Tytuł: Najlepsza aparatura do cukrowek- uporzadkujcie moja wiedze
Napisane: piątek, 30 gru 2011, 22:41
Obecnie pędzę na pot stillu, ale zamierzam zbudować kolumnę. Robię tylko z cukrówek, więc interesuje mnie czysty mocny destylat. Grzać będę taboretem gazowym, kolumna nie wiele wyższa niż 2m. Z tego co czytałem to najlepsza będzie kolumna VM. Bardzo proszę o jakieś linki do tematów, bo nie znalazłem dokładnego schematu. Najchętniej też ze zdjęciami. Kolumnę chciałbym wykonać samodzielnie- mam znajomego spawacza i tokarza, sam też nie chodzę o kulach.
Nie wątpię ze wszystko jest na forum, ale proszę mnie pokierować i doradzić.
Tytuł: Re: Najlepsza aparatura do cukrowek- uporzadkujcie moja wiedze
Napisane: sobota, 31 gru 2011, 11:28
Wiem, jak trudno jest zacząć, kiedy sie jest "zielonym" a wszyscy wysyłają do szukajki forumowej. I słusznie, od tego trzeba zacząć, tylko co tam wpisać? To jest problem. Więc podrzucę Ci trochę hasel do poszukania. Aabratek, Bokakob - to na początek. Kolumny LM, które bardzo prostym wspawaniem nypla w głowicę (albo w kolumnę poniżej głowicy) można uzupełnić o system VM. Sam VM jako taki działa, ale nie umozliwia oddzielenia przedgonów i pogonów. Dlatego, jesli już, to idż w system LM z opcją VM. Przedgony są fajne, bo są niezłym paliwem, rozpuszczalnikiem i czyściwem oraz mają ten "kultowy" zapach w odróznieniu od denaturatu, który jest barwiony i smierdzi. Pogony natomiast możesz dolać do następnego gotowania i wtedy nic się nie zmarnuje. Robisz tak, że przedgony odbierasz na LM, "serce" na VM, pogony znów na LM. Kolumne rób z kwasówki o średnicy min. 54 mm, najlepiej w okolicach 65 mm (średnicy wewnętrznej). Reszta - na forum.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Tytuł: Re: Najlepsza aparatura do cukrowek- uporzadkujcie moja wiedze
Napisane: sobota, 31 gru 2011, 13:47
Jeśli na prawdę chcesz poczytać, a nie wiesz gdzie szukać, polecam "wujka google". Administrator w prawym, górnym rogu strony, umieścił podpowiedź jak to działa. Skopiuj czerwony napis, wklej w wyszukiwarkę, a wyraz zmywaki zastąp szukanym hasłem, frazą. I wszystko staje się prostsze.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości