpił go Magba 3.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1