Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: romeek84dna »

Na zdjęciu albo źle widać albo wcale nie jest klarowne, nie mówiąc już o stabilności. W takim wypadku czas czas czas, a dopiero po nim w butelko.
alembiki
Awatar użytkownika

Taj_pan
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Post autor: Taj_pan »

Popełniłem pierwszego WOWa

Wino jabłkowo bananowe z kartonika

7l Sok jabłkowy z kartonika
5l Nektar bananowy z kartonika
1.7 kg cukru rozpuszczone w soku jabłkowym
20g kwasku cytrynowego rozpuszczone w soku jabłkowym
20g pożywki rozpuszczone w soku jabłkowym

PRZEPIS:

Na wstępie przed przystąpieniem do przygotowania nastawu należy kilka dni wcześniej przygotować Matkę Drożdżową (w skr. MD)
Matka Drożdżowa
Pół banana drobniutko posiekane wrzuciłem do butelki 0.5l zalałem gorącą wodą, dodałem 2 łyżeczki cukru (z górką), wymieszałem i zostawiłem do ostygnięcia.
Dodałem szczyptę pożywki i torebkę suchych drożdży winiarskich Zamojscy rasy Tokaj.
Wszystko dokładnie wymieszałem, butelkę zatkałem wacikiem i odstawiłem w ciepłe miejsce, żeby drożdże dobrze się namnożyły. Po trzech dniach MD ładnie się pieniła i mogłem już dodać ją do nastawu.
NASTAW:
Do zlewki nalałem 1.8l przegotowanej ciepłej wody, wsypałem paczkę 20g pirosiarczynu i dokładnie wymieszałem. Roztwór wlałem do wcześniej dokładnie umytego balonu 15l i dokładnie wypłukałem nim balon.
Do zlewki wsypałem 0.5kg cukru, wlałem litr soku z kartonika i dokładnie mieszałem dopóki spora część cukru się nie rozpuściła następnie płyn znad cukru przelałem do balonu. Do zlewki dosypałem cukru i nalałem sok z kolejnego kartonika. Znowu dokładnie wymieszałem i przelałem płyn znad cukru do balonu. W ten sposób rozpuściłem 1.7kg cukru w soku.
Podobnie rozpuściłem 20g pożywki i 20g kwasku cytrynowego.
Pomiar blg wykazał 20 blg przy 23 st.C należy skorygować do 20°C.
Gdy wszystkie soki i nektary były w balonie dodałem MD i dokładnie wymieszałem.

Zatkałem balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiłem ciepłe miejsce.

Postępy będę relacjonować na bieżąco
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Post autor: Pretender »

Hmmm, do ktorego posta odpisałeś?
Awatar użytkownika

Taj_pan
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Post autor: Taj_pan »

Temat wątku jest "Moje WOWy - wina z soku z kartonu" myślę, że napisałem w temacie. Nie wiedziałem, że musiałem odpisywać na jakiegoś posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Post autor: siwy1121 »

Ja robiłem winogronowo bananowego i wyszedł super.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”