Z mojej ostatniej wielkiej potrzeby przeliczenia ilości cukru potrzebnego do 17 litrowego nastawu (po paru piwach za chiny nie mogłem tego policzyć w głowie, jak to zwykle robię) stworzyłem prosty kalkulatorek w excelu.
Obsługa dziecinnie prosta, w linii w której chcemy coś obliczyć wypełniamy żółte pola danymi które zakładamy (lub jakie mamy warunki, zasoby), a w czerwonych otrzymujemy obliczenia.
Wpisujemy wielkość nastawu a kalkulator pokazuje ile potrzeba nam cukru, ile to będzie st BLG, jaki procent alkoholu będzie zawierał nastaw po skończonej fermentacji i ile teoretycznie otrzymamy czystego, stu procentowego alkoholu po psoceniu - w litrach. Wszystkie ilości i wyliczenia dotyczą sytuacji idealnej, podręcznikowej która nie będzie miała nigdy miejsca w rzeczywistości, jednak można przyjąć że margines błędu jest na tyle mały że nie ma większego znaczenia. Kalkulator liczy nastawy na samej wodzie, jeśli miałby liczyć nastawy owocowe trzeba wziąć poprawkę na cukier zawarty w soku.
Może okaże się przydatny dla początkujących adeptów naszego hobby. W razie problemów pisać, będę poprawiał, naprawiał, rozbudowywał
Na problemy... - kalkulator
Re: Na problemy... - kalkulator
Wydaje mi się, że brakuje tu rubryki wskazującej w jakiej ilości wody należy rozpuścić cukier, żeby uzyskać nastaw o konkretnych parametrach (objętość nastawu minus ilość cukru x 0,6)
Dobrze i tanio nie będzie szybko.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.