Moje WOWy - wina z soku z kartonu
-
- Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Sanok
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
- Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
- Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
- Status Alkoholowy: Piwosz
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu
Popełniłem pierwszego WOWa
Wino jabłkowo bananowe z kartonika
7l Sok jabłkowy z kartonika
5l Nektar bananowy z kartonika
1.7 kg cukru rozpuszczone w soku jabłkowym
20g kwasku cytrynowego rozpuszczone w soku jabłkowym
20g pożywki rozpuszczone w soku jabłkowym
PRZEPIS:
Na wstępie przed przystąpieniem do przygotowania nastawu należy kilka dni wcześniej przygotować Matkę Drożdżową (w skr. MD)
Matka Drożdżowa
Pół banana drobniutko posiekane wrzuciłem do butelki 0.5l zalałem gorącą wodą, dodałem 2 łyżeczki cukru (z górką), wymieszałem i zostawiłem do ostygnięcia.
Dodałem szczyptę pożywki i torebkę suchych drożdży winiarskich Zamojscy rasy Tokaj.
Wszystko dokładnie wymieszałem, butelkę zatkałem wacikiem i odstawiłem w ciepłe miejsce, żeby drożdże dobrze się namnożyły. Po trzech dniach MD ładnie się pieniła i mogłem już dodać ją do nastawu.
NASTAW:
Do zlewki nalałem 1.8l przegotowanej ciepłej wody, wsypałem paczkę 20g pirosiarczynu i dokładnie wymieszałem. Roztwór wlałem do wcześniej dokładnie umytego balonu 15l i dokładnie wypłukałem nim balon.
Do zlewki wsypałem 0.5kg cukru, wlałem litr soku z kartonika i dokładnie mieszałem dopóki spora część cukru się nie rozpuściła następnie płyn znad cukru przelałem do balonu. Do zlewki dosypałem cukru i nalałem sok z kolejnego kartonika. Znowu dokładnie wymieszałem i przelałem płyn znad cukru do balonu. W ten sposób rozpuściłem 1.7kg cukru w soku.
Podobnie rozpuściłem 20g pożywki i 20g kwasku cytrynowego.
Pomiar blg wykazał 20 blg przy 23 st.C należy skorygować do 20°C.
Gdy wszystkie soki i nektary były w balonie dodałem MD i dokładnie wymieszałem.
Zatkałem balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiłem ciepłe miejsce.
Postępy będę relacjonować na bieżąco
Wino jabłkowo bananowe z kartonika
7l Sok jabłkowy z kartonika
5l Nektar bananowy z kartonika
1.7 kg cukru rozpuszczone w soku jabłkowym
20g kwasku cytrynowego rozpuszczone w soku jabłkowym
20g pożywki rozpuszczone w soku jabłkowym
PRZEPIS:
Na wstępie przed przystąpieniem do przygotowania nastawu należy kilka dni wcześniej przygotować Matkę Drożdżową (w skr. MD)
Matka Drożdżowa
Pół banana drobniutko posiekane wrzuciłem do butelki 0.5l zalałem gorącą wodą, dodałem 2 łyżeczki cukru (z górką), wymieszałem i zostawiłem do ostygnięcia.
Dodałem szczyptę pożywki i torebkę suchych drożdży winiarskich Zamojscy rasy Tokaj.
Wszystko dokładnie wymieszałem, butelkę zatkałem wacikiem i odstawiłem w ciepłe miejsce, żeby drożdże dobrze się namnożyły. Po trzech dniach MD ładnie się pieniła i mogłem już dodać ją do nastawu.
NASTAW:
Do zlewki nalałem 1.8l przegotowanej ciepłej wody, wsypałem paczkę 20g pirosiarczynu i dokładnie wymieszałem. Roztwór wlałem do wcześniej dokładnie umytego balonu 15l i dokładnie wypłukałem nim balon.
Do zlewki wsypałem 0.5kg cukru, wlałem litr soku z kartonika i dokładnie mieszałem dopóki spora część cukru się nie rozpuściła następnie płyn znad cukru przelałem do balonu. Do zlewki dosypałem cukru i nalałem sok z kolejnego kartonika. Znowu dokładnie wymieszałem i przelałem płyn znad cukru do balonu. W ten sposób rozpuściłem 1.7kg cukru w soku.
Podobnie rozpuściłem 20g pożywki i 20g kwasku cytrynowego.
Pomiar blg wykazał 20 blg przy 23 st.C należy skorygować do 20°C.
Gdy wszystkie soki i nektary były w balonie dodałem MD i dokładnie wymieszałem.
Zatkałem balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiłem ciepłe miejsce.
Postępy będę relacjonować na bieżąco
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
- Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
- Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
- Status Alkoholowy: Piwosz
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy