Moje WOWy - wina z soku z kartonu


Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez Trener » Sobota, 18 Sty 2014, 17:58

Próbowałem robić z niego cydr i faktycznie był problem z klarowaniem. Aczkolwiek samo młode wino jabłkowe, nawet na G995, wyszło całkiem smaczne i pijalne :ok:
"Mówi się, że kłamstwo powtarzane wystarczająco często, może stać się prawdą. Lubię myśleć, że prawda powtarzana wystarczająco często, ma ten sam potencjał."
Awatar użytkownika
Trener

 
Posty: 824


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez Pretender » Sobota, 18 Sty 2014, 18:11

Smacze to na pewno, ciekawy jestem jak konkretnie ten będzie się klarował. Kiedyś robiłem na mętnym z Lidla, klarował się dwa razy dłużej niż inny na soku z Biedry. Zobaczymy jak ten wypadnie. Wypadało by zrobić parę butelek cydru na lato ;D
Awatar użytkownika
Pretender

 
Posty: 1598

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez siwy1121 » Sobota, 18 Sty 2014, 18:24

Ramzol, polecam dodać pektoenzym, o może być naprawdę ciężko z klarowaniem.
Swoją drogą to cieszę się z tak dużego zainteresowania kartonowcami, zawsze to będzie z kim podyskutować i powymieniać się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
siwy1121

 
Posty: 314

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez ramzol » Sobota, 18 Sty 2014, 22:30

Pekto dopiero jedzie. Dodam, bo interesuje mnie klarowanie z dodatkiem pektoenzymu.
Poczynię jeszcze ryżowca na żurawinie, też z pekto.

Pozdrawiam Ramzol.
ps. Kartonowiec po 24h nabrał rozpędu. Ciekawe jak będzie smakował ;P.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika
ramzol

 
Posty: 203

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez ramzol » Poniedziałek, 27 Sty 2014, 08:53

Kolego siwy1121 pektoenzym dodajesz bezpośrednio do nastawu, czy postępujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika
ramzol

 
Posty: 203

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez siwy1121 » Poniedziałek, 27 Sty 2014, 10:04

Do soków dodałem bezpośrednio do nastawu.
Awatar użytkownika
siwy1121

 
Posty: 314

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez Zbyszek T » Poniedziałek, 27 Sty 2014, 21:03

Ja dodam od siebie, że dobre wina jednoowocowe z kartonu można zrobić z:
- sok jabłkowy (np. z Biedronki 100% Riviva)
- sok winogronowy czerwony (kiedyś takie były Hortexu chyba, nie wiem czy jeszcze są)
- nektar z czarnej porzeczki 25% zaw. owoców

Te mieszanki ananas - banan - pomarańcz - cytryna jakoś mi nie podeszły. Może kwestia gustu.
Zbyszek T

 
Posty: 40

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez Blenakuva » Wtorek, 28 Sty 2014, 17:48

Mam pytanie bo właśnie wzięłam się za robienie ala wow'a, robię w baniaku 5 litrowym, ale brakuje mi jeszcze 1 l soku.
Obecnie w składzie jest jakieś 1,3 l soku z pomarańczy który ręcznie wyciskałam, bo było jakieś niecałe 2 kg pomarańczy które powiedzmy, że już za długo leżały. W tym jest jeszcze sok z ok 5-6 cytryn. Oprócz tego starłam jeszcze do tego skórkę z 3 cytryn i 4 pomarańczy, ale uważałam, żeby nie zetrzeć tego białego.
Do tego dolałam litr soku jabłkowego cappi, i uzupełniłam wodą. Na razie wsypałam jakieś pół kilograma cukru, ale już powoli całość pracuje.

Chciałam do tego dokupić jeszcze sok winogronowy, ale jak na złość nie ma go w zadnym okolicznym sklepie. Zobaczę jeszcze jutro czy nie ma w biedronce albo lidlu.

Ale chciałam się zapytać czy może zamiast soku winogronowego nie można dodać naparu z hibiskusa, w końcu on jako wino daje ładne aromaty owocowe, czy może lepiej po prostu zrobić wino z hibiskusa osobno, a do wina pomarańczowego dokupić ten sok winogronowy ( myślałam, żeby kupić sok z czerwonych winogron).

Następnie mam 2 pytanie, co myślicie o wowie jagodowym? bo dzisiaj w sklepie widziałam sok z jagód, w szklanych butelkach. Na dnie były nawet pestki i kawałki samych jagód.
Blenakuva

 
Posty: 18

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez siwy1121 » Środa, 29 Sty 2014, 10:04

Ja dodałbym winogronowego, bo obawiam się, że z hibiskusem może wyjść coś w stylu herbaty z cytryną, ale sama musisz zdecydować co lubisz. Przy produkcji WOWów są setki możliwych kombinacji i każdy robi taki, jaki wydaje mu się słuszny. Jak na razie to temat dość świeży i na razie większość eksperymentuje, żeby móc pochwalić się wynikami (ja sam nastawiłem 3 sztuki) i Tobie proponuję to samo. Jeśli nie możesz się zdecydować zrób kilka mniejszych nastawów.
Awatar użytkownika
siwy1121

 
Posty: 314

Re: Moje WOWy - wina z soku z kartonu

Postprzez Pretender » Środa, 29 Sty 2014, 10:29

Dodaj soku winogronowego, możesz też dodać trochę naparu z hibiscusa, herbata nie wyjdzie, spokojnie.
Ps
Wina kartonikowe to nie żadne nowum, wystarczy poszukać.
Awatar użytkownika
Pretender

 
Posty: 1598

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wina różne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości