Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 04:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MORELICA
PostPostNapisane: piątek, 8 lip 2011, 16:05 
Tematy: 7
Witam wszystkich. Zachęcam gorąco do produkcji morelowej brandy, bo akurat rozpoczął się sezon na te owoce. Robiłem w zeszłym roku, więc już odleżała na tyle żeby stwierdzić - niebo w gębie... Zasady te same co przy produkcji śliwowicy, dojrzałe, najlepiej przejrzałe (ale nie nadpsute!) owoce do beczki, woda, cukier do ok. 20 blg, wiertara z mieszalnikiem do tynków, drożdże bayanus.

Oprócz tego miałem okazję wypróbować wariant z konfitur morelowych, także w beczce, wyszedł również zacny trunek.

No i dodatkowo miazga z osadem z morelowego winka też poszła do kotła, także mniam.

Polecam więc morelki, bardzo dobry surowiec do przerobu.

I jeszcze jedno, brandy rozcieńczyłem do 50% w dwóch butlach. Do jednej poszły wióry dębowe, do drugiej kilka szczap wysezonowanego morelowego drewna. Mi osobiście bardziej podchodzi wariant z drewnem morelowym niż z dębem, choć mieszanka obu też jest niezła. Drewno z moreli (suche) po rozłupaniu ma niesamowity waniliowy zapach, który przechodzi do alkoholu, barwi także brandy na słomkowo-brązowy kolor.

Jeszcze raz polecam i zachęcam do eksperymentów...

pozdrowienia z Sandomierza

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1