Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 907
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Trener » sobota, 2 lis 2013, 13:48

Oczywiście zapomniałem dodać, że pojemniki czyszczę najpierw gąbką i płynem do mycia naczyń. Ale to za mało, bo po paru dniach i tak coś się lęgnie na dnie. Z nastawami turbo nie ma problemów, ale teraz planuję coś delikatniejszego, więc pojemniki MUSZĄ być sterylne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://prezentdlakobiety.eu/ - Najlepsze Pomysły Na Prezenty Dla Naszych Drugich, Lepszych Połówek


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: gr000by » sobota, 2 lis 2013, 16:00

Jak za mocno szorujesz pojemniki, to możesz mieć teraz na tyle dużo rys, że stały się ogniskami infekcji - ja swoje pojemniki do "delikatnych" nastawów myję ręką i płynem do naczyń, tak by nie zrobić choćby jednej rysy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: szfagir » wtorek, 6 maja 2014, 19:45

Potrzebuję zrobić spray do dezynfekcji w butelce do mycia okien, tylko już sam nie wiem czego użyć: pirosiarczyn sodu, czy nadwęglan sodu. Pojemniki dezynfekuję piro (zasypuje i zalewam wrzątkiem), natomiast teraz bym chciał coś zrobić do osprzetu (mieszadeł, mierników).

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2383
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Pretender » wtorek, 6 maja 2014, 19:45

Oxy z biedry.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: gr000by » wtorek, 6 maja 2014, 20:16

Każdy z tych środków jest nietrwały, na dłuższą metę nie warto rozrabiać większych ilości. Piro szybko się utlenia, nadwęglany i związki na aktywnym tlenie jak Oxy też się rozkładają powoli (wolniej od piro), ale się rozkładają. Najlepiej jest przechowywać je w formie stałej, w której są stabilniejsze, i przygotowywać z nich roztwory na bieżąco. Zostaje jeszcze kupno perhydrolu czystości chemicznej (cz.), trzymanie go w ciemnym i zimnym miejscu, i rozrabianie przed użyciem - sam z niego korzystam do różnych "ostrych" dezynfekcji...
Co nie zmienia faktu, że możesz zrobić z nich roztwór, wlać do spryskiwacza i nim pryskać na dezynfekowany sprzęt.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: szfagir » wtorek, 6 maja 2014, 20:33

Właśnie chodziło mi o rozrobienie tuż przed użyciem. Zatem do fermentatorów dalej będę używał piro, a do dezynfekcji butelek, myjek, mierników rozrobionego tuż przed akcją nadwęglanu :)

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 117
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Ryba64 » piątek, 9 maja 2014, 16:30

Butelki dobrze się sterylizuje w piekarniku, na 20 minut 200 st.C. Należy jedynie uważać, aby nie stykały się ze sobą bo wówczas lubią pękać (nie wiem dlaczego ?).
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2383
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Pretender » piątek, 9 maja 2014, 16:36

A nie lepiej chemią? Taniej i bezpieczniej.

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 117
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Ryba64 » piątek, 9 maja 2014, 17:16

Może i taniej chemią - czy bezpieczniej to nie wiem. W każdym razie ja tak robiłem przygotowując butelki do piwa domowego i ta metoda była skuteczna.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

seneka
350
Posty: 394
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: seneka » wtorek, 9 gru 2014, 13:46

Można tak i tak a jak chcesz mieć pewność to i jednk i drugie. Tyle że pół dnia na to stracisz:-)
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2383
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Pretender » wtorek, 9 gru 2014, 15:13

Nie ma potrzeby stosowania dwóch dezynfekcji. Szkoda czasu i pieniedzy.


Krzysiekv40
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 28 cze 2014, 19:56
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Krzysiekv40 » sobota, 23 kwie 2016, 15:51

Witam
Próbował ktoś dezynfekowac umyte butelki myjka parową zamiast chemii?


BADI
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 27 sty 2016, 15:24
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: BADI » poniedziałek, 16 maja 2016, 08:41

Mam takie pytanie bo z chemią dezynfekującą nie miałem do czynienia (do tej pory tylko cukrówki robiłem) czy do odkażenia butelek, w które będę rozlewał cydr może być ten proszek OXY ? Ile go dać czy wystarczy przepłukać roztworem butelki ? Z góry dzięki


boxer1981228
650
Posty: 662
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: boxer1981228 » poniedziałek, 16 maja 2016, 22:13

Nadwęglan sodu, popularne OXI jest idealne do przemywania butelek przed kapslowaniem. Używam przy dezynfekcji buelek do piwa. Butelki myję wcześniej a dezynfekuję bezpośrednio przed zalewaniem. Proporcje to 4 gr na litr ciepłej wody. Butelki wystarczy przepłukać i zostawić do ocieknięcia.

Awatar użytkownika

kolpaw
150
Posty: 160
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: kolpaw » czwartek, 25 sie 2016, 00:04

Odkopię trochę temat.
Znalazłem fajny artykuł z badaniami na temat środków antyseptycznych. Dla tych którzy nie mają ochoty czytać całości dam wnioski. (http://www.zakazenia.org.pl/index.php?okno=7&id=105&)

1. Najlepsze działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe (przeciwko HSV, HIV, WZW B i innym) posiada roztwór etanolu o stężeniu w przedziale między 76% a 82%.
2. Lepsze efekty osiągano przy użyciu 80% roztworu wodnego etanolu w którym było około 0,2% PAA (kwasu nadoctowego) pochodzącego z zanieczyszczonego spirytusu.
3. Działanie antyseptyczne jest optymalne po czasie kontaktu minimum 1 minuty, a po 5 minutach jest około 20-30% mocniejsze (różnica w ubytku wirusów 3,55 log a 4,5 log).

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3611
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: lesgo58 » czwartek, 25 sie 2016, 06:28

Dzięki za ten artykuł. Potwierdza to co od dawna stosowałem. Czyli użycie spirytusu do dezynfekcji po rozcieńczeniu go do ok. 75-80%. Robiłem to oczywiście na oko. Gdzieś o tym wcześniej czytałem, ale dopiero Twój link wyjaśnia sprawę dogłębnie. Teraz procentów będę pilnował lepiej.
http://alkohole-domowe.com/forum/post166289.html#p166289

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Bubo-bubo » czwartek, 25 sie 2016, 08:36

Ja butelki myję tylko w sodzie kaustycznej. Tanio i skutecznie.
Ma to jedną bardzo ważną zaletę: mianowicie to czego szczotką się nie doczyści soda wyżre (30g/1l).
Nalewam roztwór do butelek umieszczonych w kastrze budowlanej prostokątnej 90l, stoją sobie 10min. Po tym czasie zaczynam płukanie, przelewam roztwór z butelki do płukania do nowej którą wkładam w jej miejsce (do kastry wchodzi mi lekko 40szt.) Do mycia oczywiście ciepła woda min 40*C , myjka do butelek na kran zamontowana i idzie szybko. Butelki odstawiam na odkażoną suszarkę do butelek i tak czekają do skończenia mycia wszystkich na daną warkę.
Zrobiłem już tak 18 warek i nigdy nie miałem zakażenia (kilka razy się zdarzyła butelka zepsutego, ale na tę ilość rozlanego to..... ).
Uważam że oprócz wyprażania nie ma lepszej metody, nie wieże w środki których nie trzeba płukać (oprócz alkoholu).
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 10:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Roten » czwartek, 25 sie 2016, 17:24

Płuczesz butelkę od razu po wypiciu i psikasz pirosiarczanem sodu.Zakładasz szybko szczelnie folie spożywczą.Przy rozlewie zdejmujesz folie i lejesz piwo. Najważniejsze ze by wypłukać szybko butelkę po wypiciu.Robię już tak 5 lat i jest dobrze.
syf,kiła i mogiła.

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2383
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: Pretender » czwartek, 25 sie 2016, 21:20

Pirosiarczyn masz stałe przygotowany? Brawo Ty!
Wypłukać tak, ale od razu piro?


meleństwo
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
Ulubiony Alkohol: wódka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: SH
Załączniki
Re: Mycie i dezynfekcja

Postautor: meleństwo » piątek, 26 sie 2016, 11:18

Panowie, a czy butelki po wódce też trzeba poddawać takim zabiegom ?
Zawsze myślałem, że to samo się wyczyści - a teraz po przeczytaniu paru stron mam wątpliwości.
Życie jest krótkie, a pić się chce


Wróć do „Sprzęt Piwowarski”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości