Tytuł: [KEG] Moje aparaturki - nierdzewka i miedziana
Napisane: wtorek, 16 lis 2010, 17:39
Witam wszystkich Psotników i Zadymiarzy lubujących się w produkcji własnych wyrobów.
Dzięki Waszemu forum dużo się nauczyłem. Dzięki Wam za to .
Ale do rzeczy, chcę wam zaprezentować moje sprzęta (oczywiście to nie wszystkie). Są to dwie aparatury jedna ze stali nierdzewnej druga z miedzi.
Nierdzewna : keg 30L kolumna fi 52 X 150 cm wypełnienie 21 druciaki + siatka miedziana 20cm refuks rurka miedziana fi 8 X 2m po zwinięciu 25cm dwa termometry tarczowy w kegu cyfrowy na szczycie kolumny chłodnica szklana sterowanie wodą poprzez dwa zaworki precyzyjne.
Załącznik:
IMG047x.JPG
Załącznik:
IMG050x.JPG
Miedziana: Keg 30L Kolumna dwuczłonowa fi 42 X 100 cm + 60 cm Wypełnienie 24 druciaki Refuks rurka miedziana fi 6 X 1,6m po zwinięciu 20cm Dwa termometry cyfrowe jeden w kegu drugi na szczycie kolumny Chłodnica szklana sterowanie wodą tak jak u poprzedniej dwoma zaworkami precyzyjnymi.
Załącznik:
IMG066x.JPG
Załącznik:
IMG062x.JPG
Załącznik:
IMG076x.JPG
Bardziej jestem zadowolony z tej miedzianej więc opiszę Wam cały proces na jej podstawie.
Baniak 30 litrów - 26 litrów dwu tygodniowej cukrówki z 6 kg cukru + 22L H2O +drożdże Dobbel Turbo ( + 0,5L pogonów z poprzedniego tłoczenia ).
Odpalenie sprzętu o godzinie 10:00 Podgrzanie około 50 minut (dwie grzałki 1,5 kW) spuszczenie pierwszego 50ml następnie refluks na ful i wyłączenie jednej grzałki. Godz 11:15 powolne przykręcanie refluksu do chwili ustabilizowania się kolumny (wszystko co kapie w tym czasie to przedgony idą na rozpałkę ). Temperatura na tej kolumnie stabilizuje się na 77,6 stopnia C. Teraz spokojnie kapie przez około 4 godziny.( 3L - 96% ) Godz 15:05 temperatura podskoczyła do 77,8 podstawiam następną butle na pogony. Godz 15:30 koniec procederu ( pogony około 0,35L). Mycie sprzętu zajmuje około 30 minut. Zużycie wody około 60L (na sam proces mycia nie liczę) Zużycie energii około11kW
No i tego by było na tyle.
Ps: Szkoda że nie można dołączyć więcej zdięć
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Witam kolegę psotnika Patrząc na twój sprzęt (ten miedziany) mogę powiedzieć tylko jedno: z "ucz" mi go wyjąłeś! Jestem w trakcie kompletowania materiałów do budowy własnego reaktorka i patrząc na zdjęcia twojego, jakbym swój własny widział. Dokładnie tyle samo mam rury, szklaną chłodnicę w taki sam sposób chcę przytwierdzić do kolumny, tylko zbiornik będzie trochę mniejszy. Mam tylko jedno pytanie: co znajduje się w tym drugim odcinku rury, rozumiem, że chłodnica refluksu (20 cm) ale co z pozostałymi 40 cm, też są wypełnione druciakami? I drugie pytanie: nie masz problemu ze stabilizacją kolumny? Ja myślę zrobić chłodnicę refluksu jednak z rurki fi 8 mm, a w ogóle to bardzo fajny sprzęcik Pozdrawiam - Radius
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Tytuł: Re: [KEG] Moje aparaturki - nierdzewka i miedziana
Napisane: wtorek, 16 lis 2010, 22:08
Witam Radius Wypełnienie jest w całości kolumny , choć refleks jest za długi mógłby mieć 15cm. Ale ma to dobre strony ponieważ zużywa się bardzo mało wody do chłodzenia. Co do drugiego pytania stabilizacja następuje bardzo szybko i niema z nią żadnych problemów. Ta górna część jest odkręcana i po wyjęciu relaksu i dołożeniu kilku zmywaków , zaślepieniu korkiem wykorzystuję do robienia smakówek.
Tytuł: Re: [KEG] Moje aparaturki - nierdzewka i miedziana
Napisane: wtorek, 16 lis 2010, 22:08
No, niczego sobie te "lufy". Klasyka która rodzi dobry nektar!
Prośba o zamieszczenie zdjęć i opisu zaworków sterujących. Czy dobrze widzę, że jeden z nich jest od pneumatyki? I jeszcze poproszę zdjęcie użytkownika kuwety stojącej w łazience...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości